back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Kυρ. Μητσοτάκης: Σε στρατό και αστυνομία τα εμβόλια που πλεονάζουν – ‘Εγιναν 92.401 εμβολιασμοί

Διαβάστε επίσης

“Όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες ξεπέρασαν ήδη τους 90.000, έχουμε, σχεδόν, 400.000 επιβεβαιωμένα ραντεβού και σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι από αύριο προστίθενται 65 κέντρα υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ τον Φεβρουάριο και Μάρτιο «θα μπουν στη μάχη και τα 4 μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι “η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%», ενώ τόνισε ότι η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Στην αστυνομία και τον στρατό τα εμβόλια που περισσεύουν
Tόνισε επίσης ότι προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται, ενώ ανέφερε ότι “ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού». Όπως είπε, “ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών” και “όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσα περισσότερα θα μπορούμε να κάνουμε. φροντίζοντας, πάντα, να υπάρχει ένα απόθεμα ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλες και για όλους η δεύτερη δόση».

Το ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποιητικού
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη, θα θέσει το ζήτημα για το ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποιητικού, ενω χαρακήρισε «θερμή» την μέχρι σήμερα υποδοχή αυτής της πρότασης με την οποία συντάχθηκε και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών «διότι- όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Στην ίδια τηλδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο της Astra Zeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά την πίεση προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε πάντως εκ νέου μήνυμα ότι «η πρόοδος του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φέρει εφησυχασμό» και σημείωσε ότι «τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης».
“Το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε», σημείωσε ενώ χαρακτήρισε «θετικά» τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα της αγοράς.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα