back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Εγκέλαδος» – Ζημιές σε σπίτια και σε εκκλησία – Σε σκηνές θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας.  Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους ακολουθώντας τις οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

«Με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές», γνωστοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος έχουν μεταβεί στην περιοχή του σεισμού.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε επικοινωνία από το γραφείο του πρωθυπουργού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει και διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Επίσης στην περιοχή μετέβη ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Τρεις μετασεισμοί

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία στις 12:16 σήμερα το μεσημέρι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν αναφερθεί πολλές υλικές ζημιές σε παλιές κατοικίες χωριών που βρίσκονται στον άξονα Τυρνάβου-Ελασσόνας.  Στο Δαμάσι του Τυρνάβου κατέρρευσαν τμήματα του δημοτικού σχολείου, αλλά η ψυχραιμία δασκάλων και μαθητών οδήγησε σε ασφαλή έξοδο  και τα 63 παιδιά που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα.

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας, μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ. Επίσης έχει αναφερθεί ο τραυματισμός ενός 37χρονου άνδρα ο οποίος βρισκόταν στον δρόμο για να παραλάβει το παιδί του από νηπιακό σταθμό.

Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Πιθανότητα είναι το ρήγμα του Τυρνάβου

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Σύμφωνα με το σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο πρόκειται για «γνωστό το σεισμικό ρήγμα, κατά πάσα πιθανότητα είναι το ρήγμα του Τυρνάβου», ενώ ο ίδιος δήλωσε πως «δεν υπήρξε ιδιαίτερη έντονη προσεισμική ακολουθία». Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας και στην ΕΟ Ελάσσονας-Λάρισας. Σε συναγερμό η πυροσβεστική. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές. Νωρίτερα στον απεγκλωβισμό ηλικιωμένου από σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Μεσοχώρι, προχώρησε η πυροσβεστική.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Ο  ίδιος πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός «έγινε αισθητός στη μισή χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε ιδιαίτερη προσεισμική δραστηριότητα».

Ο Δήμαρχος Ελασσώνας Νίκος Γάτσας, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, με τον ίδιο να προσθέτει στο ΣΚΑΪ πως έχουν αποχωρήσει ομαλά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τα σχολικά κτίρια. 

«Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο, αλλά έχω γυρίσει τη μισή πόλη και δε θα έχουμε ιδιαίτερες ζημιές», πρόσθεσε. Και από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε στην ΕΡΤ πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές».

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση. Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα