back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 20:00

Διαβάστε επίσης

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα 2.199 το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 538 στη Θεσσαλονίκη και 413 στην Αττική – 112 κρούσματα στη Λάρισα. Ξεπέρασαν και πάλι τους 100 οι ασθενείς που κατέληξαν από κορονοϊό, φτάνοντας τους 111 και τους 2.517 συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Στους 596 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού, τον νέο οδικό Χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, πάντως, η παράταση του lockdown, τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Ερώτημα το άνοιγμα των σχολείων, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν πριν από τις γιορτές.

Ύφεση πάνω από το 7,9% για το 2020 προβλέπει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, λόγω της πανδημίας. Στο 10,1% την προσδιορίζει, από την πλευρά του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο Οργανισμός προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της τάξης του 0,9% το 2021 και ανάπτυξη 6,6% το 2022. Όσον αφορά την ανεργία, για το 2020 το ποσοστό εκτιμάται στο 16,9%, από 17,3% πέρυσι, για να αυξηθεί στο 17,8% το 2021 και να υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, που θα εξετάσει και τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε τόσο το θέμα της Τουρκίας όσο και θέματα διμερούς συνεργασίας. Το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως ο σεβασμός των κανόνων Δικαίου, διεμήνυσε νωρίτερα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε στη Σύνοδο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Στη Γερμανία, τουλάχιστον 4 νεκρούς και 15 τραυματίες άφησε πίσω του ο οδηγός που έπεσε νωρίτερα με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης Τρίερ, στην Ρηνανία – Παλατινάτο. Μεταξύ των θυμάτων κι ένα βρέφος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης είναι 52 ετών, Γερμανός και κάτοικος της περιοχής και έχει συλληφθεί. Τα κίνητρά του ωστόσο παραμένουν ασαφή, ενώ αναφέρεται ότι βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

Πίσω στη χώρα μας, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση που ξεκίνησε με τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακιου για διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, δημοσιεύματα που ακολούθησε και η εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να κληθούν προς εξέταση οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και Σωτήρης Τσιόδρας, ως τα κατεξοχήν πρόσωπα διαχείρισης της πανδημίας. Για “αντιπολιτευτική απελπισία”, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, που το πρωί μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού – διευκρινίζεται ότι ο υπουργός δεν έχει διασωληνωθεί.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου η αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna.

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο η τροπολογία για το πλαφόν στις τιμές στα τεστ Covid-19 – στα 40 ευρώ ορίζεται η ανώτατη τιμή για το μοριακό τεστ, 10 ευρώ για το rapid test. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση ελληνικής ή ξένης εταιρείας για τη μαζική παραγωγή του πρώτου ελληνικού rapid test. Το test ξεκίνησε μετά την επιτυχή συνεργασία 10 διαφορετικών φορέων με το Δημόσιο, όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.

Τον Ιανουάριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – και πάλι μη επιστρεπτέο, όπως στον 4ο κύκλο, θα είναι το 50% του ποσού.

Με το ποσό των 19.080.000 ευρώ θα ενισχυθούν 689 αλιείς που επλήγησαν από την πανδημία. Oι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις σχετικές αιτήσεις χρηματοδότησης και εντός προθεσμίας ενός μήνα.

Με κόκκινο χρώμα φωταγωγείται το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Σε εφαρμογή τίθεται από τον Δήμο Αθηναίων ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης του HIV που μεταξύ άλλων προσφέρει δωρεάν εξέταση, χωρίς ραντεβού, με άμεσο αποτέλεσμα σε 1 λεπτό, σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μας, στο www.athina984.gr. Ο HIV μολύνει ακόμη 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ σκοτώνει 690.000 απ’ αυτούς, επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην αθλητική σας ενημέρωση

Για την Ευρωλίγκα του μπάσκετ ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Βιλερμπάν στις 10 παρά 15. Στις 10.00 ο Ολυμπιακός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Μαρσέιγ, για την 5η αγωνιστική του Champions League.

Καιρός

Χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά της Μακεδονίας, τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια της χώρας και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, όπου οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά και τα 7 μποφόρ. Στην Αττική, συννεφιά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου – 11 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα