back to top
21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Διαψεύδει τα περί capital controls και προσφυγής στο ΔΝΤ ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Μια ακόμα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές έκανε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δίνοντας διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με περίπου 1.000 επενδυτές πως οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υγιής και ισχυρός, τόνισε ο κ. Αλμπαϊράκ, λέγοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει stress tests στις τράπεζες. Όπως σημείωσε, δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα μεταβλητότητα.

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό τομέα αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις, υποστήριξε πως είναι σε θέση να τηρήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. 

Ο κ. Αλμπαϊράκ κατέστησε σαφές στους επενδυτές πως η Άγκυρα δεν έχει εξετάσει σχέδιο επιβολής capital controls, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπει ποτέ στην ατζέντα της.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια να ζητήσει βοήθεια η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε και μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας. Όπως ανάφερε, ο έλεγχος του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε πως θα εξεταστούν περικοπές στις δαπάνες και υποστήριξε πως τα έσοδα εμφανίζουν θετική επίδοση. Ο ίδιος τόνισε πως αναμένει να επιτευχθεί πλεόνασμα 6 δισ. τουρκικές λίρες (1,04 δισ. δολάρια) ως το τέλος του έτους. Ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί μέσω σύσφιξης των δαπανών, ενώ θα γίνει προσπάθεια να έλθουν στη χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις.

Επισήμανε ακόμα πως η νομισματική πολιτική δεν είναι από μόνη της ικανή να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και ότι χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Πάντως η τουρκική  λίρα που από τις αρχές του χρόνου, έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 3%, μετά τη στήριξη του Κατάρ.

Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια στη διπλωματική ένταση Αγκυρας – Ουάσιγκτον, με σύμβουλο του Ερντογάν να κάνει λόγο σήμερα για οικονομικό πραξικόπημα.

Παράλληλα ετοιμάζεται και προσφυγή της Αγκυρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τον διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία πιου είχαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν , υπογράμμισαν «πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν» οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα διέρχεται διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας.Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα και ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Εν τω μεταξύ, άνοδο 3% κατέγραψε η τουρκική λίρα έπειτα από τη χθεσινή δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία.

Πάντως, οι φόβοι για τη διάχυση της Τουρκικής κρίσης, διατηρούν τις πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει σήμερα στο 4,31%.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα