back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καθυστερεί η έγκριση του πακέτου βοηθείας στη Γερουσία

Διαβάστε επίσης

Η Γερουσία καθυστέρησε την έναρξη της συζήτησης για το πακέτο βοήθειας οικονομικού ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κατά της COVID-19 που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη σταδιακή κατάργηση των πληρωμών των 1.400 δολαρίων σε Αμερικανούς με υψηλότερα εισοδήματα, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ελπίζει στη διεξαγωγή μιας τελικής ψηφοφορίας, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, που αποτελεί την κορυφαία νομοθετική προτεραιότητα του Μπάιντεν.

Πριν από την προώθηση του πακέτου βοήθειας στην ολομέλεια του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, οι Δημοκρατικοί διαπραγματεύονται τη θέσπιση ορίων σε ένα μέτρο, το οποίο προκαλεί την κριτική των Ρεπουμπλικάνων, που το χαρακτηρίζουν άχρηστο.

Η Γερουσία αναμένεται ότι θα ξανασυνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ουάσινγκτον), σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ντικ Ντάρμπιν, που είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία Δημοκρατικός στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίασή της, μετά την προειδοποίηση της αστυνομίας του Καπιτωλίου για το ενδεχόμενο μια επίθεσης στο κτίριο από μία παραστρατιωτική ομάδα.

Αξιωματούχοι της Γερουσίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής των σχεδίων τους για λόγους ασφάλειας.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δήλωσαν ότι το πακέτο εκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι πλέον ανοιχτό στους Αμερικανούς με ετήσιο εισόδημα 80.000 δολαρίων και στα ζευγάρια με εισόδημα 160.000 δολαρίων ή μεγαλύτερο (αναφορικά με την πρόσβασή τους στις επιταγές των 1.400 δολαρίων), ενώ χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή καλή λύση.

Η απόρριψη της συμμετοχής στο πρόγραμμα προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερο εισόδημα (100.000 δολάρια για το ατομικό εισόδημα και 200.000 δολάρια για τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση) στην έκδοση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, ένας κεντρώος Δημοκρατικός δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις συζητήσεις, με τους διαλόγους και με μερικές αλλαγές, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σχετικά».

Ωστόσο, ο ίδιος, δήλωσε πως δεν γνωρίζει για την τύχη μιας άλλης αλλαγής που επεδίωξε, αναφορικά με τη μείωση των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας σε 300 δολάρια την εβδομάδα, από 400 δολάρια.

Ο συμβιβασμός αυτός σημαίνει πρακτικά ότι οι άμεσες πληρωμές θα καταβληθούν σε περίπου 9 εκατομμύρια λιγότερα νοικοκυριά, σε σύγκριση με τον τελευταίο γύρο των οικονομικών καταβολών του πακέτου εκκίνησης της οικονομίας.

Η Γερουσία, η οποία στην παρούσα σύνθεσή της έχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, με την αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Κάμαλα Χάρις να έχει το δικαίωμα της πλειοψηφικής ψήφου (+1), θα πρέπει κάποια στιγμή να ψηφίσει για τη διεξαγωγή μιας συζήτησης 20 ωρών για το αναφερόμενο νομοσχέδιο παροχών. Η συζήτηση αυτή θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη για την αντίδραση που συναντά το νομοσχέδιο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το νομοσχέδιο θα καλύψει το οικονομικό κόστος των εμβολίων και των ιατρικών υλικών κατά της COVID-19, θα ενισχύσει τις παροχές ανεργίας, ενώ θα στείλει νέα έκτακτη χρηματοδότηση στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις, στις πολιτειακές, αλλά και στις τοπικές κυβερνήσεις.

Οι Δημοκρατικοί στοχεύουν στην υπογραφή του από τον Τζο Μπάιντεν πριν από τις 14 Μαρτίου, όταν εκπνέει η ισχύς μερικών από τις παροχές που είναι ενεργές σήμερα.

«Το σχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε την εβδομάδα αυτή, θα παρέχει πραγματική και δυναμική βοήθεια σε όλους εμάς», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία, υπό τον ηγέτη της μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «έναν ευρύ κατάλογο δαπανών» και κομματική «συγκέντρωση χρημάτων που προέρχονται από δανεικά».

Ωστόσο νέα δημοσκόπηση (Morning Consult/Politico) έδειξε μία δυνατή δικομματική υποστήριξη για το νομοσχέδιο, παρά τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων, καθώς το 77% όλων των ψηφοφόρων και το 59% των Ρεπουμπλικάνων στηρίζουν το πρόγραμμα βοήθειας.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα