back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύνοδος κορυφής: Επιτάχυνση εμβολιασμών, αποχή από τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, “σκούρα κόκκινη ” σήμανση για τις περιοχές υψηλού κινδύνου

Διαβάστε επίσης

Είναι επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμό των πολιτών στην Ε.Ε. τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερΛάιεν, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι πολίτες στην ΕΕ  δεν εμβολιάζονται αρκετά γρήγορα και οι πολίτες στις περισσότερες φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν εμβολιάζονται καθόλου. Αυτό το δίπτυχο ήταν σύμφωνα με  την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico η βασική πηγή ανησυχίας όπως εκφράστηκε  εχθες στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου . Οι 27 ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων διαπίστωσαν μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων όσον αφορά στην πανδημία που έχει έως τώρα σκοτώσει περισσότερους από 435.000 ανθρώπους στην ΕΕ, και περισσότερα από 2 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού, η νέα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και  οι φόβοι για την καθυστέρηση στην παραγωγή  των εμβολίων   ήταν τα τρία στοιχειά που μετέτρεψαν την χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε σύνοδο έκτακτης ανάγκης . 

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η ΕΕ υιοθετεί στην επιδημιολογικό της χάρτη μια νέα κατηγορία διαβάθμισης του κινδύνου την “σκούρα κόκκινη ” περιοχή  η οποία θα προστεθεί στις κόκκινες , πορτοκαλιές και πράσινες ενδείξεις. του ευρωπαϊκού επιδημιολογικού χαρτη.  Και ενώ τα μέλη του Ευρωπαικού  Συμβουλίου δήλωσαν ότι ήθελαν να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι  υποστήριξαν ότι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως σκούρο κόκκινο μπορεί να υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς , στην απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών και σε αυστηρότερες απαιτήσεις διαγνωστικών τεστ.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, όπως και η ιχνηλατήσει των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν. «Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα