back to top
20.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

20.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Πανηγυρική συνεδρίαση του Κογκρέσου στις Βερσαλίες ετοιμάζει ο Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερη χρονιά τα δύο σώματα της Γαλλικής Βουλής (Eθνοσυνέλευση και Γερουσία) θα συνεδριάσουν την Δευτέρα 9 Ιουλίου στις Βερσαλίες, μετά από πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν.

Ήδη από τον Μάιο το Ελιζέ είχε ανακοινώσει – χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία – ότι μέσα στον Ιούλιο, ο πρόεδρος θα μιλήσει μπροστά στους βουλευτές και τους γερουσιαστές στις Βερσαλίες, όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Το ετήσιο ραντεβού στις Βερσαλίες

Το ίδιο είχε κάνει και την ίδια εποχή πέρσι, δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουλίου 2017, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του, είχε παρουσιάσει τους στόχους της πενταετούς προεδρικής θητείας του αλλά και την προτεινόμενη τότε μεταρρύθμιση των θεσμών.

Μπλόκο από την Ανυπότακτη Γαλλία

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν καταγγέλλοντας ότι ο Μακρόν επιχειρεί για άλλη μία φορά να χτίσει ένα αυτοκρατορικό προφίλ, ανακοίνωσε ότι θα μποικοτάρει την ομιλία του την Δευτέρα. “Ο μονάρχης Μακρόν θα δεχτεί ξανά τους αντιπροσώπους του λαού στις Βερσαλλίες. Θα έχουν το δικαίωμα να ακούσουν την μεγαλειότητά του και να του απαντήσουν μόλις φύγει. Αυτός ο νέος κόσμος έχει όλα τα στοιχεία του παλαιού καθεστώτος και κανένα από την Δημοκρατία. Θα γίνει χωρίς εμάς”, έγραψε στο twitter ο βουλευτής του κόμματος Ερίκ Κοκερέλ λίγες ημέρες νωρίτερα.

Απουσία των Ρεπουμπλικανών

Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή, ήρθε και η αντίδραση των βουλευτών των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι την Τετάρτη δήλωσαν ότι δεν θα παραβρεθούν στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ άλλων τεκμηρίωσαν την απόφασή τους αυτήν, λέγοντας ότι μία τέτοια συνεδρίαση θα έπρεπε να γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε δηλώσεις τους έκαναν μάλιστα λόγο για “μασκαράτες” ενός προέδρου “που θέλει συνέχεια να ξεχωρίζει”.

Άχρηση η συνεδρίαση για έναν στους δύο Γάλλους

Δεν είναι μόνο όμως η αντιπολίτευση και τα πολιτικά κόμματα που εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους για την πανηγυρική συνεδρίαση που ετοιμάζει ο Μακρόν. Με βάση δημοσκόπηση της εταιρίας Odoxa που δημοσιεύθηκε στο franceinfo, το 55% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την συνεδρίαση της Δευτέρας και μάλιστα δηλώνουν ότι το βρίσκουν εντελώς άχρηστο. Η ομιλία του Μακρόν δείχνει να κερδίζει περισσότερο τους ψηφοφόρους του κόμματός του “Η Δημοκρατία Μπροστά” (87%) αλλά και αυτούς των Ρεπουμπλικανών (53%).

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα