back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Γουργουλιάνης: Τα παιδιά τηρούν τα μέτρα προστασίας και αποδείχθηκαν πιο ώριμα από ό,τι υπολογίζαμε

Διαβάστε επίσης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πανελλαδική έρευνα διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο διάστημα μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2020, με σκοπό να διαπιστωθεί σε τι βαθμό τα παιδιά συμμορφώνονται με τα μέτρα ατομικής υγιεινής εν μέσω πανδημίας, ποια είναι η δυναμική τους στην υπερμετάδοση του κορονοϊού αλλά και ποιές οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές προεκτάσεις που επέδρασαν στη ζωή και στην ψυχολογία τους, ως αποτέλεσμα της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συμπληρώθηκαν 482 ερωτηματολόγια από γονείς μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση, σε 64 περιοχές της χώρας, και μεταξύ άλλων, το 91,5% των γονέων των παιδιών ανέφερε ότι οι σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν τα παιδιά τους, τήρησαν αρκετά έως και πολύ καλά τα μέτρα προστασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την εν λόγω έρευνα είναι ότι τα παιδιά όταν πειστούν, τηρούν τα μέτρα προστασίας και εν τέλει αποδείχθηκαν πιο ώριμα από ό,τι υπολογίζαμε αλλά και ότι πολλοί γονείς, που ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στον ιό στα μέτρα, δεν πέρασαν αυτή τους τη δυσπιστία στα παιδιά.

«Τα παιδιά λειτούργησαν πιο ώριμα από τους ενήλικες και είναι σημαντικό ότι δεν αποτελούν πηγή μεταδοτικότητας, επομένως είναι καλό να πηγαίνουν στο σχολείο και να κοινωνικοποιούνται. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είμαστε σε καλό δρόμο και δεν θα έχουμε πρόβλημα μετάδοσης της λοίμωξης», είπε.

Επίσης, η εν λόγω έρευνα ανέδειξε τις επιπτώσεις του lockdown στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ένας στους τρεις γονείς χαρακτήρισε κακή τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών του ενώ εννέα στους δέκα ανέφεραν ότι τα παιδιά τους έκαναν ιδιαιτέρως αυξημένη χρήση έως και κατάχρηση -σε ορισμένες περιπτώσεις- των ηλεκτρονικών μέσων.

«Κατά την παραμονή τους στο σπίτι, έτρωγαν περισσότερο και η φυσική τους δραστηριότητα ήταν μειωμένη. Συνεπώς, τα παιδιά πήραν μερικά κιλά παραπάνω και η ζωή τους ήταν λιγότερη κοινωνική, το οποίο δεν είναι όφελος για ένα παιδί».

Ο κ. Γουργουλιάνης, έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες όλοι ζούμε λόγω της πανδημίας και συμπέρανε ότι όταν τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο τους, το όφελος για την ατομική και ψυχική τους υγεία είναι πολλαπλάσιο από το διάστημα που έμειναν κλεισμένα στο σπίτι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα