back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

“Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Κέντρο Υγείας Πατησίων όπου βρέθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα του 1 εκ. εμβολιαστικών δόσεων στη χώρα μας. Συνέστησε “πολλή προσοχή για να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Και στην Ελλάδα θα εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Να χορηγείται το εμβόλιο στο εξής και σε άτομα άνω τον 65 συστήνει πλέον και η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας. Στο μεταξύ, στην αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προχωρά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του Sputnik V, διευκρίνισε, πάντως, η Κομισιόν.

“Μεγάλη αποτυχία” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη συνολική διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση – επίθεσή του με αιχμηρές αναφορές σε κυβερνητικά στελέχη για απευθείας αναθέσεις και “ανήθικους”, όπως είπε, κατά παρέκκλιση εμβολιασμούς “γαλάζιων” στελεχών. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να οργανώσει ένα “πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία, με φάμπρικα αναθέσεων σε ολο το δημόσιο”, βάζοντας, μάλιστα, στο στόχαστρο για τις συγκεκριμένες πρακτικές τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Να πάει τα στοιχεία που αφορούν τις απευθείας αναθέσεις στον εισαγγελέα και να μην χρησιμοποιεί δήθεν καταγγελίες για μικροκομματικές σκοπιμότητες”, ζήτησε, απαντώντας, στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σκληρή κριτική με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπουργός και Τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Είπε ότι “η μάχη με την πανδημία δεν κρίνεται στα νοσοκομεία αλλά στην κοινότητα κι ότι οι εργασιακοί χώροι, τα εργοστάσια, τα ΜΜΜ, τα πολυκαταστήματα, γενικώς οι χώροι συγχρωτισμού είναι το κρίσιμο πεδίο, και εκεί δεν υπάρχει καμία στοχευμένη παρέμβαση”.

…Περιορισμό της πανδημίας από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και πτώση στο 10 με 15% στο τέλος του μήνα προέβλεψε ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Εκ νέου αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη ύστερα από 6 εβδομάδες μείωσης καταγράφει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα, στο “πράσινο” παραμένει η χώρα μας στον αναθεωρημένο χάρτη με την επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης, που εκδίδει κάθε Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Ομόφωνα απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα του πολυϊσοβίτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, για αναβολή εκτέλεσης της ποινής του.Την απόρριψη του αιτήματος του είχε εισηγηθεί νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή. Λίγο νωρίτερα, εξετάσθηκε ως μάρτυρας γιατρός από την ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος ανέφερε ότι η υγεία του Κουφοντίνα είναι σε οριακή κατάσταση. “Η Πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια”, δήλωσε ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Θέμης Σοφός. “Η ελληνική κυβέρνηση καλά κάνει και αρνείται να του κάνει το χατίρι”, σχολίασε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης, Νίκολας Μπερνς.

Kλειστός και πάλι, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, λόγω προγραμματισμένης για τις 6:00 συγκέντρωσης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Νέα μήνυση για βιασμό κατατέθηκε σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. H υπό έρευνα καταγγελία είναι νομικά “ενεργή”, καθώς η πράξη που καταγγέλλεται έγινε το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταγγέλλων είναι Έλληνας και δεν είναι ηθοποιός. “Εάν η νέα μήνυση είναι της ίδιας ποιότητος και αξιοπιστίας με τις δύο προηγούμενες μηνύσεις, ούτε ο κ. Λιγνάδης, ούτε εγώ έχουμε καμία ανησυχία”, σχολίασε ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας.

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρθηκε σήμερα στην ειδική πτέρυγα που βρίσκονται οι θάλαμοι των κρατούμενων, στο κατάστημα κράτησης της Τρίπολης, προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η προσωρινή του κράτηση, μετά το τεστ κορονοϊού που έκανε και στο οποίο βρέθηκε αρνητικός.

Επτά άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στη Θεσσαλία ανακοίνωσε η κυβέρνηση – μεταξύ τους, στεγαστική συνδρομή στο 80% του κόστους επισκευής των σπιτιών, επιδότηση ενοικίου, 600 ευρώ από τους Δήμους σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια – η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατόπιν έκκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα κατασκευάσει νέο Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Δαμάσι.

Ένα πρόβλημα δεκαετιών θα επιλύσει εντός του Μαρτίου ο δήμος Αθηναίων με την κατεδάφιση ερειπωμένου σπιτιού στη Ριζούπολη δίπλα στο 22 Λύκειο που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής. Περισσότερα από τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο…

Στη διεθνή επικαιρότητα… Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία – μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή ζημιές – εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Γενικά αίθριος και αύριο ο καιρός στην Αττική, με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς Κελσίου – 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

Στην αποπληρωμή του 65% του χρέους της προς το ΔΝΤ προχωρά η Ελλάδα, μετά το “πράσινο φως” από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,3 δις ευρώ προς το Ταμείο.

“Η βία δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη δημοκρατία. Το ίδιο πόνεσε κι η μάνα του Φύσσα, το ίδιο πόνεσε και η μάνα του Αξαρλιάν”, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Με αφορμή τις δηλώσεις Δρίτσα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κόψει σχέσεις με στελέχη που δίνουν ιδεολογική και πολιτική κάλυψης στην τρομοκρατία.

Σε ισχύ έως τις 16 Μαρτίου η χρήση των κωδικών 2 και 3 για μετακίνηση εντός του δήμου κατοικίας ή σε απόσταση 2 χλμ από αυτή. Μόνο για πεζούς και ποδηλάτες θα επιτρέπεται η χρήση του κωδικού 6, ενώ οι αστυνομικοί θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον κωδικό 4, για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη. Από τις 7 το απόγευμα η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα