back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης το Σάββατο – “Κλειδώνει” η παράταση του καθολικού lockdown έως 6 Δεκεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Η επίσκεψη του Κυριάκου  Μητσοτάκη το πρωί του Σαββάτουστη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον συμβολικό χαρακτήρα στήριξης της Β. Ελλάδας που δοκιμάζεται έντονα από τον κορονοιό, θα έχει ως στόχο να αποκτήσει ο πρωθυπουργός άμεση εικόνα και αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία  της Θεσσαλονίκης  και της πίεσης στο ΕΣΥ. Αυτοί οι επιδημιολογικοί παράγοντες έχουν ουσιώδη σημασία για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της στρατηγικής  της κυβέρνησης όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας, μετά  τις αποφάσεις που αναμένονται αύριο, για την κατά πάσα βεβαιότητα παράταση του lockdown έως τις 6 Δεκεμβρίου . 

Βεβαίως, όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε και επισήμως ο ΓΓ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τα μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί στην αγορά  θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Καθοριστικός παράγοντας. για την τελική απόφαση  είναι η επιδημιολογικοί  δείκτες  στη Βόρειο Ελλάδα και την Αττική και η πίεση στο ΕΣΥ καθώς η εβδομάδα που διανύουμε αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη και  ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνει  ασφυκτικά την πίεση στο σύστημα .  Καθημερινή είναι πλέον η ανανέωση του αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με Covid. Έτσι, με την τάση να συνεχίζεται, την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως φθάνουν πλέον στους 597 οι διασωληνωμένοι ασθενείς  που δίνουν μάχη με την Govid-19 . Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν  87 ακόμα συμπολίτες μας, ενώ καταγράφηκαν 2.152 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 633 στη Θεσσαλονίκη, 383 στην Αττική, 160 στη Λάρισα. Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, αλλά αντέχει”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Αυτονόητη»  η παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες 

Έχοντας καταλήξει πως ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός, εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, στις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να τοποθετείται στην επόμενη φάση. Γιά κλιμακωτή απελευθέρωση του λιανικού εμπορίου από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού έκανε λόγο χθες ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους. Ακόμα και αν περπατάμε για να ψωνίσουμε σε εμπορικούς δρόμους, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δεν πρέπει κανείς να κυκλοφορεί αυτές τις γιορτές χωρίς μάσκα και αντισηπτικό στην τσέπη», σημείωσε.

«Αυτονόητη»  χαρακτήρισε σήμερα την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει εφόσον αρχίσει να  καταγράφεται μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορονοϊό. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή «δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς» επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί μια παράτολμη άρση των μέτρων.

«Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όλα αυτά συνεκτιμά η κυβέρνηση για  τις αποφάσεις της σχετικά με το χρόνο και το είδος της άρσης των περιορισμών το επόμενο χρονικό διάστημα . Άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία  της Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να έχει ο Πρωθυπουργός Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη “μάχη” της πρώτης γραμμής εδώ και εβδομάδες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις για την προκήρυξη θέσεων, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου. Πρόκειται για μια δέσμευση, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για όλους τους νοσηλευτές (περίπου 4.000) οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης η οποία επεκτείνεται τώρα και στους γιατρούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα