back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τις ακυρώσεις των ραντεβού για εμβολιασμό – Καμία ανησυχία για παρενέργειες και επιπλοκές

Διαβάστε επίσης

“Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει για τις μειωμένες παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer οι οποίες συμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από εκπροσώπους της ίδιας της εταιρείας δεν θα διαρκέσουν πάνω από μία εβδομάδα. Ο προγραμματισμός που έχει γίνει διασφαλίζει ότι θα γίνει και η δεύτερη δόση, σε όσους έχουν κάνει την πρώτη”, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι το κρύο είναι μάλλον σύμμαχος του κορονοϊού και όχι των ανθρώπων» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

Η ίδια αναφέρθηκε ξανά στις ομάδες που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, λέγοντας πως «στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο. Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα».

Δεν σχετίζονται με το εμβόλιο οι θάνατοι στη Νορβηγία

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων στη Νορβηγία, ενημέρωσε ότι ο Νορβηγικός ΕΟΦ εξέδωσε πριν λίγες ώρες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων. Όπως είπε η θνησιμότητα των υπερηλίκων στην Νορβηγία δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό γι’ αυτές τις ηλικίες, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός στη χώρα αυτή. Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα πεθαίνουν περίπου 400 άτομα άνω των 85 ετών στη Νορβηγία.

Όπως είπε, ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη και στη Νορβηγία ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Η ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε και σε τρία κοινά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες:

–Το εμβόλιο έναντι του κορονοιού δεν προκαλεί covid-19, γιατί το μόριο mRNA δεν προκαλεί νόσο. Αν νοσήσει κάποιος αφού έκανε το εμβόλιο, σημαίνει ότι θα είχε μολυνθεί πριν κάνει το εμβόλιο.

–Μετά τη διενέργεια του εμβολίου δεν βγαίνει θετικό το τεστ κορονοιού

–Αν κάποιος εμβολιαστεί με το εμβόλιο του κορονοιού, τότε θα πρέπει να κάνει 15 μέρες πριν ή 15 μέρες μετά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ή της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων, δήλωσε ότι σε κάθε κλινική μελέτη συμμετείχαν 30.000-40.000 εθελοντές, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής ο εντοπισμός σπάνιας επιπλοκής ανέρχεται στη 1 στο εκατομμύριο.

Η αστοχία του εμβολιασμού είναι περίπου στο 5%, όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση του “Αθήνα 9.84”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται κανονικά και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για τη δεύτερη δόση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε και εξήγησε τα εξής:

–Αν ο πολίτης έχει ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού του στο sms. Αν δεν το επιβεβαιώσει δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr

–Aν στην πλατφόρμα δεν εμφανίζονται τα κοντινότερα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει αυτό με τη χρήση του ταχυδρομικού κώδικα

–Ο πολίτης μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του αρκεί αυτό να γίνει 72 ώρες πριν

–Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού το οποίο θα είναι ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό

Στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι μαζί και όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες.

“Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο”, είπε ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους, και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησής του, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ότι αφορά τον λιγότερο αριθμό χαμένων δόσεων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα