28.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Μαθητές του 53ου ΓΕΛ οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για το οικόπεδο «Βότρυς» στα Σεπόλια

✚ ΑΘΗΝΑ

Το αγαπημένο γαστρονομικό ραντεβού των Αθηναίων στη Φωκίωνος

Το καλοκαιρινό street food festival της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Το Pop up Munchies επιστρέφει το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, 6.00 μ.μ. - 11.30μ.μ. Αγαπημένοι...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Όλο και περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες στις προσωρινές παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου

Όσο περνούν οι ημέρες, οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και οι επισκέπτες της, εξοικειώνονται με τη δοκιμαστική περίοδο του Μεγάλου Περιπάτου στην Βασιλίσσης Όλγας,...

Συνεχίζει να «περπατά» ο Μεγάλος Περίπατος με διάλογο – Σε δύο εβδομάδες παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο

Στην φάση της τελικής διαμόρφωσης μπαίνει ο Μεγάλος Περίπατος στην Αθήνα. Τώρα ξεκινά νέος διάλογος με επιστημονικούς φορείς αλλά και με όλους της εμπλεκόμενους...

Αρκετά συχνά, αρχιτεκτονικές ομάδες και πολίτες υποβάλλουν προτάσεις για την αναμόρφωση ενός χώρου στον αστικό ιστό. Σπανιότερα, είναι οι μαθητές ενός σχολείου εκείνοι που αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην πόλη και στο περιβάλλον στο οποίο ζουν και κινούνται.

Τέτοια είναι η περίπτωση των 30 περίπου μαθητών και μαθητριών, αλλά και των πέντε καθηγητών του 53ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αθηνών στα Σεπόλια, που -στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: “Σεπόλια-Ψυρρή: Περιηγητές στις γειτονιές της πόλης”- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια περιβαλλοντική μελέτη πεδίου στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΒΟΤΡΥΣ στην περιοχή τους. Το υπό μελέτη κομμάτι ήταν τα οικόπεδα του κτιρίου Βότρυς και της βιομηχανίας Κοροπούλη, που βρίσκονται ελάχιστα μέτρα μακριά από το σχολείο (Γράμμου 23). Όριο του οικοπέδου αποτελούν η λεωφόρος Κηφισού, η οδός Σιώκου και η οδός Αυλώνος σε ένα μέρος της. Το κτίριο γειτνιάζει με τουλάχιστον τρία σχολεία της περιοχής: το 53ο ΓΕΛ, το 54ο Γυμνάσιο και το 146ο Δημοτικό Αθηνών.

Η ιστορία πίσω από το εργοστάσιο «Βότρυς»

Το εργοστάσιο Βότρυς είναι ένα από τα πολλά εργοστάσια οινοποιείας που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1906 από την Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων, η οποία ασχολείτο με την εμπορία κάθε είδους βιομηχανικού προϊόντος από τα σταφύλια και τις σταφίδες. Η Εταιρεία τελειοποίησε το μεγάλο αποστακτήριο του εργοστασίου στους Μύλους Αττικής (τα σημερινά Σεπόλια) με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, κατασκευάζοντας τα περίφημα κονιάκ της.

Παράλληλα, κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάλυψε τις ανάγκες μεγάλου μέρους της Αθήνας σε φωτιστικό οινόπνευμα, πουλώντας το σε τιμή κόστους, τη στιγμή που η χώρα παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις σε πετρέλαιο, φωταέριο και ηλεκτρικό. Η ακμή της τοποθετείται στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, όταν και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο οινοποιητικό οργανισμό της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση στην Ελλάδα, με οκτώ εργοστάσια, πάνω από 20 οινοποιεία, δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας, χιλιάδες δρύινα βαρέλια και πολλές οιναποθήκες.

Το 1938, η Εταιρεία αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον βιομήχανο Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, ο οποίος το 1973 ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμα, μεταβιβάζοντας σε αυτό όλη του την περιουσία και τις μετοχές. Μετά τον θάνατό του Μποδοσάκη το 1979, η διοίκηση του Βότρυς πέρασε στα χέρια του ανιψιού του, Τζώρτζη Αθανασιάδη, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη. Το 1986 η λειτουργία του οινοποιείου σταμάτησε οριστικά.

Το 1999, μέρος του οικοπέδου πέρασε στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολείου. Λόγω του σεισμού τον ίδιο χρόνο, μέρος του κτιρίου επιτάχθηκε για να στεγαστεί εκεί το 9ο ΕΠΑΛ. Μετά από έναν χρόνο, ο Οργανισμός κατέβαλε τα χρήματα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης των 14 από τα 20 στρέμματα του εργοστασίου για την ανέγερση σχολείου, το οποίο ποτέ δεν χτίστηκε. Η σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση της ιστορικής σπουδαιότητας του Βότρυς από μαθητές και καθηγητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 9ου ΕΠΑΛ οδήγησε στον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατεδαφίσεως όλων των υπαρχόντων μεταλλικών στεγάστρων και περίφραξης του χώρου.

Η εικόνα σήμερα

Σήμερα, το Βότρυς, όπως και το παρακείμενο πρώην εργοστάσιο Κοροπούλη, είναι μια μικρή χωματερή δίπλα στο 53ο ΓΕΛ, που υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον των Σεπολίων τόσο από περιβαλλοντική όσο και από αισθητική άποψη. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ο χώρος είναι εντελώς παρατημένος, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό σε περιθωριακά άτομα να τον χρησιμοποιούν. Η μαρτυρία του Άγγελου Αμερίδη, μαθητή Α’ Λυκείου, είναι ενδεικτική: “Έχω δει άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, ρακοσυλλέκτες να βρίσκονται εκεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στον χώρο υπάρχουν παντού σύριγγες. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το δρομάκι που περνάει μπροστά από το οικόπεδο για να γυρίσουν στο σπίτι μετά το σχολείο και θα έπρεπε να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια”.

Ο Πέτρος Τζαγκαράκης, καθηγητής του σχολείου και μέλος της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμπληρώνει: “Μας κινητοποιεί προπάντων το γεγονός ότι το οικόπεδο είναι δίπλα στο σχολείο και ότι τα παδιά αναγκάζονται καθημερινά να αντικρίζουν άσχημες εικόνες, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος δεν δίνει σημασία πλέον. Το θέμα είναι να τους δώσει κάποιος το δικαίωμα να δουλέψουν στον χώρο.Ίσως ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να ζητήσει έναν καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια και χόρτα και μια ανακαίνιση του κτιρίου, ώστε να προβληθεί και αυτό”.

Μετά από μελέτες πεδίου που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 53ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2017-18, κατέληξαν σε κάποιες προτάσεις αναβάθμισης για τον χώρο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τον εξωραϊσμό της περιοχής. Οι προτάσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες, μια παρουσίαση powerpoint και ένα βίντεο πεντάλεπτης διάρκειας, που προβλήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Τεχνόπολη στη γιορτή λήξης του προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Ως πρότυπα αντίστοιχης ανάπλασης λειτούργησαν το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (το οποίο οι μαθητές επισκέφθηκαν), που πλέον αποτελεί μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας αποτελούμενο από αναπαλαιωμένα κτίρια, και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που μεταμορφώθηκε από μια βιομηχανική εγκατάσταση φωταερίου σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο.

Σε αυτή τη λογική, προτείνονται δύο τρόποι αξιοποίησης του εργοστασίου Βότρυς:

Καθαρισμός του χώρου γύρω από το κτίριο και μετατροπή του σε ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πάρκο για τους πολίτες. Το οικόπεδο θα μπορούσε να διακοσμηθεί από γεωπόνους με λουλούδια και δέντρα, με την προσθήκη σε αυτό παγκακιών και μιας παιδικής χαράς, ενός δημοτικού αναψυκτηρίου και ίσως υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, παράλληλα με την εγκατάσταση ενός ασύρματου δικτύου ίντερνετ, ώστε η παραμονή στο πάρκο να είναι πιο ελκυστική για τους νέους. Η δημιουργία ποδηλατόδρομων (με πρόβλεψη για ενοικιαζόμενα ποδήλατα) και πεζοδρόμων, που θα συνδέονται με τους αντίστοιχους των γειτονικών δημοσίων χώρων του αθλητικού κέντρου “Άτλας” και του πάρκου που εκτείνεται ως την οδό Δαμβέργη, θα μπορούσε να καταστήσει τα Σεπόλια μια περιοχή πιο φιλική σε πεζούς και ποδηλάτες. ‘Η, όπως λένε τα παιδιά, “να μην είναι έρημος τόπος, να έχουμε πράσινο και να το διασκεδάζουμε”.

Αναπαλαίωση του κτιρίου, με τη δημιουργία ενός μουσείου οινοποιείας του Δήμου Αθηναίων, το οποίο θα τιμά την μακραίωνη παράδοση της παραγωγής κρασιού στην αττική γη. Το σχέδιο προβλέπει αναστήλωση του κτιρίου και τοποθέτηση εκθεμάτων για την ιστορία της παρασκευής οίνου. Η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν. Θα οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις (σεμινάρια, ομιλίες, συναυλίες, εκθέσεις), ενώ η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 53ου ΓΕΛ θα παρακινεί τον κόσμο να το επισκεφθεί.

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αθηναίων δεν υπάρχει ανάλογος χώρος τέτοιας εκτάσεως που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων, αλλά και ως πνεύμονας πρασίνου δίπλα στον υποβαθμισμένο ποταμό Κηφισό. Μια τέτοια μεταμόρφωση, όπως εκτιμούν οι μαθητές, θα άλλαζε ριζικά το προφίλ της περιοχής και θα το αναβάθμιζε θεαματικά προς όφελος χιλιάδων κατοίκων από τα Σεπόλια ως τα Πατήσια και την Αττική. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Νάκο, μαθητή Β’ Λυκείου, αυτή θα μπορούσε να είναι η προσφορότερη λύση, καθώς “το κτίριο υπάρχει ήδη, ενώ υπάρχουν και μηχανήματα που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα”.

Σε όλες τις δράσεις προτίθενται να πρωτοστατήσουν με εθελοντική συνεισφορά, οι μαθητές και μαθήτριες από το 53ο ΓΕΛ, καθώς το Βότρυς αποτελεί τη φυσική προέκταση ενός σχολείου που προωθεί τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών. Άλλωστε, εκτός από τις ιδέες των παιδιών, για την ανάπλαση του οικοπέδου έχει ήδη εκπονηθεί μια σχετική διπλωματική εργασία τριών προπτυχιακών φοιτητριών του ΕΜΠ. Τα μέλη της ομάδας του σχολείου χρησιμοποίησαν κάποια στοιχεία της εργασίας στη δική τους μελέτη και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τις φοιτήτριες, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Αυτό που απομένει να γίνει στη συνέχεια είναι η δημοσιοποίηση του προβλήματος και των προτεινόμενων λύσεων: “Με τη νέα σχολική χρονιά θέλουμε να καλέσουμε τους ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων και να τους παρουσιάσουμε το θέμα”, λέει ο κ. Τζαγκαράκης. Ωστόσο, το πρώτο βήμα θα γίνει πιθανότατα σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος, καθώς οι γονείς των παιδιών είναι ενημερωμένοι και σκοπεύουν να προτείνουν το θέμα προς συζήτηση σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Και εκεί, βεβαίως, περίοπτη θέση θα κατέχει η έρευνα που έκαναν, από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, οι μαθητές και των τριών τάξεων του 53ου ΓΕΛ.

Γιώργος Κυριακίδης

Δελτίο Ειδήσεων στις 24.00

Νέα ένταση στην πολιτική ζωή της χώρας, πυροδότησε δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ το οποίο, αποκαλύπτει ένορκη κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα , στο Πρωτοδικείο Αθηνών,...

Δελτίο Ειδήσεων στις 23.00

‘’Η οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία Covid-19 «θα επιφέρει βαθιές αλλαγές... η παγκόσμια οικονομία θα στραφεί προς την οικολογία και την ψηφιοποίηση ,...

Δελτίο Ειδήσεων στις 22.00

Νέα ένταση στην πολιτική ζωή της χώρας, πυροδότησε δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ το οποίο, αποκαλύπτει ένορκη κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα , στο Πρωτοδικείο Αθηνών,...

Μετεγκατάσταση 50 ασυνόδευτων παιδιών σε Πορτογαλία και Φινλανδία

Πενήντα ασυνόδευτα παιδιά θα μετεγκατασταθούν τις επόμενες ημέρες στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Συγκεκριμένα, 25 παιδιά θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη για την Πορτογαλία...

ΚΙΝΑΛ για Καλογρίτσα: Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης

  Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα ¨Πρώτο Θέμα¨, για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από...

Meet market και πάλι στην Τεχνόπολη…

Η Tεχνόπολη υποδέχεται το meet market για πρώτη φορά με την καραντίνα... Έως τις 12 τα μεσάνυχτα, τους επισκέπτες περιμένουν χειροποίητα ρούχα ανεξάρτητων σχεδιαστών,...

Π.Ο.Υ: Νέα ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων covid -19 σήμερα κατά 212.326

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού σήμερα κατά 212.326. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες,...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Meet market και πάλι στην Τεχνόπολη…

Η Tεχνόπολη υποδέχεται το meet market για πρώτη φορά με την καραντίνα... Έως τις 12 τα μεσάνυχτα, τους επισκέπτες περιμένουν χειροποίητα ρούχα ανεξάρτητων σχεδιαστών,...

Το αγαπημένο γαστρονομικό ραντεβού των Αθηναίων στη Φωκίωνος

Το καλοκαιρινό street food festival της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Το Pop up Munchies επιστρέφει το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, 6.00 μ.μ. - 11.30μ.μ. Αγαπημένοι...

Το Meet Market ξανά στη Τεχνόπολη

Αφήνοντας πίσω την εποχή της καραντίνας, το Meet Market επέστρεψε για ένα 4ήμερο έως την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 , στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων,...

Summer Bazaar ρούχων των «Φίλων της Μέριμνας»

«Μέριμνα»: Μία λέξη που κλείνει μέσα της όλη την αγάπη και την φροντίδα σε λίγα γράμματα. Για τη «Μέριμνα «ο λόγος ύπαρξης της είναι...

«Η Μικρή Γοργόνα» στο «βυθό» της… Νίκαιας

Ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Μικρή Γοργόνα» σε θεατρική διασκευή Θανάση Λιούνη θα φιλοξενήσει το Δημοτικό...