back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ικανοποίηση από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του λιανεμπορίου – Τι προβλέπεται για την εστίαση

Διαβάστε επίσης

Ικανοποίηση και χαμόγελα αισιοδοξίας για τους εμπόρους, για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας επαναλειτουργίας της αγοράς.

Παρά το τσουχτερό κρύο οι καταναλωτές σχημάτισαν ουρές μέχρι και στη λήξη του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα, μετά από 9 βδομάδες lockdown.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία την πρώτη ημέρα, οι καταναλωτές επισκέφθηκαν κυρίως καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς επίσης και με αθλητικά εκμεταλλευόμενοι και τις γενναίες εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 70%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων χθες Δευτέρα καταγράφηκε τζίρος ίσος με τον τζίρο σε πρεμιέρα εκπτώσεων και πολύ πιο πάνω από τζίρο που θα μπορούσε να καταγραφεί μια τυπική Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς επαναλαμβάνουν πάντως την ανάγκη οι υγειονομικοί κανόνες να συνεχίσουν να τηρούνται ώστε να μην υπάρξει τρίτο – και καταστροφικό- λουκέτο στο λιανεμπόριο.

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από χθες Δευτέρα άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.

Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.

Συγκεκριμένα:

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Ανοίγει η εστίαση

Την ίδια ώρα, στις βασικές προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι και το άνοιγμα της εστίασης, υπό αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα συνεχιστούν από Παρασκευή σε Παρασκευή, όποτε και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα παραδίδει στην κυβέρνηση τα συμπεράσματά της για τα αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει με κατεύθυνση την έξοδο από το lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της εστίασης, ωστόσο όποιο άνοιγμα θα γίνει με όρους και προκρίνεται το σενάριο σε πρώτη φάση εστιατόρια και καφετέριες να λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το αποτύπωμα του λιανεμπορίου θα δείξει το δρόμο για το πότε θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, δέχεται μεγάλες πιέσεις με 1 στις 2 επιχειρήσεις σε σύνολο 80.000 να βρίσκεται αντιμέτωπη με λουκέτο και απολύσεις.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα