back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Μακριδάκης στον Αθήνα 9.84: Ο φάρος συμβολίζει τα σκοτάδια μας και το μεγαλείο της ψυχής μας

Διαβάστε επίσης

Σ’ ένα φάρο διαδραματίζεται η καινούρια ιστορία του Γιάννη Μακριδάκη “Ενάμισι δευτερόλεπτο φως” (εκδ. Εστία), ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Ράδιο City και στην Έλενα Χατζηιωάννου.

“Ο φάρος έχει μια εμπνευστική ατμόσφαιρα ένας τόπος που μπορείς να βουτήξεις στον εσωτερικό σου κόσμο. Συμβολίζει τα σκοτάδια μας και το μεγαλείο της ψυχής μας. Μια ευκαιρία σύνδεσης με τον εσωτερικό μας κόσμο με το παρελθόν μας, με την παιδική μας ηλικία, με τις μνήμες μας, με την ψυχή μας.

Έτσι ένιωσα όταν έμεινα φαροφύλακας καποιες μέρες σε ένα νησί (πρόκειται για το Φάρο του Κάβο Πάπα στην Ικαρία) και εμπνεύστηκα να γράψω αυτή την ιστορία. Ειναι μια τραχεία, γλυκιά, σκληρή και φωτεινή ιστορία. Στο βάθος της μέσα σε όλη την μαυρίλα είναι απελευθερωτική. Η αφήγηση μου βγήκε με έναν καταιγιστικό ρυθμό, μακροπερίοδου λόγου, γιατί ίσως κι εγώ ήθελα να βγω στο φως”, αποκαλύπτει ο Γιάννης Μακριδάκης.

“Η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με έναν δημοφιλή μετεωρολόγο τον Μάριο Τσόχο. Είναι ο μοναδικός ήρωας βιβλίου μου, που δε βγαίνει από το περιθώριο, που είναι κοινωνικά αποδεκτός. Επισκέπτεται το νησί του μετά από πολλά χρόνια και πηγαίνει στο φαρο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σε μικρή ηλικία εκδιώχθηκε ,μαζί την υπόλοιπη οικογένεια, από τον πατέρα του, που υπήρξε αρχιφαροφύλακας.

Επιστρέφει στο νησί του ως επισκέπτης τον Ιούλιο του 2017, με αφορμή έναν έρωτα που δεν ευδοκίμησε. Εμείς παρακολουθούμε την αγωνία του να ανασύρει μνήμες από παρελθόν, ενώ η τοπική κοινωνία τον υποδέχεται με επιφύλαξη λόγω του πατέρα του, ενός πολύ σκληρού και έκφυλου ανθρώπου” θα πει.

Αφορμή για να γράψει αυτή την ιστορία, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μακριδάκης στάθηκε μία εικόνα: Η αγκαλιά ενός άντρα με μία γαϊδούρα. Στη νουβέλα “Ενάμισι δευτερόλεπτο φως”, ο Μάριος Τσόχος, ο “Καιρός” όπως τον αποκαλούν, ως άλλος Οδυσσέας που επιστρέφοντας στην Ιθάκη βρήκε το σκύλο του, Άργο να τον περιμένει, συναντά την Κοκώνα των παιδικών του χρόνων που τον αναγνωρίζει μόλις τον βλέπει κι εκείνος την αγκαλιάζει όπως έκανε παιδί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα