back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Οι μικροί επιχειρηματίες του Junior Achievement Ελλάδος «στρώνουν» το δρόμο της ανάπτυξης και της καινοτομίας του μέλλοντος

Διαβάστε επίσης

«Be smart be safe», με αυτό το μότο και με στόχο να ευαισθητοποίησουν κάθε οδηγό στην χρήση κράνους για την αποφυγή ατυχημάτων που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία αποφάσισαν να δημιουργήσουν την εικονική τους επιχείρηση οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα.

Η κοινωνική επιχείρηση Helm.e.t. ήταν εκείνη που κέρδισε το πρώτο βραβείο και τον τίτλο της «Kαλύτερης Eταιρείας» του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», και το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στις 16-18 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

Το «noctua kit» υπόσχεται να σώσει ζωές

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τους 20 μαθητές της B’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά από την Καλαμάτα έγινε τον Οκτώβρη του 2017, όπου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δύο νέοι μαθητές Λυκείου στην πόλη τους έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, οδηγώντας μηχανάκι και χωρίς να φοράνε κράνος. Το γεγονός αυτό τους παρακίνησε ώστε να δημιουργήσουν ένα έξυπνο kit, το «noctua kit», το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία του κράνους με τη μηχανή μέσω αισθητήρων λέιζερ και υπέρυθρων. Έτσι μετά την εγκατάστασή του η μηχανή δεν θα ξεκινά εάν ο οδηγός δεν φορά το κράνος του.

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας τα παιδιά συνεργάστηκαν με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που τους εφοδίασε με την απαραίτητη τεχνογωσία για την υλοποίηση ενός πρωτότυπου από το έξυπνο kit που έχουν σήμερα να μας παρουσιάσουν. Στα άμεσα σχέδιά τους και μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου τα παιδιά θα βγουν προς αναζήτηση χρηματοδότησης για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν σχεδιαστικά το kit και να δώσουν πραγματική υπόσταση με νομική μορφή στην επιχείρηση που έχουν δημιουργήσει.

«Ήταν μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα παιδιά δεν περίμεναν ότι θα έχει αυτή την εξέλιξη η ιδέα τους όταν ξεκινούσαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Είναι ενθουσιασμένα, ειδικά που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό», μας είπε η κ. Σταυρούλα Κόκκαλη, η καθηγήτρια που ήταν δίπλα στα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους.

Βέβαια, τα παιδιά δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Ήδη έχουν πολλές ιδέες για το πως θα εξελίξουν την Helm.e.t. και την τεχνολογία τους. «Αυτή την περίοδο μελετάμε τι γίνεται με τον 2ο αναβάτη και πως θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιους αισθητήρες ίσως στην σέλα της μηχανής», σημείωσε η κ. Κόκκαλη, ενώ για την συνολική αξία του προγράμματος Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» σημείωσε πως βοηθάει γιατί έχει βιωματικό χαρακτήρα. «Τα παιδιά βιώνουν καταστάσεις και αποκτούν εμπειρίες σαν να εργάζονταν σε αληθινό εργασιακό περιβάλλον. Και βέβαια το βασικό είναι ότι το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, γιατί τα παιδιά αναπτύσσουν πολλές δεξιότητες, όπως να επικοινωνούν με κόσμο, να μπορούν να προωθήσουν τον εαυτό τους και τις ιδέες τους, να επιχειρηματολογήσουν κι αυτό είναι σπουδαίο».

 

Στη 2η θέση η XΒand του Κολλεγίου Ανατόλια και τα έξυπνα wearables για τους σκιέρ

Δεύτερη ομάδα αναδείχθηκε η XΒand του Κολλεγίου Ανατόλια, η οποία ανέπτυξε ένα wearable τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιασμένο για να παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες χιονοδρομικών κέντρων. Μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, το ΧBand είναι σε θέση να παρακολουθεί ζωτικά σημεία του χρήστη, όπως ο καρδιακός ρυθμός και να αντιλαμβάνεται τυχόν απότομες διακυμάνσεις στις μετρήσεις αυτές. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται, καθώς και η ακριβής τοποθεσία του χρήστη, συγχρονίζονται διαρκώς με τον κεντρικό υπολογιστή του χιονοδρομικού, ώστε να σταλούν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κινδύνου.

«Στο σχολείο μας υπάρχουν αρκετά παιδιά που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ σε αγωνιστικό επίπεδο. Έτσι, βάσει έρευνας που διεξήγαμε βρήκαμε ότι γύρω στα 50.000 ατυχήματα συμβαίνουν σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου και ένα ποσοστό 45,2% αυτών είναι σοβαρά. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι υπάρχει ανάγκη για μία υπηρεσία, η οποία θα παρείχε ένα πακέτο ολοκληρωμένης ασφάλειας στα χιονοδρομικά κέντρα», μας είπε ο Δημήτρης Κιούρτης, Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρηματικότητας του Κολλεγίου Ανατόλια.

«Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η δυσκολία να οργανώσουμε μία ομάδα ατόμων και να βρούμε τρόπους να τους παρέχουμε κίνητρα στα παιδιά, ώστε να κάνουν τις εργασίες που τους αναθέταμε εμείς που είχαμε ηγετικούς ρόλους στην εταιρεία μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο μέλλον ο Δημήτρης είναι σίγουρα ένας από τους εν δυνάμει επιχειρηματίες της χώρας μας, αφού τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επιχειρείν και στόχος του για αρχή είναι να σπουδάσει χρηματοοικονομικά.

«Η συνεργασία μας με το American College Thessaloniki (ACT) ήταν πολύ σημαντική και ο εθελοντής μέντορας που ανέλαβε την ομάδα μας, ο κ. Γεώργιος Κόκκας, παρότρυνε τους μαθητές μας να μπουν και σε διαγωνισμούς για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και να μπορέσουν να βγάλουν στην αγορά ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό προϊόν», μας είπε η υπεύθυνη καθηγήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια Αντιγόνη Πυροβέτση.

«Το πρόγραμμα τρέχει στο σχολείο μας από το 2011 και τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα. Σίγουρα ανακαλύπτουν δεξιότητες που έχουν και που μπορεί να μην γνώριζαν, ενώ βλέπουν ότι μπορούν να βελτιώσουν άλλες στις οποίες να υστερούν όπως να παρουσιάσουν κάτι, να επιχειρηματολογήσουν, να αναλάβουν ένα ρίσκο, να πάρουν σημαντικές αποφάσεις κλπ. Αυτό που τα ενθουσιάζει περισσότερο είναι ότι ο καθηγητής και ο εθελοντής-σύμβουλος έχουν δευτερεύοντα ρόλο, είναι μέντορες που τα βοηθούν κρατώντας χαμηλό προφίλ, γιατί είναι οι μαθητές είναι αυτοί που προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που γεννιέται. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ πιο καλά εξοπλισμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουν αργότερα στον εργασιακό χώρο, είτε αυτό λέγεται επιχείρηση και είναι επιχειρηματίες, είτε απλά εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση», συμπλήρωσε η κ. Πυροβέτση.

Το τρίτο βραβείο στην «“ΟΜΗΡΟΣ” – Ρίχνω φως στον πολιτισμό» του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου

Την 3η θέση κατέλαβε η εταιρεία «“ΟΜΗΡΟΣ” – Ρίχνω φως στον πολιτισμό» του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου. Οι μαθητές σκέφτηκαν τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν, αγγίζοντας ένα πιστό αντίγραφο εκθέματος να ακούνε την ιστορική περιγραφή του στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με ταυτόχρονη δημιουργία ειδικών διαδρόμων πρόσβασης και μετατροπή των οδηγών των μουσείων σε γραφή Braille. Η ιδέα αυτή προέκυψε μετά από επίσκεψη των μαθητών σε μουσεία όπου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν εκθέματα που να απευθύνονται με κάποιο τρόπο στους μη βλέποντες, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν την ιστορία τους. Μάλιστα οι μαθητές κατασκεύασαν ήδη το πρώτο τους έκθεμα, τη «Φεύγουσα Κόρη» την οποία παρέδωσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας.

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έχει μαθησιακά, αλλά και κοινωνικά οφέλη για τους μαθητές μας. Τα κοινωνικά οφέλη είναι η εξωστρέφεια και η επικοινωνία με μαθητές άλλων σχολείων που έχουν καλύτερες συνθήκες μαθησιακού περιβάλλοντος από το δικό μας, γιατί εμείς ζούμε σε μία περιοχή ιδιαίτερη, τα παιδιά κάνουν διαδρομή μία ώρας με τα πόδια για να έρθουν στο σχολείο κι έτσι η συμμετοχή μας στον τελικό έγινε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα», μας είπε η υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου για το πρόγραμμα, Γεωργία Γιωτοπούλου.

«Εμείς τοποθετούμε σε πιστά αντίγραφα αγαλμάτων μία κατασκευή με ειδικούς ανιχνευτές, οι οποίοι ενεργοποιούνται κάθε φορά που ένας μη βλέποντας ακουμπήσει το άγαλμα και αυτόματα αρχίζει να εκφωνείται ηχογραφημένο μήνυμα με την ιστορία του εκθέματος», μας εξήγησε ο Δημήτρης Μασκαλίδης, ένας από τους μαθητές της ομάδας. «Θέλει σκληρή δουλειά και πρέπει να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος για να πετύχει το εγχείρημά σου και για εμάς ήταν πιο δύσκολο, αφού είχαμε και την δυσκολία στις μετακινήσεις μας προς το σχολείο για τα καθημερινά μας meetings», συμπλήρωσε.

Όπως μας είπε η κ. Γιωτοπούλου, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορα Μουσεία για την ιδέα τους, ανάμεσα σε αυτά και το Μουσείο της Ακρόπολης που έχει κάνει μία πρώτη προσέγγιση. «Με το πρώτο μας έκθεμα για το οποίο είμαστε πολλοί περήφανοι νιώθουμε ότι βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην πολιτιστική μας κληρονομιά γενικότερα, αλλά και για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Ελευσίνα 2021».

Αργύρης Τζικόπουλος: Μόνο 1 στα 5 παιδιά που ολοκληρώνουν τα προγράμματά μας γίνονται επιχειρηματίες, όμως καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερους μισθούς

«Δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά επιχειρηματίες. Με βάση διεθνείς έρευνες 1 στα 5 παιδιά από αυτά που ολοκληρώνουν τα προγράμματά μας αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους start up επιχείρηση. Αλλά ακόμη και τα παιδιά που τελικώς εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις, οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να έχουν μεγαλύτερους μισθούς σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους, καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις στις εταιρείες που εργάζονται και συνολικά τα ποσοστά ικανοποίησής τους μέσα στις εταιρείες τους και από τη δουλειά που κάνουν είναι πολύ υψηλότερο από τους μέσους υπαλλήλους», σημείωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece και Αντιπρόεδρος των CEO’s του Junior Achievement Ευρώπης.

Το ΣΕΝ / JA Greece και το πρόγραμμα Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης»

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece (ΣΕΝ / JA Greece) λειτουργεί στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και αποτελεί κομμάτι μιας παγκόσμιας δράσης σε 122 χώρες, του Junior Achievement, που ξεκίνησε στην Αμερική πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» είναι το μεγαλύτερο που υλοποιεί ο Οργανισμός «Junior Achievement» σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη συμμετέχουν 400.000 μαθητές, στην Ελλάδα 2.500 μαθητές και φέτος συμμετείχαν 135 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή των σχολείων σε ένα ποσοστό 30-40%, όπως επίσης και το επίπεδο των μαθητών και των ιδεών που κατατίθενται στον διαγωνισμό.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδέες που είτε φτάνουν στον τελικό, είτε όχι, είναι σχεδόν έτοιμες εταιρείες που θα μπορούσαν με ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο να λειτουργήσουν κανονικά στην αγορά εργασίας», μας είπε ο κ. Τζικόπουλος και πρόσθεσε: «Βέπουμε εταιρείες που ίσως να είναι καλύτερες από άλλες καινούριες που βγαίνουν αυτή την στιγμή στην αγορά από ανθρώπους που μπορεί να είναι και 7-10-20 χρόνια μεγαλύτεροι από τα παιδιά».

Ιδέες που δίνουν χειροπιαστές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας

Όσον αφορά στο εύρος των ιδεών το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά έχουν πολύ φαντασία, αφουγκράζονται τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, «πατούν» πάνω σε αυτές και εφευρίσκουν λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. «Τα παιδιά έχουν νέες, φρέσκες ιδέες που είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Πριν από 3-4 χρόνια βλέπαμε πολύ εταιρείες που εστίαζαν κυρίως στο application, έχοντας αυτά τα ερεθίσματα. Τώρα πια βλέπουμε ότι τα ερεθίσματα από κάθε σχολείο σε κάθε περιοχή είναι τελείως διαφορετικά, οπότε έρχονται και τελείως διαφορετικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τζικόπουλος σχετικά.

Γιάννενα, Διδυμότειχο, Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κάλυμνος, Γλυφάδα ήταν μερικές μόνο από τις περιοχές στις οποίες «γεννήθηκαν» οι ιδέες που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα από σχολεία δημόσια και ιδιωτικά. Και αυτή η διασπορά των σχολείων ανά την Ελλάδα και οι διαφορετικές προσλαμβάνουσες που κάθε μαθητής έχει με τις δυσκολίες ή την «πολυτέλεια» που χαρακτηρίζει την εκάστοτε περιοχή και το εκάστοτε σχολείο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ήταν που έδωσαν αυτήν την μεγάλη ποικιλία των ιδεών που έρχονται με μεγάλη φιλοδοξία, αλλά και όλες τις προδιαγραφές να κατακτήσουν την ελληνική κι όχι μόνο αγορά.

«Πολλά από τα σχολεία που συμμετείχαν βρίσκονταν σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα. Το 70% των σχολείων που συμμετέχουν είναι εκτός Αττικής, αλλά και από περιοχές μη προνομιούχες που είναι εξίσου σημαντικό γι’ αυτά τα παιδιά που δεν έχουν τις ίδιες προσλαμβάνουσες και τα ίδια ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα ένα σχολείο από το Διδυμότειχο ή την Κάλυμνο σε σχέση με ένα σχολείο που είναι στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε ο κ. Τζικόπουλος.

Το πρόγραμμα της μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα που διαρκεί καθ’ όλη της διάρκεια της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές καλούνται να στήσουν εξ αρχής μία εικονική επιχείρηση από το πρώτο στάδιο της εύρεσης της ιδέας μέχρι την κατανομή ρόλων, τη δημιουργία τμημάτων και τέλος τη δημιουργία ενός προϊόντος είτε στην τελική του μορφή είτε στο πρωτότυπό του που θα μπορεί να σταθεί στις μαθητικές εμπορικές εκθέσεις και στους τελικούς διαγωνισμούς στο τέλος της ετήσιας σχολικής περιόδου.

Σκοπός είναι οι συμμετέχοντες μαθητές να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, έχοντας καταλήξει συνειδητά ποιο είναι το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν μεγαλώνοντας, είτε αυτό μεταφράζεται στην δομή της δικής του επιχείρησης είτε στην εργασία τους σε κάποια άλλη επιχείρηση. Τα παιδιά βλέπουν και κατανοούν εκ των έσω πως λειτουργεί και πως διοικείται μία επιχείρηση, αποκτούν χρήσιμη εμπειρία και καταλήγουν στο τι είναι αυτό που τους αρέσει πραγματικά να ακολουθήσουν επαγγελματικά.

Νέες θέσεις εργασίας, αλλά και καταπολέμηση της ανεργίας

Ρωτήσαμε τον κ. Τζικόπουλο αν το επιχειρείν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την οικονομική κρίση και την ανεργία που ταλανίζει την χώρα μας και εκείνος μας είπε ότι μία από τις βασικές στοχεύσεις του προγράμματος είναι ακριβώς αυτή, να κατανοήσουν οι μαθητές ότι μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις δικές τους θέσεις εργασίας και άρα να παραμείνουν στην χώρα ενισχύοντας την τοπική οικονομία, χωρίς να χρειαστεί να μεταφέρουν το ταλέντο τους σε μία ξένη χώρα. Ο κ. Τζικόπουλος άλλωστε, ως νέο πνεύμα και ο ίδιος, αφού είναι από τους νεότερους Γενικούς Διευθυντές που έχουν αναλάβει αυτή την θέση, θέλησε να μας μεταφέρει το πολύ αισιόδοξο μήνυμα ότι όταν κάτι το αγαπάς πολύ και το κάνεις με την καρδιά και την ψυχή σου, τότε είναι περισσότερες οι πιθανότητες να το κάνεις καλά και να βρεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και μία θέση εργασίας πάνω σε αυτό που σε ενδιαφέρει και το έχεις σπουδάσει.

Ο κ. Τζικόπουλος μόλις πριν από τρία χρόνια, στα 34 του, εξελέγη από τους συναδέλφους του σε 40 Ευρωπαϊκές χώρες ως Αντιπρόεδρος του Junior Achievement Europe. «Ήταν ένας καλός συνδυασμός γιατί η Πρόεδρος είναι από τη Σουηδία, εγώ είμαι από νότια χώρα και για πρώτη φορά μία μεσογειακή χώρα αναλαμβάνει μία τέτοια θέση ευθύνης. Γιατί δυστυχώς στον χώρο της επιχειρηματικότητας χώρες που βρίσκονται στον βορρά είναι λίγο πιο μπροστά σε σχέση με εμάς. Παρ’ όλα αυτά, επειδή φαίνεται η δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί τόσο σε εθνικό επίπεδο στον οργανισμό μας όσο και σε ευρωπαϊκό, το πόσο δηλαδή η ομάδα του Junior Achievement Ελλάδος έχει βοηθήσει άλλες χώρες και σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και σε άλλα θέματα που μπορεί να υπήρχαν, μας εμπιστεύθηκαν. Είχαμε την τιμή και την χαρά να αναλάβουμε μία τέτοια θέση».

 

Η επόμενη μέρα του Junior Achievement

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα του Παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement, με αφορμή και τα 100στά γενέθλιά του το 2019, αυτή προβλέπεται να φέρει πολλές αλλαγές, περισσότερα σχέδια που επικεντρώνονται σε πιο παιδοκεντρικές μεθόδους που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό κομμάτι για την εξέλιξη του οργανισμού, που αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του κ. Τζικόπουλου είναι, όπως μας είπε: «να μπορέσουμε μέσα από τον οργανισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά που υλοποιούν το πρόγραμμά μας. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο Σύλλογο Αποφοίτων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που τώρα είναι στελέχη επιχειρήσεων ή είναι ακόμη και υπουργοί Παιδείας ή Οικονομίας σε κάποιες χώρες και στηρίζουν τον οργανισμό. Κι εμείς θέλουμε αυτό το δίκτυο να το ενισχύσουμε και να νιώθουν τα παιδιά ότι μπαίνουν στη μεγάλη ομάδα του Junior Achievement σε παγκόσμιο επίπεδο και οπουδήποτε βρεθούν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό θα υπάρχει πάντα η οικογένεια του Junior Achievement δίπλα τους που θα τους βοηθά και θα τους στηρίζει στα επόμενα βήματά τους».

Ώρα για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe τον Ιούλιο

Τώρα όλη η προσοχή και το βάρος της ομάδας του ΣΕΝ/JA Greece είναι στο ταξίδι στο Βελγράδι για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe τον Ιούλιο, με τον κ. Τζικόπουλος εμφανίζεται παραπάνω από αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουμε με τη νίκη: «Γενικά έχουμε πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά προσωπικά χωρίς να έχω δει ακόμα τον ανταγωνισμό από τις άλλες χώρες θεωρώ ότι είναι η ιδέα της δικής μας νικήτριας ομάδας είναι πολύ έξυπνη και δυνατή. Η Helm.e.t. είναι ομάδα που έχει πολύ καλό επιχειρηματικό πλάνο και πολύ καλή συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να γυρίσουμε με κάποιο βραβείο φέτος, όπως είχαμε κάνει και πριν 2 χρόνια».

Δεν μένει τίποτε άλλο από το να ευχηθούμε κι εμείς καλή επιτυχία στα παιδιά! Η σκέψη μας και η θετική μας ενέργεια θα είναι μαζί σας!

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα