back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παναγιώτης Πετράκης: Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 19 δις πρωτογενούς ελλείμματος  παραπέμπουν σε εποχές που οδήγησαν στα μνημόνια. Με τη διαφορά ότι τα επιτόκια ήταν σε δυσθεώρητα ύψη. Η ανησυχία πάντως παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υφίσταται και για τις ισχυρές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε επιδοτήσεις χωρίς να πλήττονται όσο εκείνες που βασίζονται στον τουρισμό και κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα στην ΕΕ. Tο ερώτημα που ζητά πιεστικά απάντηση, αφορά στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μιλά στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, για το οικονομικό τοπίο μετά την πανδημία,  τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, δεδομένης και της κρατική προσπάθειας για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτίμησε πως «αναμένεται μικρότερο των 22 δις, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.»
Ξεκαθάρισε πως «δεν τώρα υφίσταται κίνδυνος επιστροφής σε μνημονικές καταστάσεις, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο τα spreads.»
Σήμανε καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και στην ευρωζώνη μετά τη ανακοίνωση Μπάιντεν για διάθεση πακέτου μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία,  ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και αποφυγής κρίσης χρέους στο μέλλον, «να διαχέονται με ικανοποιητικό  ρυθμό τα εμβόλια για τον κορονοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021»
Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς .
Αναλυτικά:
«Από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού, πέραν της αύξησης δαπανών και μείωσης εσόδων, προκύπτει ότι  διατέθηκαν 22 δις για τη διαχείριση της πανδημίας. Προκειμένου όμως να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα, θα πρέπει να αναμένουμε την εικόνα από τη συνολική διαχείριση του δημόσιου τομέα. Έτσι, το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται σχετικά μικρότερο, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.
Στα μνημόνια μπαίνουν οι χώρες όταν αποκλείονται από τις αγορές και όχι όταν έχουν ελλείμματα. Το 2010, είχαμε επιτόκιο δανεισμού στο 10% που πρακτικά είναι αδύνατο να πληρωθεί και  όταν μπήκαμε στο 7,5%.Το κριτήριο προσφυγής στα μνημόνια συναρτάται με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού σε σημείο που να ξεπερνά οποιανδήποτε προσδοκώμενη μεγέθυνση της οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι ζεις σε επίπεδο πάνω από τις δυνάμεις σου. Τώρα, δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο αυτά τα μεγέθη και τα spreads.»
                    ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
«Για να προκύψει κρίση χρέους θα πρέπει να συντρέχουν τρείς συνθήκες. Αρχικά, να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, που τώρα είναι μηδενικά. Επίσης,  να πέσει ο ρυθμός μεγέθυνσης, που για τα δύο επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλός. Τρίτη προϋπόθεση είναι, να μην μπορεί να ελέγξεις τα πρωτογενή ελλείμματα. Κινδυνεύουμε εφόσον φτάσουμε στο 2022 με πολύ ανοικτά τα οικονομικά μας ελλείμματα.»
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ 2 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Στον ορίζοντα όμως, αρχίζει να εμφανίζεται ένα θέμα που συνδέεται με τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Αφορά στην απόφαση να διαθέσει ένα πακέτο 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, που ενδέχεται να συνοδευτεί από αύξηση επιτοκίων, συμπαρασύροντας και εκείνα της ευρωζώνης. Βέβαια, η αύξηση δεν φαίνεται να ξεπεράσει ένα επίπεδο άνω του 1% , οπότε η κατάσταση  φαίνεται να σώζεται.»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ  
«Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί η κατάσταση στην Ιταλία, που λόγω του μεγέθους της οικονομίας της θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση χρέους, αλλά δείχνει να αποφεύγεται»
Συμπυκνώνοντας ο κ Πετράκης επισήμανε ότι «Παρά τα θηριώδη ελλείμματα η κατάσταση δεν είναι σε σημείο ανησυχίας» και εκτίμησε πως «από φέτος όπως και στο 2022 θα αρχίσουν να περιορίζονται.» Και έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή κρίσης χρέους στο μέλλον «να διαχέονται με ικανοποιητικό  ρυθμό τα εμβόλια για τον κορονοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021» επισημαίνοντας πως: «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα