back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε» του Zia Haider Rahman

Διαβάστε επίσης

Στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε” ο Ζία Χάιντερ Ράχμαν, γεννημένος στο Μπαγκλαντές αλλά μεγαλωμένος στη Βρετανία με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Δύσης, καταπιάνεται κατά τα επιφαινόμενα με τον δικό του δυισμό, για να βάλει μετά πάνω στις λέξεις του όλο το δυναμικό φορτίο των προκλήσεων, των απογοητεύσεων και των πραγματικοτήτων του θαυμαστού, “νέου” κόσμου του 21ου αιώνα.

Ο ήρωάς του, ο Ζαφάρ, ήδη στις πρώτες γραμμές της ιστορίας εμφανίζεται το Σεπτέμβριο του 2008, αγνώριστος, στις σκάλες του σπιτιού ενός πλούσιου παλιού συμφοιτητή του στο Δυτικό Λονδίνο. Παιδί ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές που τέλειωσε μόλις σε δυο χρόνια τις σπουδές του στα Μαθηματικά για να μεταπηδήσει στη Νομική σχολή του Χάρβαρντ χτύπησε την πόρτα του αφηγητή, ενός σαραντάχρονου τραπεζίτη πακιστανικής καταγωγής , την ώρα της μεγάλης του κρίσης, μιας μη διαχειρίσιμης επαγγελματικής αποτυχίας κι ενός διαζυγίου.

Είναι η αρχή μιας εσωτερικής περιπέτειας -του ταξιδιού των δυο, στα προηγούμενα χρόνια και πάλι πίσω.

Δύο ήρωες ενσαρκώνουν πιθανόν αυτό που υπήρξε ο συγγραφέας και αυτό που έγινε. Και τον μέσο χώρο, το κενό, τη γκρίζα ζώνη της ντροπής και της αμφισημίας και για τα δυο.

Η ταυτότητα, οι ταυτότητες, η μια και οι πολλές πατρίδες, καμία πατρίδα, οι τάξεις, τα μαθηματικά και οι απαντήσεις που μπορούν να δώσουν, μαζί με αυτές που δεν μπορούν να δώσουν, η γνώση, η επιστήμη και οι πεπερασμένες δυνατότητές τους, η γεωστρατηγική, η Ινδική χερσόνησος, ο πόλεμος του Αφγανιστάν, ο ρατσισμός, η μουσουλμανικότητα, η οικονομική κρίση, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αλλά και η Ντάκα. Ο έρωτας, η φιλία, η μοναξιά, το ψυχιατρείο, κεφάλαιο 19: Ρέκβιεμ για τη μη βιωμένη ζωή.

Το μυθιστόρημα του Ζία Χάιντερ Ράχμαν “Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε” σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη και επιμέλεια Άννας Μαραγκάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

* Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Δευτέρα 14 Μαΐου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα