back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ομάδα εργασίας ΝΔ-ΚΕΔΕ για την εξειδίκευση της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους πρότεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Την διαβεβαίωση πως η ΝΔ δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με το Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας υλοποίησης της θέσης που διατύπωσε στη ΔΕΘ για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους από το 2021 και αφού πρώτα υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση του συγκεκριμένου φόρου κατά 30% σε μία διετία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εμβληματική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, της μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για να πετύχει «χρειαζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό και στα πρώτα δύσκολα βήματα μέχρι που να ισορροπήσει πλήρως το σύστημα, αλλά και στη συνέχεια». Πρότεινε μάλιστα τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της ΝΔ και της ΚΕΔΕ με στόχο την βέλτιστη εξειδίκευση της πρότασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας, στις οποίες απάντησε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλός του Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά με βάση άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση.

Όπως διευκρινίζουν από την Πειραιώς «η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να γίνεται από την ΑΑΔΕ, όπως και σήμερα και θα αποδίδεται άμεσα στους Δήμους, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στη διάρκεια της συνάντησης ότι θα υπάρχει «εξισορροπιστικός μηχανισμός ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε δήμους που τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν σήμερα από τον τακτικό προϋπολογισμό, να μην έχουν κάποιο κενό το οποίο θα οδηγήσει στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι «κανένας δήμος δεν θα δει μείωση των εσόδων του σε σχέση με αυτά που λαμβάνει με το σημερινό σύστημα των ΚΑΠ και της κρατικής επιχορήγησης» καθώς και ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υποχρηματοδότησης λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για την οποία έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του 2017 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν σε περίπου 1,6 δις ευρώ και επομένως ακόμη και μετά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, το ποσό που θα μεταφέρεται στους Δήμους υπερκαλύπτει τους ΚΑΠ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για πρωτοβουλία που «ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια, και τη λογοδοσία», υπογραμμίζοντας ότι «ο πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματα που ο ίδιος πληρώνει και ο αιρετός λογοδοτεί και για τα έσοδα αλλά και για τις δαπάνες». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται η ίδια η πρόσβαση των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα