back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ν. Βέττας: «Στη σωστή κατευθυνση η εξαγγελία για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους»

Διαβάστε επίσης

«Προς τη σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και τη Νόνη Καραγιάννη επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες για να μην δημιουργούνται ενδεχόμενες τρύπες από έναν δήμαρχο, που θα καλείται να πληρώσει ο επόμενος.

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα σε όλα τα επίπεδα» και αυτό το οποίο ουσιαστικά λέγεται εδώ είναι η ιδέα ότι θα πρέπει να δίνεται στην τοπική κοινωνία η απόφαση «θέλεις να έχεις υψηλότερους φόρους για την κατοικία σου εκεί που μένεις και ενδεχομένως καλύτερες υπηρεσίες» ή κάποιος άλλος Δήμαρχος μπορεί να υποστηρίξει ένα πακέτο που θα λέει ότι «εγώ θα χαμηλώσω τους φόρους» άρα ψηφίστε με γι΄ αυτό και ενδεχομένως «δεν θα σας δώσω τόσο μεγάλες υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας.

Για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

«Είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Δεν ξέρω εάν αυτό έχει γίνει κατανοητό. Πρέπει να φτιάξουμε τις παραμέτρους της οικονομικής πολιτικής με μεγάλη προσοχή. Υπάρχει ένα πρώτο πακέτο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και αναπόφευκτα όλα τα φώτα πέφτουν επάνω εκεί. Αυτό από μόνο τους δεν φτάνει», τόνισε ο κ. Βέττας.

«Πρέπει να αλλάξει πλήρως η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αγορά και το Δημόσιο τομέα. Πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να αλλάξει η φιλοσοφία σε δύο τουλάχιστον τομείς που έχει να κάνει με κομβικές υπηρεσίες για τους πολίτες, στην εκπαίδευση και στην Υγεία».

«Η ελληνική κοινωνία βγαίνει πολύ πληγωμένη από αυτή την δεκαετία, πρέπει να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί στην προστασία των αδύναμων», σημείωσε.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια προσέλκυση επενδύσεων»

«Το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο θα ήταν κάποιος ο οποίος βρίσκεται στην πολιτική να πει: θα μειώσω τους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό πια δεν δουλεύει, προφανώς χρειάζεται εξορθολογισμός φορολογικών συντελεστών, και αυτά τα οποία ακούστηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό πια δεν δουλεύει από μόνο του.
Γιατί θα πρέπει να υπάρξει μια προσέλκυση επενδύσεων, θα πρέπει και οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι να δουν ότι αυτή η χώρα έχει μπροστά της κάποια χρόνια τα οποία θα είναι ευνοϊκά, να ανοίξουν το πορτοφόλι τους και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το φορολογικό σύστημα».

Δέσμευση Μητσοτάκη επαναδιαπραγμάτευσης πρωτογενών πλεονασμάτων

«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Η χώρα βγαίνει κατά μία έννοια από την εντατική. Και χρειάζεται να υπάρξει όσο δυνατόν περισσότερα ενίσχυση της εμπιστοσύνης η οποία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η εμπιστοσύνη χάθηκε και όταν μπαίναμε στην κρίση, χάθηκε και με το πως διαχειριστήκαμε την κρίση. Εάν αυτή τη στιγμή μπούμε σε μια πλειοδοσία, θα έλεγε κανείς ανεύθυνων υποσχέσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τιμωρία που θα λάβει η χώρα, θα είναι ακαριαία. Άρα γι΄ αυτό το λόγο η όποια αναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει σε ορούς αξιοπιστίας.Έχω την εντύπωση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχει δυνατότητα κανείς να τα διαμορφώσει αλλιώς. Αλλά αυτή τη στιγμή τα πλεονάσματα αυτά, κατά τη δικιά μου την ανάγνωση, έχουν επιβληθεί στη χώρα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη.

Η χώρα ποτέ ξανά δεν πρέπει να ξαναμπεί σε δημοσιονομικές περιπέτειες, αλλά την ίδια ώρα δεν είναι μια χώρα της οποίας της αξίζει αναπτυξιακά να σέρνεται, εκεί είναι το κομβικό σημείο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα