back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ορκίζεται Πρόεδρος ο Ερντογάν – Ηχηρή η απουσία Ευρωπαίων ηγετών

Διαβάστε επίσης

Παρουσία περισσότερων από 3.000 προσκεκλημένων, μεταξύ τους και 22 αρχηγών κρατών, η ορκωμοσία στις 4.30 το απόγευμα του Ταγίπ Ερντογάν και τα εγκαίνια του νέου συνταγματικού συστήματος, που του δίνει ευρέως ενισχυμένες εξουσίες.

Στις 6:00 το απόγευμα θα ακολουθήσει τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

Από σήμερα, η Τουρκία μετατρέπεται επισήμως σε «προεδρική δημοκρατία» και ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά μεγαλύτερες εξουσίες από όλους τους προκατόχους του στη σύγχρονη Τουρκία.

Ο πρόεδρος θα ορκιστεί στις 16:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και στη συνέχεια αναμένεται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του.
Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες, αναμένεται να παραστούν, aλλά αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα παρίστανται στην ορκομωσία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Ευρώπη δίνει ένα ηχηρό μήνυμα, δια της απουσίας της, στην πολιτική που ακολουθεί και που σκοπεύει να συνεχίσει να ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, της Μολδαβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Στις 18:00 θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017

«Ερντογάν, ο πρώτος σουλτάνος της Τουρκίας», αναφέρει η DW. Μόλις 13 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κυβερνών «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ) του Ερντογάν δρομολογούσε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τη στήριξη της κοινής γνώμης.

Την εποχή εκείνη φαινόταν ότι εδραιώνονται στην Τουρκία η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης και η κοινωνική συμφιλίωση. Κι όμως σήμερα, η Τουρκία παραχωρεί υπερεξουσίες σε έναν πρόεδρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ακολουθεί μία πολιτική ατζέντα όλο και πιο ισλαμιστική, εθνικιστική, αυταρχική.

Από τη στιγμή που δεν θα είναι υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν θα έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Θα ελέγχει όμως και τη δικαστική εξουσία, καθώς αποκτά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τους ανώτατους δικαστές. Ο ίδιος απορρίπτει την κριτική και υποστηρίζει ότι προεδρική δημοκρατία έχουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η ΗΠΑ.

Πάνω από 18.600 εργαζόμενοι στο δημόσιο, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων της τάξης, αλλά και εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, απολύονται στην Τουρκία με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συνολικά 18.632 άτομα, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί και 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων είδαν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στο διάταγμα, το οποίο παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης ως το τελευταίο πριν από την πιθανή άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αύριο Δευτέρα. Περίπου 1.000 εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και 650 του υπουργείου Παιδείας απολύονται επίσης.

Το διάταγμα αυτό εμφανίζεται ως το τελευταίο που εκδίδεται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και έκτοτε ανανεώνεται αδιάκοπα.

Στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου θα παραστεί ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη, για να θέσει, όπως ανέφερε η ίδια, την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η συνοχή και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι δεδομένες. Οι προσωπικές κινήσεις αβρότητας και δημοσίων σχέσεων δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα