back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξ. Κοντιάδης: Κανένας πανεπιστημιακός δεν είναι με τους μπαχαλάκηδες αλλά ούτε και με μια λογική διαρκούς παρουσίας της αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Την αντίθεσή του σχετικά με την ίδρυση ειδικού σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα αναφέρεται στην Ελληνική Αστυνομία, εξέφρασε ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Όπως είπε, ο ακαδημαϊκός κόσμος είναι σαφέστατα εναντίον της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια, εξέφρασε όμως την ανησυχία του ότι με την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συνεργάστηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, φτάνουμε από το ένα άκρο στο άλλο: «Επιβάλουμε την παρουσία αστυνομικών που υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, θα περιπολούν μέσα στα Πανεπιστήμια, ενδεχομένως θα έχουν και όπλα. Πρόκειται για κάποια πράγματα τα οποία θεωρώ υπερβολικά και είναι έξω από τη λογική της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής παράδοσης».

Και πρόσθεσε: «Κανένας πανεπιστημιακός δε είναι με τους μπαχαλάκηδες. Δεν είμαστε όμως και με μια λογική διαρκούς παρουσίας της αστυνομίας, υπαγόμενης στην ΕΛΑΣ μέσα στα Πανεπιστήμια. Θέλουμε φρούρηση, θέλουμε να δοθούν πόροι στα Πανεπιστήμια για να αναλάβουν τα ίδια τη φύλαξή τους και θέλουμε και μια αστυνομία η οποία όταν καλείται θα έρχεται».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι εξίσου προβληματικό και το ενδεχόμενο χρήσης καμερών στους πανεπιστημιακούς χώρους, καθώς, όπως είπε, αλλοιώνουν την έννοια του δημόσιου χώρου: «Είσαι σε μια διαρκή παρακολούθηση. Σε όλη την Ευρώπη έχει κατοχυρωθεί η πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση και η ακαδημαϊκή ελευθερία στη λειτουργία του Πανεπιστημίου».

Πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας, όπως τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όχι όμως από αστυνομικούς, αλλά από ανθρώπους τους οποίους θα επιλέγει το Πανεπιστήμιο και δεν θα εκπαιδεύονται μέσα στην ΕΛΑΣ και θα μπορούν να περιφρουρούν το χώρο:

«Είναι διαφορετικό να έχεις τη δική σου φύλαξη ως Πανεπιστήμιο και άλλο να υπάρχουν αστυνομικοί διαρκώς εκεί».

Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να αναλάβουν την ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει: «Εδώ και δεκαετίες βλέπουμε τα Πανεπιστήμια να ελέγχονται σε πάρα πολλά πράγματα από το Υπουργείο. Το πρώτο που προκαλεί αυτόν τον ασφυκτικό έλεγχο είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση. Υπάρχουν ευθύνες των κυβερνήσεων, της ίδιας της αστυνομίας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα