back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αισιοδοξία των επιστημόνων – Μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού- Κάτω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας 

Διαβάστε επίσης

Μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) κάτω από το 1 σε ολόκληρη τη χώρα, παρατηρούν οι επιστήμονες αν και τα ενεργά κρούσματα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα των αρχών του Νοέμβρη. Ωστόσο, στο λεκανοπέδιο Αττικής έχει παρατηρηθεί μείωση των νέων μολύνσεων κατά 30% και στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μείωση είναι στο 20%.

Τα παραπάνω επισήμαναν η καθηγήτρια Παιδιατρική Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας όμως ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε η κα. Β. Παπαευαγγέλου στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά. Την ίδια σύσταση απηύθυνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή συμπεριφοράς έτσι ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε όλους αυτούς που χάθηκαν από τον κορονοϊό, τους ήρωες του συστήματος υγείας και τους άνεργους που δεν έχουν δουλειά εξαιτίας του lockdown.

Αρκουμανέας: Κακόβουλα τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού ως απαράδεκτα και κακόβουλα και διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής ασθενών Covid-19».

Στη συνέχεια ο κ. Αρκουμανένας μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου στις 18:00 κάθε μέρα για να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία.

Σε ότι αφορά τη σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, ο κ. Π. Αρκουμανέας ανέφερε τα εξής: “Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Και εκείνοι καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς Covid-19».

Χαρδαλιάς: Αδικα και αβάσιμα

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όσα γράφτηκαν την Κυριακή τα θεωρούμε παντελώς άδικα και αβάσιμα. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και το άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού στη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμή αδιαφορώντας για δημοσιεύματα που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες”.

Κοντοζαμάνης: Νομοθετική ρύθμιση για πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που θα προβλέπει ανώτατη τιμή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για το γρήγορο τεστ.
Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 87%, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εμβόλιο είπε ότι “εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής από την πλευρά των πολιτών, θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο, όπως της γρίπης”.

Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες συντήρησης για τα εμβόλια κατά της Covid-19 που θα έχει η χώρα μας είναι 14.

Από αυτά, τα επτά είναι ήδη στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα.

«Θα υπάρξει διασπορά αυτών των ψυγείων σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται τα σημεία που θα τοποθετηθούν».

Για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι τα εμβόλια διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως των -70 βαθμών Κελσίου, όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου». Γι’ αυτό, όπως είπε, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν αυτά τα ειδικά ψυγεία.

«Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός ώστε η διανομή να γίνει όπως πρέπει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, σε απλή ψύξη» σημείωσε.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα