back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα νέα malls της Αττικής- Που και πότε θα λειτουργήσουν

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον τέσσερα νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα δρομολογούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης την περίοδο 2019-2020, επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, μεγάλο ρόλο στις εν λόγω αναπτύξεις θα έχουν και τα ξένα κεφάλαια, που αναμένεται να εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υλοποίηση.
Η αισιοδοξία των επενδυτών πηγάζει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν επηρεάστηκε από την κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης, αντιθέτως κατόρθωσε να ενισχύσει το μερίδιό του έναντι των παραδοσιακών καταστημάτων, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς εμπορικές περιοχές. Ως εκ τούτου, εφόσον ανακάμψει και το λιανεμπόριο τα επόμενα χρόνια, οι υπεραξίες από τα εν λόγω ακίνητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Οι νέες επενδύσεις θα σηματοδοτήσουν τη δεύτερη γενιά σύγχρονων εμπορικών κέντρων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο τη διαφοροποίηση από τα υφιστάμενα κέντρα, με ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές ανησυχίες, σημαντική παρουσία πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους και με υψηλούς δείκτες ενεργειακής απόδοσης.

Academy Gardens

Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου επί του οποίου θα αναπτυχθεί ο εμπορικός χώρος Academy Gardens στην Αθήνα, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη υλοποίησης του έργου, έως το τέλος του 2018.
Το συγκεκριμένο Π.Δ., που υπήρξε απαραίτητο, επειδή η ρυμοτομική γραμμή του οικοπέδου είχε τροποποιηθεί λόγω άρσης απαλλοτρίωσης του 1972, διαδέχεται το Π.Δ. για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το τελευταίο, που έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί (υπογραφή και δημοσίευση σε ΦΕΚ) και για το Π.Δ. της ρυμοτομικής γραμμής.
Το Π.Δ. για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής αναμένεται να υπογράψει το προσεχές διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Αφότου αποκτήσει ΦΕΚ η εταιρεία Artume, που ελέγχει το BlackRock Europe Property Fund III, θα προχωρήσει στην έκδοση της προβλεπόμενης έγκρισης δόμησης για την κατασκευή του πολυχώρου εμπορίου και ψυχαγωγίας με εμβαδόν 55.000 τ.μ.

Εμπορικό στο Κτήμα Καμπά

Το 2020 αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η REDS στην περιοχή της Κάντζας cambas-project(Κτήμα Καμπά), σε έκταση συνολικής επιφάνειας 315 στρεμμάτων.
Η επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 220 εκατ. ευρώ, πιθανώς με τη συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή. Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν 85.000 τ.μ. δομημένων επιφανειών, εκ των οποίων τα 45.300 τ.μ. θα αφορούν χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, ενώ επιπλέον 30.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία.
Σημαντική εμπορική δραστηριότητα προβλέπεται και στο ακίνητο του Ελληνικού, που σχεδιάζει να αναπλάσει ο όμιλος επενδυτών της Lamda Development, Eagle Hills (Αμπου-Ντάμπι) και Fosun (Κίνα). Στο πλαίσιο της α΄ φάσης της επένδυσης, πέραν του μητροπολιτικού πάρκου και των έργων υποδομής, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ενός υπερτοπικού εμπορικού κέντρου, το πρώτο του είδους στα νότια προάστια. Εφόσον ληφθούν οι σχετικές άδειες περί τα μέσα του 2017, εκτιμάται ότι το εν λόγω κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει περί το 2020-2021.

Athens Alive

athens_aliveΜία από τις αναπτύξεις με εμπορικό-ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που για να γίνει πραγματικότητα απαιτείται σειρά γραφειοκρατικών διαβημάτων, είναι το Athens Alive που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, με την προσθήκη νέων χρήσεων και εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός του project, που προωθεί η κοινοπραξία των εταιρειών News Agency, Redstone, Bluerock, AECOM και Colliers, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, με τα φιλόδοξα σχέδια να προβλέπουν την υλοποίηση ξενοδοχείων, καταστημάτων και γραφείων, όπως και την αναβάθμιση των υφιστάμενων ολυμπιακών ακινήτων.
Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να τεθεί το 2017 και το πρώην ακίνητο της Μπάμπης Βωβός στον Βοτανικό, το οποίο πλέον έχει περάσει υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών. Το εμπορικό κέντρο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 75% και πλέον αναζητείται η καταλληλότερη φόρμουλα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό, χωρίς να έχει αποφασιστεί ο βαθμός της εμπλοκής τους.

Επέκταση υφιστάμενων κέντρων

Τουλάχιστον 37.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα δρομολογούνται με τη μορφή επεκτάσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες των σημερινών κέντρων επιχειρούν να επωφεληθούν της σημαντικής ζήτησης που εξακολουθεί να καταγράφεται για μίσθωση χώρων εντός των εμπορικών κέντρων, αλλά και της έλλειψης ιδιαίτερου ανταγωνισμού, καθώς δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, η κατασκευή νέων.
Μεταξύ των επεκτάσεων, ξεχωρίζει η επικείμενη έναρξη της δεύτερης φάσης της ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου Smart Park στην περιοχή της Γυαλού στα Σπάτα. Συνολικά πρόκειται να προστεθούν 17.500 τ.μ. καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας με χρήσεις εμπορίου. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι σε αντίθεση με τις αρχικές προθέσεις για την προσθήκη χρήσεων ψυχαγωγίας στο πάρκο, μέσω της ανάπτυξης πολυκινηματογράφων, εντέλει προκρίθηκε η λύση της ενίσχυσης του εμπορικού σκέλους του πάρκου μέσω νέων καταστημάτων. Αυτήν την περίοδο, η διοίκηση της Reds βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους μισθωτές, καθώς δεν θα προβεί στην έναρξη της επένδυσης των 23 εκατ. ευρώ, προτού εξασφαλίσει τη μίσθωση τουλάχιστον του 70% της επιφάνειας.
Παράλληλα, η Lamda Development ξεκίνησε την ανάπλαση του πρώην ραδιοτηλεοπτικού κέντρου (IBC). Πρόκειται για το ακίνητο που γειτνιάζει με το Golden Hall, που διαχειρίζεται ήδη η εισηγμένη και το οποίο απέκτησε μέσω σχετικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Επί της ουσίας, το νέο κτίριο θα λειτουργήσει ως μια επέκταση του Golden Hall, συνδυάζοντας χρήσεις εμπορίου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Επίσης, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αναμένεται και προσθήκη εμπορίου (City Outlet) στο εμπορικό ακίνητο Capitol που έχει αναπτύξει ο όμιλος Χαραγκιώνη στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, όπου φιλοξενείται μεταξύ άλλων και το Μουσείο Αυτοκινήτου
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αθηναϊκής Οικονομικής σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 40 εμπορικά κέντρα κάθε είδους, συνολικής επιφάνειας 859.877 τ.μ. Το 2015 προστέθηκαν μόλις δύο νέα κέντρα, το One Salonica (πρώην City Gate) στη Θεσσαλονίκη, με επιφάνεια 19.049 τ.μ., και το Mare West, το νέο κέντρο του ομίλου Βιοχάλκο στην περιοχή της Κορίνθου (επιφάνειας 16.000 τ.μ.).

Xριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα