back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ασφυκτικές πιέσεις στον προϋπολογισμό – Εξανεμίζονται τα αποθεματικά – Πότε και πως θα ανοίξει η αγορά

Διαβάστε επίσης

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς εξανεμίστηκαν τα αποθεματικά και τα δανεικά μετά την λήψη των έκτακτων μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 7,5 δσ. είχαν προϋπολογιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας για το 2021 και επιπλέον 4 δισ. ως μαξιλάρι. Τα ποσά αυτά  έχουν δοθεί ή έχουν προϋπολογιστεί να δοθούν μέσω των έκτακτων μέτρων (επίδομα εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, επιδότηση ενοικίου, επιστρεπτέες προκαταβολές) με αποτέλεσμα τα αποθεματικά  να επαρκούν ως 15 Μαρτίου.

Ο μισός Μάρτιος έχει χαθεί για το λιανεμπόριο και την εστίαση. Μαζί χάθηκε ο τζίρος της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας. Κάθε επιπλέον εβδομάδα που το λιανεμπόριο στην Αττική παραμένει κλειστό κοστίζει 200 εκατ. ευρώ, σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ποσό που εκτοξεύεται  στα 400 εκατομμύρια την εβδομάδα αν συνυπολογιστεί η εστίαση αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Αν χρειαστεί να υπάρξει νέα παράταση στο lockdown για την οικονομία θα σημαίνει νέα δανεικά, νέα επιβάρυνση, χειρότερη κατάσταση στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Η πραγματική οικονομία μαστίζεται καθώς  χάθηκαν 41 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 από την αγορά, το λιανεμπόριο, την εστίαση, τα καταλύματα και η ζημιά συνεχίζεται και το 2021.  Οι συνολικές απώλειες εβδομαδιαίως αντιστοιχούν σε  2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από όλους τους τομείς, είτε είναι ανοιχτοί, είτε είναι κλειστοί, γιατί και οι ανοιχτοί τομείς επιβαρύνονται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η κατανάλωση.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Τρίτη 16 Μαρτίου χωρίς click away αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων που δεν θα διαρκούν πάνω από 3 ώρες. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Αν βέβαια δεν υπάρξει βελτίωση της εικόνας στο υγειονομικό μέτωπο τότε το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάει πιο πίσω. Βασικός στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει και σε αυτό εκτός του εμβολιασμού μπορούν να βοηθήσει και το νέο μείγμα μέτρων που θα πέσουν στο τραπέζι.

Νέα στοχευμένα μέτρα ανακούφισης

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό το πακέτο των νέων παρεμβάσεων που θα υπερβούν τα 2,5 δις. ευρώ «θα τρέξει» με βάση κλίμακα αξιολόγησης των πληττόμενων που θα διαφοροποιεί το ύψος, το χρόνο και τη μορφή των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν. Τα αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι όταν θα ανοίξει η αγορά θα καταργηθούν οριστικά τα οριζόντια μέτρα και η παροχή βοήθειας θα κατευθύνεται σε όσους έχουν σημαντική συνεισφορά στην οικονομία και αντικειμενικά υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.

Πέραν του τζίρου βαρόμετρο θα αποτελέσει και ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δεδομένου ότι υπάρχουν κομβικοί για την αύξηση του ΑΕΠ κλάδοι όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της υγειονομικής κρίσης καθώς παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες κλειστοί η «φυτοζωούν» και είναι αβέβαιο πότε θα επανέλθουν στη κανονικότητα.

Μεγάλη βαρύτητα για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη έχει ο τουρισμός με τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι εισπράξεις φέτος κινηθούν στο 40% των αντίστοιχων του 2019 (7- 8 δις. ευρώ) από 60% που προβλέπει το βασικό σενάριο η ταχύτητα της ανάπτυξης θα κατέβει κατά 1,5% και το έλλειμμα στο προϋπολογισμό θα επιβαρυνθεί κατά 1,2% του ΑΕΠ.

Πως θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες έτοιμη για να τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξει το λιανεμπόριο είναι η υπηρεσία  αποστολής μηνυμάτων για μετακίνηση στην αγορά με τον νέο πενταψήφιο αριθμό, τον 13032 από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το άνοιγμα της αγοράς με την μέθοδο του click in shop, θα συνεπάγεται μετακίνηση αποκλειστικά με την αποστολή μηνύματος στο συγκεκριμένο πενταψήφιο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η πρόβλεψη για χρονικό περιορισμό σε αυτές.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα, ενώ στόχος του συγκεκριμένου εργαλείου είναι να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.

Χριστιάννα Κούσιου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα