back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Επισκόπηση του διεθνούς Τύπου – Στο προσκήνιο η συμφωνία Ελλάδας με πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης από τη ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία για το “ονοματολογικό” είναι ένα από τα βασικά θέματα, όπως επίσης και το “μεταναστευτικό” που προκαλεί κρίση εντός της Ε.Ε και του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Για Ελλάδα: Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης λόγω της συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κεντρικό πρόσωπο σχολιασμού είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρατηρεί ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φάνηκε ότι επιτεύχθηκε λύση στο ονοματολογικό. «Όμως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβάει χειρόφρενο. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσίπρα στη βουλή». Το δημοσίευμα επισημαίνει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, τον διεθνή έπαινο, αλλά και τις σοβαρές αντιδράσεις κατά της συμφωνίας στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά θεωρείται φιλελεύθερος ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και μεγάλο διάστημα για επίλυση του ονοματολογικού. Από την άλλη πιστεύει ότι πρέπει να λάβει υπόψη του τη δεξιά-εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο με αυτήν την κίνηση απομονώνεται διεθνώς. Στα μάτια της Δύσης ο Μητσοτάκης εμφανίζεται με την πρόταση δυσπιστίας ως αρνητής που επιχειρεί να μπλοκάρει τη γεωπολιτικά σημαίνουσα πρόσδεση της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ούτως ή άλλως εντός της ΕΕ και μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπήρχε ελάχιστη κατανόηση για τη συνεχιζόμενη επί δεκαετίες διαμάχη για την ονομασία. Ακόμη μεγαλύτερος ενδέχεται να είναι τώρα ο εκνευρισμός για το γεγονός ότι η συντηρητική αντιπολίτευση επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία».

Ο Γερμανός ανταποκριτής εκτιμά ότι «ο Μητσοτάκης παίρνει συνειδητά αυτό το ρίσκο», ελπίζοντας με την πρόταση μομφής να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης και της κατηγορηματικής άρνησης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την ονομασία. Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία στην ελληνική βουλή θα καθυστερήσει, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Ως εκ τούτου «η προσπάθεια του Μητσοτάκη να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ενδέχεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αντί να διασπάσει την κυβέρνηση, η πρόταση δυσπιστίας θα την συσπειρώσει ακόμη περισσότερο», εκτιμά η εφημερίδα.

Για «διαμαρτυρία ενάντια στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη διαμάχη για την ονομασία» κάνει λόγο η Tageszeitung. Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ «δεν θέλει να υπογράψει τη συμφωνία» ενώ «στην Ελλάδα προβάλλει αντίσταση η αντιπολίτευση». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η TAZ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, «η συντηρητική ελληνική αντιπολίτευση βάζει εμπόδια στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό».

“Η ελληνική κυβέρνησης αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας για τη συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας” αναφέρουν οι FT. Οι Έλληνες βουλευτές θα συζητήσουν σήμερα επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας για να μετονομαστεί η γειτονική χώρα της Ελλάδας σε “Βόρεια Μακεδονία” δίνοντας τέλος σε μια πολυετή διένεξη. Η κίνηση, την οποία προκάλεσε η ΝΔ είναι μέρος της αντίδρασής της εναντίον της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Τσίπρας και Ζάεφ την περασμένη Τρίτη. (…) Η συμφωνία έχει προκαλέσει πικρία και αντιδράσεις κυρίως σε πολίτες της περιφέρειας της Ελλάδας, Μακεδονία όπου επίσης υπάρχει ένα ισχυρό εθνικιστικό κίνημα γύρω από το εν λόγω θέμα. (…) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι κατέθεσε την πρόταση μομφής την Πέμπτη το βράδυ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε τέτοιες επιζήμιες πρωτοβουλίες”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι εξαρτάται από τη στήριξη ενός μικρού, εθνικιστικού κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Άμυνας είναι πάντως πολέμιος αυτής της προσέγγισης με τη “Μακεδονία”. Σύμφωνα με αναλυτές αλλά και παρατηρητές ο κ Καμμένος και ο μικρός αριθμός βουλευτών του είναι απίθανο να ρίξει την κυβέρνηση. Η δημοτικότητα του κόμματος του άλλωστε έχει συρρικνωθεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους ΑΝΕΛ μάλιστα να μην μπορούν να μπουν στην επόμενη Βουλή. Η ψηφοφορία θα γίνει το Σάββατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να διασφαλίσει σημαντική στήριξη απο άλλα κεντροαριστερά κόμματα για τη συμφωνία του “ονόματος”. Μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης, ιδρυτής του Ποταμιού μίλησε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τον φτωχό γείτονά της. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι γίνονται ήδη οι προετοιμασίες για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας την Κυριακή, στη Μεγάλη Πρέσπα. Η επιλογή της τοποθεσίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι στα σύνορα Ελλάδας με Μακεδονία και Αλβανία.

Με μια αόριστη δήλωση φέρεται να απάντησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς όταν ρωτήθηκε σχετικά με πιθανές χρηματοδοτικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται συμμετέχοντες στην εν λόγω συνεδρίαση. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, στη συζήτηση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες «σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλούσε πάντοτε με ορμητικότητα, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε σε συγκρατημένες, γενικόλογες εξηγήσεις.

Όπως ελέχθη την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα από συμμετέχοντες) δεν γνωρίζουμε εάν ο υπουργός πράγματι δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις, για παράδειγμα σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ή στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ή εάν ενδεχομένως οι ασαφείς δηλώσεις οφείλονταν σε σκέψεις τακτικής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει σε σειρά ζητημάτων, λέγοντας σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μια διαδικασία πολιτικής διαμόρφωσης. (…) Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της Ελλάδας και την πιθανή χρηματοδοτική βοήθεια. Θα υπάρξει ‘ακόμη κάτι μικρό’ (σ.σ. για την Ελλάδα), σημείωσε ένας συμμετέχων καταγράφοντας την απάντηση του υπουργού».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν τον ισχυρισμό του Όλαφ Σολτς ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις. Πολύ περισσότερο εκτιμούν ότι ο υπουργός θέλει να μεταθέσει το χρονικό σημείο επίδοσης των εγγράφων που ζητεί η γερμανική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση πρέπει να κοινοποιεί τα έγγραφα και να ενημερώνει το κοινοβούλιο όταν έχει διαμορφώσει τις απόψεις της. Όταν λέει ο Σολτς ότι ‘ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα’ αυτή η υποχρέωση βεβαίως δεν υφίσταται».

Ο γερμανικός Τύπος αναπαράγει την είδηση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική βουλή για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «νέο πακέτο λιτότητας για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει μεταξύ άλλων ότι στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «συγκαταλέγονται περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα και μια νέα βάση υπολογισμού για τον φόρο ακινήτων». Η FAZ παραπέμπει στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου και σημειώνει ότι «λέγεται πως η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ακόμη ένα ποσό δανείου ύψους 10 έως 15 δις ευρώ»

“Η Ελλάδα εγκρίνει το τελευταίο πακέτο λιτότητας στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης” αναφέρει η WSJ. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τελευταίο μεγάλο πακέτο λιτότητας μετά από 8 χρόνια πακέτων διάσωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων προκειμένου να προχωρήσει σε αυτο-χρηματοδότηση τον Αύγουστο.

Το Μεταναστευτικό

Η Figaro γράφει σήμερα ότι η Ευρώπη διασπάστηκε για ακόμα μια φορά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και κάνει εκτενή αναφορά στη γαλλοϊταλική διένεξη αλλά και στην εσωτερική πολιτική κρίση στη Γερμανία. Η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στο Παρίσι που θα γίνει εν μέσω της “Ευρωπαϊκής κρίσης” για το μεταναστευτικό.

Προς εκτόνωση οδηγείται η γαλλοϊταλική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό, το οποίο αυτή τη φορά προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ, λίγους μόλις μήνες μετά τη συγκρότησή της, αναφέρει η DW. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε είχαν το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Κόντε ότι δεν ήθελε να προσβάλει “την Ιταλία και τον ιταλικό λαό”, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα για γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητήσουν “νέες πρωτοβουλίες” όσον αφορά τη μετανάστευση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι ότι συγκροτείται “άξονας” με τη Γερμανία και την Αυστρία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Η διελκυστίνδα Ρώμης – Παρισιού που προκλήθηκε λόγω της άρνησης της Ιταλίας να δεχτεί σε λιμάνι της το πλοίο Aquarious, στο οποίο επέβαιναν 629 διασωθέντες πρόσφυγες-μετανάστες, δείχνει ότι το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Ε.Ε.

“Μια “καυτή” συνάντηση” αναφέρει το Politico: Επομένως, ο Τζιουζέπε Κόντε θα συναντηθεί σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν τελικά παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις. Την επόμενη Τρίτη, ο Μακρόν θα ταξιδέψει για να συναντήσει τη Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ (λίγο πιο έξω από το Βερολίνο σε μια έπαυλη). Στη συνάντηση αυτή θα μετάσχει και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος χθες στο Μόναχο επιχείρησε να ηρεμήσει … τα πνεύματα των Βαυαρών.
Από την πλευρά του και ο Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί τις ίδιες μέρες την Ιταλία και την Ισπανία για να συναντηθεί με τους νέους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους. Φυσικά… και το μεταναστευτικό θα είναι το βασικό θέμα αυτών των συναντήσεων. Όλα αυτά προκειμένου να υπάρξει μια απόφαση και για το θέμα αυτό στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ισπανική Mundo αλλά και η ABC αναφέρονται στο πλοιάριο με τους 600 μετανάστες που θα ελλιμενιστεί στην Ισπανία. H Mundo αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τους δώσει προσφυγικό άσυλο. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι η Μαδρίτη εξετάζει την επιλογή να κόψει τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στα σύνορα της Θέουτα και Μελίλα.

Πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία

Στη Γερμανία: “Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μεσολαβήσει στην κυβερνητική κρίση” αναφέρει η DW. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να διαμεσολαβήσει στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη Rheinische Post οι επικεφαλής του CDU ζήτησαν από τον Σόιμπλε να μιλήσει με τους ηγέτες του CSU τις επόμενες μέρες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός για το μεταναστευτικό.
Η Frankfurter Allgemeine ανέφερε ότι η σύγκρουση των δύο κομμάτων έχει πλέον εξελιχθεί σε “κυβερνητική κρίση”.
Η Tagesspiegel ανέφερε ότι ήρθε το “τέλος του παιχνιδιού” για το Βερολίνο μετά τις απειλές Ζεεχόφερ ότι θα αποφασίσει μόνος του τη διασφάλιση των συνόρων της Γερμανίας.

Η Welt κάνει λόγο για “τελεσίγραφο” του CSU στη Μέρκελ.

“Αναταραχή στον συνασπισμό της Μέρκελ λόγω της σύγκρουσης με τους Βαυαρούς” σχολιάζει η DW. Η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία δυσκολεύτηκε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Σεπτεμβρίου, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη της σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση. Η συζήτηση χθες στη γερμανική βουλή ανεστάλη, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους της Βαυαρίας συσκέπτονταν, μετά την κρίση που προκάλεσε την Τετάρτη το βράδυ ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Ζεεχόφερ ζήτησε η γερμανική συνοριακή αστυνομία να έχει το δικαίωμα να απευλάνει μετανάστες χωρίς χαρτιά ή αυτούς που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανησυχεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα φανεί στην Ε.Ε. ως απομόνωση της Γερμανίας, η οποία αποφασίζει να χαράξει δικό της δρόμο, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που υπάρχει στις χώρες πρώτης γραμμής όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την Ελλάδα και την Ιταλία.

“Η σύγκρουση της Μέρκελ με τους Βαυαρούς” σχολιάζει το Politico. Το σύνταγμα της Γερμανίας δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε καγκελάριο να μπορεί να αποφασίζει εκείνος για τις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης του. Αυτό λέγεται “Richtlinienkompetenz” βάσει του άρθρου 65 στο Σύνταγμα. Αυτό αμφισβητήθηκε επί της ουσίας χθες καθώς ξέσπασε διαμάχη εντός της κυβερνησης συνασπισμού που κρατά μολις 3 μήνες με αφορμή το “μεταναστευτικό”. Και δεν ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες που επέκριναν την Μέρκελ, αλλά το Βαυαρικό CSU που άνοιξε “πόλεμο” με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Εν συντομία: Η Μέρκελ αρνήθηκε να δεχθεί το σχέδιο που προωθούσε ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία δεν θα δέχεται πρόσφυγες στα σύνορά της που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το CSU αποφάσισε ότι ο Ζεεχόφερ θα πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θεωρεί χρήσιμο για το κόμμα του ενόψει των περιφερειακών εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο. Επί της ουσίας το CSU παλεύει να δώσει η Μέρκελ την αυτονομία στον Ζεεχόφερ να παίρνει μόνο του τις αποφάσεις για τη χώρα στο θέμα του μεταναστευτικού. Συγκρατήστε αυτό: Δεν έχει υπάρξει κυβερνητική κρίση στη Γερμανία τέτοιου μεγέθους εδώ και δεκαετίες.

Για το ίδιο θέμα η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι τέσσερις ώρες κράτησε η συνεδρίαση με 50 τοποθετήσεις βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), από την οποία η Μέρκελ θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένη στην ανοιχτή αντιπαράθεσή της με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Αντικείμενο: η πολιτική κλειστών συνόρων που ακολουθεί ο χριστιανοκοινωνιστής Ζεεχόφερ, σε αντίθεση με τη Μέρκελ που επιμένει σε ευρωπαϊκές λύσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να αποφασίζεται ήδη στα σύνορα της Γερμανίας η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ μέσω των οποίων έφτασαν στη Γερμανία. Πρακτικά αυτό θα σημάνει μετάθεση του προβλήματος κυρίως σε δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, που αποτελούν την πύλη εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ. Η Ανγκελα Μέρκελ, αντίθετα, δεν δέχεται τον εθνικό μονόδρομο της Γερμανίας. Η καγκελάριος επιδιώκει μία ευρωπαϊκή, νομικά αδιάβλητη λύση, που θα επιτρέπει ήδη στα γερμανικά σύνορα την επαναπροώθηση μεταναστών σε χώρες της ΕΕ όπου έχουν υποβάλει ήδη αίτηση χορήγησης ασύλου. Ως πρότυπο εξετάζεται το παράδειγμα της Γαλλίας που έχει συνάψει διμερώς σύμβαση με την Ιταλία για την επαναπροώθηση μεταναστών στα ιταλογαλλικά σύνορα. Η καγκελάριος έχει δύο εβδομάδες για να φέρει μία συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα. Το ενδεχόμενοι διαζυγίου CDU και CSU είχε φανεί στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης 2015-16, με τη μετωπική σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ με τη Μέρκελ. Εθαψαν το τσεκούρι του πολέμου το 2017 ενόψει των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μόνον προσωρινά.Σήμερα όμως η Μέρκελ τούς χρειάζεται οπωσδήποτε, χωρίς αυτούς δεν μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση.

ΕΚΤ και ποσοτική χαλάρωση

Για QE: Η ισπανική Pais έχει βασικό θέμα το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο τέλος της χρονιάς. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι πως τελειώνει και μια εποχή όπου διεξήχθη ένας πόλεμος εναντίον της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

“Τέλος για το πρόγραμμα των 2,4 τρις ευρώ για την ΕΚΤ” αναφέρουν οι FT. Το τέλος μιας άνευ προηγουμένου εποχής ποσοτικής χαλάρωσης προς το τέλος του έτους προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, προβαίνοντας στο μεγαλύτερο βήμα ως προς την άρση των μέτρων στήριξης που εισήγαγε πριν από μία δεκαετία για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και μαζί την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, με μία ιδιαίτερα εξισορροπιστική ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης, σηματοδοτώντας ότι η κίνησή της δεν προοιωνίζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε άμεσο χρονικό ορίζοντα και υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά «τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση όσο καιρό αυτό κριθεί αναγκαίο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, η οποία αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός Φραγκφούρτης, της έδρας της ΕΚΤ, στη Ρίγα της Λετονίας. “Δεν συζητήσαμε πότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια. Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό τις σημερινές συνθήκες της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που συνοδεύεται όμως από αυξημένη αβεβαιότητα”, είπε χαρακτηριστικά. Ο γενικός χαρακτήρας της απόφασης της ΕΚΤ, εξήγησε ο κ. Ντράγκι, είναι “να επιδείξουμε υπομονή, σύνεση και σταθερότητα, μία θέση που τη στηρίζουν όλα τα μέλη του Δ.Σ”, γι’ αυτό και η απόφαση, όπως είπε, ήταν ομόφωνη.

“Θάβοντας την κρίση χρέους, αλήθεια;” σχολιάζει το Politico σχετικά με την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να σταματήσει το γιγάντιο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στα τέλη Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή βέβαια προκαλεί πιέσεις σε Βερολίνο και Παρίσι για να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. “Είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά αν η κατάσταση με την Ιταλία συνέβαλε σε αυτή την απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη” σχολιάζουν αναλυτές. “Η τράπεζα δεν εγκαταλείπει την μακρο-οικονομική μοίρα της Ευρωζώνης – και αυτό κυρίως λόγω του τεράστιου κρατικού χρέους που διακρατεί περίπου 2,3 τρισ ευρώ, που δεν πρόκειται, φυσικά, να συρρικνωθεί άμεσα. Αλλά η Ρώμη – όπως και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – μπορεί τώρα να αναμένει σταδιακή άνοδο των επιτοκίων. Και αυτό δεν θα επιτρέψει τελικά ριψοκίνδυνα πολιτικά πειράματα… Στο μεταξύ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να ενισχύουν τις οικονομίες τους, όπως τους είπε η ΕΚΤ.

Όμως τα ευχάριστα νέα είναι ότι τους διαβεβαίωσε ότι ο κύκλος της ευρωπαϊκής κρίσης, που ξεκίνησε με την Ελλάδα το 2010 έφθασε στο τέλος του.

Πώς αλλάζει ο άνθρωπος… Θυμάστε τον Πάολο Σαβόνα, τον οικονομολόγο, για τον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα έθεσε “βέτο” να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών; Τελικά φαίνεται ότι ο άνθρωπος είναι υπέρ του ευρώ… Ο Σαβόνα αυτή την εβδομάδα παρουσίασε την αυτοβιογραφία του (“Σαν εφιάλτης, σαν όνειρο”) και είπε ότι το ευρώ “όχι μόνο έχει θετικές πλευρές, αλλά είναι άκρως απαραίτητο. Αν θέλεις ενιαία αγορά, πρέπει να έχεις ενιαίο νόμισμα” είπε. Επίσης ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν υπήρξε “Plan B” και πως ποτέ δεν ζήτησε “εξοδο από το ευρώ”. Και όμως το ‘Plan B” ακόμα βρίσκεται στο σάιτ του Σαβόνα όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι η Ε.Ε “είναι ένας φασισμός , χωρίς δικτατορία, και σε ό,τι αφορά την οικονομία ένας Ναζισμός χωρίς στρατό”. “Θα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα Plan B και να εγκαταλείψουμε το ευρώ, αν χρειάζεται”.

Οι εκλογές στη Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici, η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώνεται. Το 47,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ποσοστό το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το 48,7% μία εβδομάδα πριν, αναφέρει η Hurriyet.

“Νέες απειλές κατά του οίκου αξιολόγησης Moody’s” αναφέρoυν οι FT. Νέες απειλές εκτοξεύει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Moody’s λέγοντας πως θα αναλάβει δράση εναντίον της, μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, στην τελευταία του επίθεση εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, για τους οποίους υποστηρίζει ότι προσπαθούν να πλήξουν την τουρκική οικονομία. “Με το θέλημα του Θεού, μετά τις 24 Ιουνίου θα στήσουμε μια επιχείρηση γι’ αυτόν τον Moody’s”, δήλωσε ο Ερντογάν αργά προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.

Στο μεταξύ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Νοτιοανατολική Τουρκία σε συμπλοκή μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος ΑΚΡ και ντόπιων καταστηματαρχών. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, ο Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, βουλευτής του AKΡ, πραγματοποιούσε προεκλογική περιοδεία στην αγορά του Σουρούτς, στην επαρχία Σανλιούρφα, όταν ξέσπασε καβγάς μεταξύ μελών της συνοδείας του και καταστηματαρχών. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, σκοτώθηκε ο αδελφός του βουλευτή και δύο ακόμη άτομα από την αντίπαλη πλευρά. Αλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, δέκα συνελήφθησαν. Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως αν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Ιούλιο του 2016 θα αρθεί – μπορεί όμως και να επανέλθει.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα