5.5 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Μαθητές του 53ου ΓΕΛ οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για το οικόπεδο «Βότρυς» στα Σεπόλια

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Δήμος Αθηναίων: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας

«Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» αγναντεύει την Ακρόπολη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μετς, ενώ το «Πάνθεον» των Αγωνιστών του ‘21 συντροφεύει...

Το INNOVATHENS εγκαινιάζει το 2022 με μία νέα ενότητα Podcast

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, υποδέχεται το 2022 με μία ολοκαίνουργια ενότητα Podcasts αλλά και ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό...

Αρκετά συχνά, αρχιτεκτονικές ομάδες και πολίτες υποβάλλουν προτάσεις για την αναμόρφωση ενός χώρου στον αστικό ιστό. Σπανιότερα, είναι οι μαθητές ενός σχολείου εκείνοι που αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην πόλη και στο περιβάλλον στο οποίο ζουν και κινούνται.

Τέτοια είναι η περίπτωση των 30 περίπου μαθητών και μαθητριών, αλλά και των πέντε καθηγητών του 53ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αθηνών στα Σεπόλια, που -στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: “Σεπόλια-Ψυρρή: Περιηγητές στις γειτονιές της πόλης”- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια περιβαλλοντική μελέτη πεδίου στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ στην περιοχή τους. Το υπό μελέτη κομμάτι ήταν τα οικόπεδα του κτιρίου Βότρυς και της βιομηχανίας Κοροπούλη, που βρίσκονται ελάχιστα μέτρα μακριά από το σχολείο (Γράμμου 23). Όριο του οικοπέδου αποτελούν η λεωφόρος Κηφισού, η οδός Σιώκου και η οδός Αυλώνος σε ένα μέρος της. Το κτίριο γειτνιάζει με τουλάχιστον τρία σχολεία της περιοχής: το 53ο ΓΕΛ, το 54ο Γυμνάσιο και το 146ο Δημοτικό Αθηνών.

Η ιστορία πίσω από το εργοστάσιο «Βότρυς»

Το εργοστάσιο Βότρυς είναι ένα από τα πολλά εργοστάσια οινοποιείας που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1906 από την Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων, η οποία ασχολείτο με την εμπορία κάθε είδους βιομηχανικού προϊόντος από τα σταφύλια και τις σταφίδες. Η Εταιρεία τελειοποίησε το μεγάλο αποστακτήριο του εργοστασίου στους Μύλους Αττικής (τα σημερινά Σεπόλια) με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, κατασκευάζοντας τα περίφημα κονιάκ της.

Παράλληλα, κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάλυψε τις ανάγκες μεγάλου μέρους της Αθήνας σε φωτιστικό οινόπνευμα, πουλώντας το σε τιμή κόστους, τη στιγμή που η χώρα παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις σε πετρέλαιο, φωταέριο και ηλεκτρικό. Η ακμή της τοποθετείται στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, όταν και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο οινοποιητικό οργανισμό της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση στην Ελλάδα, με οκτώ εργοστάσια, πάνω από 20 οινοποιεία, δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας, χιλιάδες δρύινα βαρέλια και πολλές οιναποθήκες.

Το 1938, η Εταιρεία αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον βιομήχανο Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, ο οποίος το 1973 ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμα, μεταβιβάζοντας σε αυτό όλη του την περιουσία και τις μετοχές. Μετά τον θάνατό του Μποδοσάκη το 1979, η διοίκηση του Βότρυς πέρασε στα χέρια του ανιψιού του, Τζώρτζη Αθανασιάδη, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη. Το 1986 η λειτουργία του οινοποιείου σταμάτησε οριστικά.

Το 1999, μέρος του οικοπέδου πέρασε στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολείου. Λόγω του σεισμού τον ίδιο χρόνο, μέρος του κτιρίου επιτάχθηκε για να στεγαστεί εκεί το 9ο ΕΠΑΛ. Μετά από έναν χρόνο, ο Οργανισμός κατέβαλε τα χρήματα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης των 14 από τα 20 στρέμματα του εργοστασίου για την ανέγερση σχολείου, το οποίο ποτέ δεν χτίστηκε. Η σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση της ιστορικής σπουδαιότητας του Βότρυς από μαθητές και καθηγητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 9ου ΕΠΑΛ οδήγησε στον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατεδαφίσεως όλων των υπαρχόντων μεταλλικών στεγάστρων και περίφραξης του χώρου.

Η εικόνα σήμερα

Σήμερα, το Βότρυς, όπως και το παρακείμενο πρώην εργοστάσιο Κοροπούλη, είναι μια μικρή χωματερή δίπλα στο 53ο ΓΕΛ, που υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον των Σεπολίων τόσο από περιβαλλοντική όσο και από αισθητική άποψη. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ο χώρος είναι εντελώς παρατημένος, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό σε περιθωριακά άτομα να τον χρησιμοποιούν. Η μαρτυρία του Άγγελου Αμερίδη, μαθητή Α’ Λυκείου, είναι ενδεικτική: “Έχω δει άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, ρακοσυλλέκτες να βρίσκονται εκεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στον χώρο υπάρχουν παντού σύριγγες. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το δρομάκι που περνάει μπροστά από το οικόπεδο για να γυρίσουν στο σπίτι μετά το σχολείο και θα έπρεπε να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια”.

Ο Πέτρος Τζαγκαράκης, καθηγητής του σχολείου και μέλος της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμπληρώνει: “Μας κινητοποιεί προπάντων το γεγονός ότι το οικόπεδο είναι δίπλα στο σχολείο και ότι τα παδιά αναγκάζονται καθημερινά να αντικρίζουν άσχημες εικόνες, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος δεν δίνει σημασία πλέον. Το θέμα είναι να τους δώσει κάποιος το δικαίωμα να δουλέψουν στον χώρο.Ίσως ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να ζητήσει έναν καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια και χόρτα και μια ανακαίνιση του κτιρίου, ώστε να προβληθεί και αυτό”.

Μετά από μελέτες πεδίου που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 53ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2017-18, κατέληξαν σε κάποιες προτάσεις αναβάθμισης για τον χώρο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τον εξωραϊσμό της περιοχής. Οι προτάσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες, μια παρουσίαση powerpoint και ένα βίντεο πεντάλεπτης διάρκειας, που προβλήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Τεχνόπολη στη γιορτή λήξης του προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Ως πρότυπα αντίστοιχης ανάπλασης λειτούργησαν το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (το οποίο οι μαθητές επισκέφθηκαν), που πλέον αποτελεί μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας αποτελούμενο από αναπαλαιωμένα κτίρια, και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που μεταμορφώθηκε από μια βιομηχανική εγκατάσταση φωταερίου σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο.

Σε αυτή τη λογική, προτείνονται δύο τρόποι αξιοποίησης του εργοστασίου Βότρυς:

Καθαρισμός του χώρου γύρω από το κτίριο και μετατροπή του σε ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πάρκο για τους πολίτες. Το οικόπεδο θα μπορούσε να διακοσμηθεί από γεωπόνους με λουλούδια και δέντρα, με την προσθήκη σε αυτό παγκακιών και μιας παιδικής χαράς, ενός δημοτικού αναψυκτηρίου και ίσως υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, παράλληλα με την εγκατάσταση ενός ασύρματου δικτύου ίντερνετ, ώστε η παραμονή στο πάρκο να είναι πιο ελκυστική για τους νέους. Η δημιουργία ποδηλατόδρομων (με πρόβλεψη για ενοικιαζόμενα ποδήλατα) και πεζοδρόμων, που θα συνδέονται με τους αντίστοιχους των γειτονικών δημοσίων χώρων του αθλητικού κέντρου “Άτλας” και του πάρκου που εκτείνεται ως την οδό Δαμβέργη, θα μπορούσε να καταστήσει τα Σεπόλια μια περιοχή πιο φιλική σε πεζούς και ποδηλάτες. ‘Η, όπως λένε τα παιδιά, “να μην είναι έρημος τόπος, να έχουμε πράσινο και να το διασκεδάζουμε”.

Αναπαλαίωση του κτιρίου, με τη δημιουργία ενός μουσείου οινοποιείας του Δήμου Αθηναίων, το οποίο θα τιμά την μακραίωνη παράδοση της παραγωγής κρασιού στην αττική γη. Το σχέδιο προβλέπει αναστήλωση του κτιρίου και τοποθέτηση εκθεμάτων για την ιστορία της παρασκευής οίνου. Η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν. Θα οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις (σεμινάρια, ομιλίες, συναυλίες, εκθέσεις), ενώ η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 53ου ΓΕΛ θα παρακινεί τον κόσμο να το επισκεφθεί.

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αθηναίων δεν υπάρχει ανάλογος χώρος τέτοιας εκτάσεως που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων, αλλά και ως πνεύμονας πρασίνου δίπλα στον υποβαθμισμένο ποταμό Κηφισό. Μια τέτοια μεταμόρφωση, όπως εκτιμούν οι μαθητές, θα άλλαζε ριζικά το προφίλ της περιοχής και θα το αναβάθμιζε θεαματικά προς όφελος χιλιάδων κατοίκων από τα Σεπόλια ως τα Πατήσια και την Αττική. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Νάκο, μαθητή Β’ Λυκείου, αυτή θα μπορούσε να είναι η προσφορότερη λύση, καθώς “το κτίριο υπάρχει ήδη, ενώ υπάρχουν και μηχανήματα που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα”.

Σε όλες τις δράσεις προτίθενται να πρωτοστατήσουν με εθελοντική συνεισφορά, οι μαθητές και μαθήτριες από το 53ο ΓΕΛ, καθώς το Βότρυς αποτελεί τη φυσική προέκταση ενός σχολείου που προωθεί τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών. Άλλωστε, εκτός από τις ιδέες των παιδιών, για την ανάπλαση του οικοπέδου έχει ήδη εκπονηθεί μια σχετική διπλωματική εργασία τριών προπτυχιακών φοιτητριών του ΕΜΠ. Τα μέλη της ομάδας του σχολείου χρησιμοποίησαν κάποια στοιχεία της εργασίας στη δική τους μελέτη και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τις φοιτήτριες, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Αυτό που απομένει να γίνει στη συνέχεια είναι η δημοσιοποίηση του προβλήματος και των προτεινόμενων λύσεων: “Με τη νέα σχολική χρονιά θέλουμε να καλέσουμε τους ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων και να τους παρουσιάσουμε το θέμα”, λέει ο κ. Τζαγκαράκης. Ωστόσο, το πρώτο βήμα θα γίνει πιθανότατα σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος, καθώς οι γονείς των παιδιών είναι ενημερωμένοι και σκοπεύουν να προτείνουν το θέμα προς συζήτηση σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Και εκεί, βεβαίως, περίοπτη θέση θα κατέχει η έρευνα που έκαναν, από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, οι μαθητές και των τριών τάξεων του 53ου ΓΕΛ.

Γιώργος Κυριακίδης

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 3-2 σετ τον Ολυμπιακό στο βόλεϊ γυναικών

Σε έναν αγώνα που ήταν διαφήμιση για το γυναικείο βόλεϊ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να πάρει την πρόκριση για...

Η Λευκορωσία απέκρυψε πληροφορίες από τον ΟΗΕ για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair

Το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών για την αναγκαστική εκτροπή ενός επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair πέρυσι διαπίστωσε ότι η απειλή για βόμβα που ανάγκασε το...

ΠΑΟΚ: Πρόταση από τις ΗΠΑ εξετάζει ο Σφιντέρσκι

Στην πόρτα της εξόδου από τον ΠΑΟΚ βρίσκεται ο Κάρολ Σφιντέρσκι, που εξετάζει πρόταση από τις ΗΠΑ.Ο Πολωνός αγωνίστηκε πιθανότατα για τελευταία φορά με...

Κύπελλο Ελλάδας: Ισόπαλοι 0-0 αναδείχθηκαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην Τούμπα

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έμειναν στο 0-0 σε ένα μέτριο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να έχουν τις ευκαιρίες τους αλλά να μην τις μετουσιώνουν...

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική παρέμβαση μετά από καταγγελία της για επίθεση από δικηγόρο

Νέα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για την υπόθεση βιασμού που κατήγγειλε η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα στρέφεται εναντίον του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου που συνόδευσε τον...

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Την παράταση των μέτρων ενάντια στην πανδημία για ακόμη μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.Τα μέτρα αναμένεται...

Αύξηση του τζίρου μέσα στην πανδημία για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν το διαδίκτυο

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά την πανδημία. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης με θέμα "Οι...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη

Μέλη του Ρουβίκωνα περίπου δέκα άτομα ανάρτησαν πανό και πέταξαν φυλλάδια στην είσοδο των γραφείων της διοίκησης της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στο κέντρο...

«100 Χρόνια Μπιθικώτσης 1922-2022»: Μουσικό αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρήγορη Μπιθικώτση (1922- 2022) και ανήμερα...

Περ. Αττικής: Μεγάλη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις, στο Πάρκο Τρίτση 

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Αττικής την ανταπόκριση εκπαιδευτικών, σχολείων αλλά και πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που οργάνωσαν, επιμελήθηκαν και...

Έκθεση με φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Δήμος Αθηναίων: Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες μάς μεταφέρει στο «πλατό» της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Από τις 29 Ιανουαρίου έως...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...