back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Αυστηρότερα μέτρα από σήμερα έως τις 16 Μαρτίου για την αναχαίτηση της πανδημίας. Περιορίζονται οι μετακινήσεις για τους κωδικούς 2 και 3 τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο εντός του δήμου κατοικίας τους ή σε απόσταση ως 2 χιλιομέτρων από αυτήν. Ο κωδικός 6 θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ για τον κωδικό 4, που αφορά παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη, οι αστυνομικοί θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις. Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων παραμένει το ίδιο για τις καθημερινές, από τις 7 το πρωί με 20.30 το βράδυ, ενώ για τα Σαββατοκύριακα αναμένεται να αναπροσαρμοστει και να κλείνουν στις 18.30 -ενώ μέχρι τώρα λειτουργούσαν εως στις 5.30- με δεδομένη την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική μετά τις 19:00.

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, στο βαθύ κόκκινο στον χάρτη εντάσσονται Θεσσαλονίκη Αχαΐα, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λάρισα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Θεσπρωτία, ‘Αρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο) και ο Δήμος Καλύμνου.

Σε αυτές τις περιοχές, η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 7 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι ώρες αυτές θα ισχύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές η κυκλοφορία θα επιτρέπεται έως τις 9 το βράδυ, λόγω μεγάλου πληθυσμού.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αναλυτικά οι αλλαγές στο www.athina984.gr.

Η εξέλιξη της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων. Μέχρι χθες, αυτό που είχαμε παρατηρήσει είναι ότι με πρόσχημα “πάω στο βουνό για περπάτημα” γίνονταν κι άλλες μετακινήσεις. Με τα νέα μέτρα αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε η διασπορά του ιού γίνεται σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα σκληρότερο lockdown μπορεί να επέφερε ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση στα μέτρα από τους πολίτες και μειωμένη εφαρμογή τους.

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες για την Αττική. Τα 1.269, από τα 2.702 κρούσματα που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. 40 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. 431ας άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Όσοι έχουν μολυνθεί από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι στις άλλες μεταλλάξεις», σύμφωνα με επιστήμονες του Δικτύου Γονιδιωματικής Παρακολούθησης της Νότιας Αφρικής.

Παράταση του γενικού lockdown έως τις 28 Μαρτίου, αλλά και σταδιακή άρση των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα, υπό προϋποθέσεις, αποφασίστηκε στη Γερμανία μετά από μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εννέα ωρών. «Μπαίνουμε στην επόμενη φάση με δικαιολογημένες ελπίδες», δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Αρχίζουν οι εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια και σπίτια στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Λάρισα, μετά τα 6 Ρίχτερ που έπληξαν χθες την περιοχή, η οποία εξακολουθεί να σείεται.

Σε σκηνές σε χωριά και σε ξενοδοχεία σε Τρίκαλα και Λάρισα πέρασαν το βράδυ εκατοντάδες σεισμόπληκτοι. Στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια.

“Σήμερα θα γίνουν αυτοψίες, καταγραφές και συντονισμός που δεν έχει προηγούμενο για την περιοχή” ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας. Όσον αφορά στις ζημιές, σημείωσε ότι καταγράφηκαν σε παλιά σπίτια που δεν άντεξαν τη δόνηση.

“Δεν κοιμηθήκαμε απόψε. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή μας” είπε επίσης στο σταθμό μας ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας. Πρώτο μέλημα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ελεγχθεί ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά οι κάτοικοι.

Με «αυτοσχέδιες» λύσεις θα γίνει σήμερα από πολλούς το παραδοσιακό «τσίκνισμα», λόγω των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοιού. Φούρνοι, ταράτσες και κήποι εντάσσονται στα σχέδια πολλών για το παραδοσιακό «τσίκνισμα», όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84.

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα ως 18 βαθμούς Κελσίου. 12 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα