back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η ώρα των αποφάσεων για τη Χριστιανική Ένωση έφτασε

Διαβάστε επίσης

Η ώρα των αποφάσεων φαίνεται ότι έχει φτάσει σε Βερολίνο και Μόναχο με φόντο την εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης εξαιτίας της διαφωνίας στην πολιτική χορήγησης ασύλου.

Παράλληλες συνεδριάσεις CDU/CSU

Παράλληλες συνεδριάσεις πραγματοποιούν σήμερα η κεντρική επιτροπή των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο και το προεδρείο καθώς και η ομοσπονδιακή κεντρική επιτροπή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο. Γύρω στις 15.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται συνέντευξη τύπου της Άνγκελα Μέρκελ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν την Τρίτη ο Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου του για την πολιτική χορήγησης ασύλου. Φαίνεται ότι ανάμεσα στα 63 μέτρα που επρόκειτο να προτείνει συμπεριλαμβανόταν η πρόταση, στο εξής, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες και οι αιτήσεις ασύλου τους στη Γερμανία έχουν απορριφθεί να υποχρεούνται να επιστρέφουν στα γερμανικά σύνορα. Η καγκελάριος όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ, στο οποίο βασίζεται η προσφυγική πολιτική που ακολουθεί ως σήμερα η Γερμανία. Δεδομένης της κατάστασης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πάντως ότι ο Ζέεχοφερ τις τελευταίες ημέρες είναι πιο διαλλακτικός.

Μίνι σύνοδος για το προσυγικό;

Τα γερμανικά Μέσα, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές της ΕΕ, μεταδίδουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί μία λύση θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με χώρες που πλήττονται από την προσφυγική κρίση –Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να σχεδιάζει μίνι σύνοδο με αυτές τις χώρες μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί 28-29 Ιουνίου.

Συνάντηση Μέρκελ-Κόντε

Σήμερα η Μέρκελ υποδέχεται στην καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για θέματα διμερών σχέσεων, αλλά και ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής. Φυσικά η προσφυγική κρίση θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα