back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο γ. γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Για την επιστολή που απέστειλε στον ΕΟΔΥ μέσω της οποίας ζητά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των αστέγων και των εργαζομένων στις δομές που τους φιλοξενούν και ανέρχονται περίπου σε 1000 άτομα, μίλησε ο κ. Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

Όπως είπε, πρόκειται για μια ιδαίτερη κατηγορία συνανθρώπων μας με πολλαπλή ευαλωτότητα καθώς στερούνται της στέγασης που είναι θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, ζουν στον δρόμο, έχουν διάφορα θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας και τους οποίους η πολιτεία καλείται να συνδράμει.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν εννέα υπνωτήρια, δέκα ξενώνες και ένα Κέντρο Αστέγων, όπου φιλοξενούνται συνολικά 732 συνάνθρωποί μας ενώ παράλληλα, υπάρχουν ακόμη 59 άτομα που προγραμματίζεται να μπουν στα αντίστοιχα υπνωτήρια και στους ξενώνες που έχουν δηλώσει.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Δήμοι όπως εν προκειμένω και ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές οι πολιτικές που υιοθετούνται. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν περισσότερα πεδία δράσης και μπήκαν περισσότεροι άνθρωποι στις δομές και στους ξενώνες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων που δημιούργησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα συνανθρώπων μας, οι οποίοι, όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης, δεν δείχνει διάθεση να φιλοξενηθεί σε κάποια δομή και προτιμά να παραμένει στο δρόμο: «Εκεί γίνεται πολύ δουλειά από τις ομάδες street work. Το να μπει ένας άνθρωπος σε μια δομή είναι μια διαρκής κοινωνική έρευνα και διεργασία. Κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά. Το πιο σημαντικό είναι το πόσο δουλεύεις πάνω στο πεδίο ώστε να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους να ενταχθούν σε δομή».

Επίσης, ανέφερε ως ανασταλτικό παράγοντα εισαγωγής ενός αστέγου σε δομή, το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι συμπολίτες μας που διέμεναν σε ξενώνες δεν έπαιρναν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αυτό λειτουργούσε αποτρεπτικά ενώ όσοι έμεναν στον δρόμο το ελάμβαναν κανονικά.

«Σήμερα πλέον και οι διαμένοντας στους ξενώνες, θα λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κάτι που ήταν πάγιο αίτημά μας».

Πρόσθεσε ότι: «Πολλοί άστεγοι που έχουν υποστεί και τα δύο lockdown, έχουν ανάγκη και να βγουν έξω να περπατήσουν και να κοινωνικοποιηθούν όσο γίνεται. Στο πρώτο lockdown τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι άστεγοι οι οποίοι είχαν συνηθίσει να βλέπουν εμάς να περπατάμε και ξαφνικά είδαν μια άδεια πόλη γεγονός που τους προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας».

Τέλος, σημείωσε ότι δρομολογείται ήδη η καταμέτηρηση όλου του πληθυσμού των αστέγων καθώς «χωρίς στοιχεία δεν μπορείς να εφαρμόσεις και τις κατάλληλες πολιτικές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα