back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

MyHabeats: Το top health app για το κινητό που αλλάζει τις διατροφικές σου συνήθειες!

Διαβάστε επίσης

Μερικά μόνο «κλικ» αρκούν για να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Πάνω σε αυτήν την ιδέα έχει χτιστεί το MyHabeats (από το «habit» που σημαίνει «συνήθεια» και το eat «τρώω»), η πρώτη smartphone εφαρμογή σε Ελλάδα και Ευρώπη που χρησιμοποιείται σε κλινική μελέτη από ανθρώπους με προβλήματα διαχείρισης βάρους.

Το MyHabeats, όπως είπε η δημιουργός του Καίτη Μηλιώνη στον Αθήνα 9.84, είναι ένα γερό «εμβόλιο συμπεριφοράς» που προτείνεται ως εναλλακτική και τεκμηριωμένη επιστημονικά λύση για την υιοθέτηση νέων, υγιεινών διατροφικών συνηθειών, βασισμένο σε ένα ψυχολογικό μοντέλο, αφού λαμβάνει υπόψιν του και την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χρήστης την κάθε στιγμή. Δεδομένου ότι οι διατροφικές μας επιλογές συνδέονται πολλές φορές με την ψυχολογική μας κατάσταση, το My Habeats λειτουργεί σαν ένα ημερολόγιο καταγραφής συναισθημάτων και επιλογών φαγητού.

Πως λειτουργεί;

Η λειτουργία της εφαρμογής είναι πολύ απλή και διασκεδαστική. Ο χρήστης – ασθενής επιλέγει τον ψηφιακό του φίλο, τον Lino ή την Lina, που θα αποτελέσει τον συνοδοιπόρο του και τον σύμμαχό του σε όλη αυτή τη προσπάθεια. Ο ψηφιακός του φίλος αναλαμβάνει να του υπενθυμίζει πότε πρέπει να παίρνει τα γεύματα που απαιτούνται μέσα στη μέρα, ενώ παίρνοντας το πρώτο γεύμα της ημέρας κλειδώνουν αυτόματα και τα υπόλοιπα.

Παράλληλα ο χρήστης δηλώνει την συναισθηματική του κατάσταση σε κάθε γεύμα. Η καταγραφή των συναισθημάτων κρίνεται απαραίτητη ώστε ο χρήστης να κατανοήσει πώς τα συναισθήματά του επηρεάζουν τις διατροφικές του επιλογές. Στο τέλος της κάθε εβδομάδας το MyHabeats παρουσιάζει στον χρήστη στοιχεία για την πρόοδο που σημείωσε όσον αφορά τόσο στην ποιότητα της διατροφής του, όσο και στη διάθεσή του, ενώ παράλληλα του δίνει χρήσιμα tips διατροφής.

Το MyHabeats πήρε σάρκα και οστά το 2015, ενώ είχε προηγηθεί μία πολυετής επιστημονική ερευνα από μία ομάδα γιατρών, ψυχολόγων και διατροφολόγων. Η πρώτη αυτή έκδοση της εφαρμογής δοκιμάστηκε σε χειρουργημένους παχύσαρκους και υπέρβαρους ασθενείς. Το feedback που πήρε η ομάδα ανάπτυξης του MyHabeats, τους ενθάρρυνε ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη beta έκδοση της εφαρμογής που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2017.

Από τότε και μέχρι σήμερα το MyHabeats χρησιμοποιείται σε κλινική μελέτη που διεξάγεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκρατείου, η οποία είναι βραβευμένη ως Κέντρο Αριστείας από την IFSO – Διεθνής Ομοσπονδία για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Διαταραχών) και το Ερρίκος Ντυνάν υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Μανώλη Λέανδρου και του Επίκουρου Καθηγητή Κωνσταντίνου Αλμπανόπουλου.

Το επόμενο στάδιο είναι το επίσημο λανσάρισμα της εφαρμογής στην αγορά που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2018, όταν το My Habeats θα είναι διαθέσιμο στο Google Play για το ευρύ κοινό.

Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη που γίνεται κλινική μελέτη σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού με μία εφαρμογή στο κινητό, ενώ το όραμα της ομάδας είναι να εξαπλωθεί και να μπορέσει να βοηθήσει και καρδιολογικούς και μετεμφραγματικούς ασθενείς, ακόμα και το γενικό πληθυσμό.

Η ομάδα του MyHabeats αποτελείται από:

  • Καίτη Μηλιώνη – Founder, Κλινική Ερευνήτρια, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (SCG)
  • Εύη Νεοφώτιστου – Co-Founder, Ψυχολόγος, Αναλύτρια Συμπεριφοράς
  • Ευαγγελία Κατσέλη – Ψυχολόγος Συμπεριφοράς
  • Όλγα Τσουμάνη – Ψυχολόγος Συμπεριφοράς
  • Κατερίνα Δούναβη – Λέκτορας στην Ανάλυση Συμπεριφοράς & στον Αυτισμό στο Queen’s University Belfast
  • Χάρης Παπής – Επικεφαλής 3ο Τμήμα Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Υγεία
  • Κωνσταντίνος Αλμπανόπουλος – Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Σύμβουλος για τους Βαριατρικούς Ασθενείς
Καίτη Μηλιώνη

Η Καίτη Μηλιώνη, Ιδρύτρια του MyHabeats και Κλινική Ερευνήτρια, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου μίλησε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και τη Νόνη Καραγιάννη και στο ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας». Ακούστε την συνέντευξη:

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα