back to top
15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Προκήρυξη εκλογών στις 20 Αυγούστου αντί για φιέστες

Διαβάστε επίσης

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το μόνο που του μένει είναι στις 20 Αυγούστου, που είναι ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο, αντί να στήσει φιέστες να προκηρύξει εκλογές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στην Athens Voice, ότι η χώρα «δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα ούτε από τον κ. Τσίπρα, ούτε από τους υπουργούς του, ούτε από τους μελλοντικούς υπουργούς του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο οποίος θα γίνει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

«Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει αυτή την κυβέρνηση», υποστήριξε και τόνισε πως «η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της με τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος δεν αξίζει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει την χώρα».

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η κριτική του προέδρου της ΝΔ για την διαχείριση από την κυβέρνηση της τραγωδίας στο Μάτι, καθώς καταλόγισε όχι μόνο «πρωτοφανή ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού», αλλά και «κυνισμό και άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας».

«Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους και να πουν ότι εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται «την αφηρημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πολιτικό προϊστάμενο της Κυβέρνησης» και σημείωσε, με αφορμή την διευρυμένη σύσκεψη του Λαυρίου:

«Ηγεσία, για εμένα, σημαίνει πραγματική ανάληψη ευθύνης. Εγώ περίμενα, στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον πρωθυπουργό- πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι αυτήν τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά».

Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες για τα αυθαίρετα αφενός τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας κυβερνά 3,5 χρόνια και αν είχε πραγματική διάθεση, θα είχε αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα πολύ πιο νωρίς», αφετέρου υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «παραβιάζει ανοικτές θύρες» καθώς ο ίδιος, «εδώ και μια δεκαετία έχει πει δημόσια ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, ρέματα και αναδασωτέες εκτάσεις».

Άσκησε κριτική στην επιλογή «κομματικού στελέχους» για τη θέση του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αντιτείνοντας ότι «χρειαζόμαστε άνθρωπο με μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια, με τεχνοκρατική γνώση και με δυνατότητα, σε μία στιγμή κρίσης, να αναλάβει ο ίδιος την προσωπική ευθύνη, να πάρει δύσκολες αποφάσεις». Ως γνωστόν η ΝΔ έχει ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Ταφύλλη, ο οποίος διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Γ. Καπάκη.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη που θα τις διερευνήσει, τόνισε ωστόσο σε σχέση με τις πολιτικές ευθύνες ότι «είναι εδώ και αυτό που- όπως είπε- ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε εξάλλου με έντονο τρόπο το γεγονός ότι «και σήμερα ακόμα δεν έχουμε επίσημο κατάλογο νεκρών, να μπορέσουμε να τους πενθήσουμε, να τους θρηνήσουμε, όπως τους αρμόζει».
Αναφερόμενος, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, στην οικονομία, ενόψει και της 21ης Αυγούστου, επέμεινε ότι τελειώνει, πράγματι, το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά δεν υφίσταται καθαρή έξοδος και υπάρχουν «προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς και δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της χώρας».

Τάχθηκε εξάλλου κατά της λογικής των παροχών στη ΔΕΘ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη των Ελλήνων- τι είναι η ΔΕΘ; Μετά από δέκα χρόνια κρίσης μια ευκαιρία για να πάμε να εξαγγείλουμε πάλι παροχές και επιδόματα; Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα;».

«Ευκαιρίες χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι, να δημιουργήσουν και να μπορέσουν να αναπτύξουν την δική τους προσωπικότητα και αυτό θα γίνει μόνο με ένα σχέδιο τολμηρών, πραγματικά ριζικών αλλαγών», πρόσθεσε, υπεραμυνόμενος ενός σχεδίου «ανάταξης ολόκληρης της χώρας».

Αναφερόμενος τέλος στα μέτρα για το 2019 και 2020 τόνισε πως η ΝΔ δεν ψήφισε τις περικοπές στις συντάξεις, ούτε την μείωση του αφορολόγητου και δεν συμφωνεί με αυτά τα μέτρα τα οποία- όπως είπε- «έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα