back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μουσικό Ψυχογράφημα στον Γρηγόρη Βαλτινό

Διαβάστε επίσης

 « Ας πούμε αυτή η οριζόντια αντιμετώπιση του  θεάτρου, μαζί με τα μπουζούκια, ή με τα εστιατόρια και μαζί με τις συναυλίες, νομίζω ότι το αδικεί και το σκοτώνει. Το θέατρο είναι μια εκκλησία. Προσέρχονται με μία μεγάλη προσοχή οι θεατές, δεν χορεύουν, δεν φωνάζουνε, δεν πίνουνε, δεν φτύνουνε..Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτό έχω να πω, όχι σαν υπόδειξη, σαν παράπονο, που πρέπει κανείς να το λάβει σοβαρά »Γρ.Β.

Από την Ελένη Σούρδη

Εκπομπή:Pick UP στους 98 & 3 από τη 01:00 μέχρι τις 02:00

 

Ξεκινάει η υπέροχη φωνή του μεγάλου Γρήγορη Βαλτινού την προσφώνηση στα ερτζιανά:

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, καλή εβδομάδα να έχουμε με λιγότερα κρούσματα. Είναι η πιο καλή ευχή νομίζω που έχουμε να δώσουμε κ. Σούρδη. Για όλους μας και για αυτούς που νοσούν.

Αλλά και για αυτούς που δεν νοσούν και πονούν για εκείνους που νοσούν;

Σαφώς αγαπητή μου

Κύριε Βαλτινέ, νιώθουμε σαν φυλακισμένοι, δεν μπορούμε να έρθουμε πολύ κοντά, κλείνουν τα μαγαζιά πολύ νωρίς, τα κρούσματα αυξάνονται τελευταία πιο γρήγορα, οι παραστάσεις είναι στον «αέρα», μας λείπουν όλα αυτά που δίνουν τροφή στο πνεύμα μας.

Κοιτάξτε, οι παραστάσεις θα ανοίξουν τώρα, το θέμα είναι πως θα ανοίξουν. Δηλαδή, τα 30 τις 100 που λένε, το επίπεδο τρία που βρισκόμαστε τώρα, θα έλεγα ότι είναι απαγορευτικό. Είναι εξαιρετικά φτωχό και εκείνο που πρέπει να κάνουνε και οι λοιμοξιολόγοι, οι ειδικοί γενικώς και οι πολιτικοί, είναι να ακούνε λιγάκι, πριν την δική τους συνεδρίαση, κάποιους ανθρώπους, του χώρου μας. Να τους συμβουλεύονται, να τους εξηγούν  τις ειδικές αν θέλετε ιδιότητες  που έχει κάθε επάγγελμα και να τους λαμβάνουν υπόψη τους.

Περιγράψτε μου αναλυτικά όλο τον ειρμό της άποψης, σας παρακαλώ.

 Ας πούμε αυτή η οριζόντια αντιμετώπιση του  θεάτρου, μαζί με τα μπουζούκια, ή με τα εστιατόρια και μαζί με τις συναυλίες. Νομίζω ότι και το αδικεί , το σκοτώνει. Το θέατρο είναι μια εκκλησία. Προσέρχονται με μία μεγάλη προσοχή οι θεατές, δεν χορεύουν, δεν φωνάζουνε, δεν πίνουνε, δεν φτύνουν. Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτό έχω να πω, όχι σαν υπόδειξη. Σαν παράπονο, που πρέπει κανείς να το λάβει σοβαρά. Το θέατρο θα αρχίσει από σήμερα.

Από αυτή την εβδομάδα τελικά ξεκινάνε όντως;

Ναι, το θέμα είναι ποιοι θα είναι οι ήρωες που θα παίξουν , διότι από ότι απέδειξε η πολύ πρόσφατη καλοκαιρινή ιστορία, πολλές παραστάσεις ξεκίνησαν αλλά δεν άντεξαν στην διαδρομή και κατέβηκαν τελικά. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα ,πόσο από το ποσοστό θα πληρωθούν οι ηθοποιοί. Ένας ακόμα παράγοντας είναι και πόσος κόσμος θα έρθει στο θέατρο, αν θα γεμίσει η αίθουσα. Γιατί όπως ξέρετε το κοινό του θεάτρου είναι μιας κάποιας ηλικίας ,δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό του νεανικού κοινού, είναι λίγο. Κατά συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στις ευάλωτες μονάδες .

Ανάλογα την ποσότητα και την ποιότητα της παράστασης βεβαίως. Υποκειμενικά φυσικά το αναφέρω.

Συμφωνώ μαζί σας, γιατί πολλές φορές , η ποιότητα μίας παράστασης μπορεί να είναι χειρότερη από την πανδημία (γέλια). Είναι θέμα ίωσης, μπορεί να αρρωστήσει κάποιος από μια τέτοια παράσταση που περιγράψατε πολύ σωστά.

 

Θα ήθελα πολύ να σας ζητήσω, ας το πω καλύτερα, να σας κάνω μια παράκληση, για όσους καλεσμένους έρχονται στο Μουσικό Ψυχογράφημα (αυτή τη στιγμή) και μας τιμάν με την παρουσία τους από τη 01:00 μέχρι τις 02:00. Είστε από τους πρώτους καλεσμένους τη νέα σεζόν και βλέπω από τα μηνύματα που μας έρχονται στο facebook ότι ο κόσμος που μας ακούει αυτή τώρα, όλοι λατρεύουν τον – Βιολιστή Της Στέγης- και θα θέλαμε όλοι να ακούσουμε ένα τραγούδι σας από την συγκεκριμένη παράσταση. Εσείς πιο είναι εκείνο που θα είχατε την ευχαρίστηση, να μας χαρίσετε αυτή τη στιγμή;

Αχ, ποιο να διαλέξω τώρα? Το εμβληματικό τραγούδι του έργου: Το Πλούσιος Αν Ήμουν , σε στίχους της υπέροχης Αφροδίτης Μάνου.

Θα θέλατε να μας κάνετε μία επεξήγηση παραπάνω γιατί αυτό ειδικά τώρα;

Αυτό είναι ένα διαχρονικό τραγούδι, το οποίο ακουμπάει όλες τις περιόδους , σε όλους τους αιώνες και σε όλα αν θέλετε τα πολιτικά συστήματα και αυτή είναι η τραγική ειρωνεία , το ότι ισχύει και σε καπιταλιστικές χώρες (γελάει ακατάπαυστα από την καρδιά του) αλλά ισχύει και για πιο προοδευτικές θα έλεγα οικονομίες, Αριστερές. Ποτέ δεν έπαψε να ισχύει δυστυχώς ,δηλαδή δεν έπαψε να είναι πλούσιος, ο πλούσιος και ο φτωχός να είναι φτωχός.

Έχω ερώτηση συγκεκριμένη για αυτό.

(Χαμογελάει) Τι αγαπητή, είναι πρόχειρο διαγώνισμα αυτό;

Όχι, μέσα από όσα απαντήσατε ήρθε αυθόρμητα και η απορία μου, η ερώτηση σε σχέση με την πανδημία.(χαμόγελο παρουσιάστριας επίσης). Ότι υπάρχει ας πούμε η βιολογική πανδημία αλλά και η ανθρώπινη, ψυχολογική και συναισθηματική, θα σας ρωτήσω μετά λοιπόν.

Α!(συγκαταβατικός και χαμογελαστός) Ωραία ας ακούσουμε το τραγούδι και περιμένω την ερώτηση σας με χαρά. Ωραία κορώνα ο Βιολιστής στο τέλος ε;

Πολύ ωραία κορώνα, εκπληκτική θα έλεγα (πολλά γέλια ψυχής και από τους συνομιλητές) Την έχετε φυλάξει? (συνεχίζει μια χιουμοριστική-θετική διάθεση)

Ναι την έχω φυλάξει, την έχω μαζί μου πάντα!

Κορώνα, μπάσο, τύμπανα, η φωνή σας είναι πολυδιάστατη εκτός από την ηθοποιία σας, που δεν το συζητώ, έχει πολλά κυβικά.

Το τραγούδι είναι ένας έρωτας. Για μένα είναι απόλυτα συνυφασμένο με το θέατρο και η ομιλία είναι ένα τραγούδι είναι νότες . Το αγαπώ υπερβολικά γιατί είναι ένα μικρό μονόπρακτο μέσα σε τρία λεπτά λες μια ιστορία. Είναι όπως όταν παίζω στο θέατρο, όταν φαντάζομαι έναν ρόλο τον σκέφτομαι με μουσική, με ρυθμούς, δεν μπορώ να λειτουργήσω αλλιώς. Σε κάθε –σκηνή- έχω μέσα στο κεφάλι μου μία μουσική, άσχετα αν αυτή δεν μπει μέσα στην παράσταση, αλλά πολλές φορές μπαίνει κιόλας, είτε σαν υπόκρουση και με συνοδεύει πάντα. Όποτε βρίσκω ευκαιρία τραγουδάω.

Για αυτόν τον έρωτα λοιπόν, έχετε ανεβάσει και πολλά μιούζικαλ ;

Ναι βεβαίως, με εμβληματικό τον Βιολιστή. Έχω τραγουδήσει και στην τηλεόραση.

 

Σας έχουμε θαυμάσει άπειρες φορές, αυτό είναι γεγονός (γέλια)

Είχε πολύ πλάκα στον Βιολιστή, είναι τόσο ωραίο έργο, τόσο ανθρώπινο, τόσο οργανικά δεμένο, ο στίχος, οι χοροί, που έρχονται μέσα από λαϊκά δρώμενα ,που δεν συνειδητοποιούσε ο κόσμος ότι τραγουδούσαμε στον Βιολιστή, δηλαδή είναι τρελό, λέγαμε 15 τραγούδια. Καμιά φορά λοιπόν με ακούγανε που τραγούδαγα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή από κάποιο δίσκο που έχω τραγουδήσει και μου λέγανε: τραγουδάς και πολύ ωραία. (γέλια πολλά). Και τους απαντούσα, τον Βιολιστή των είδατε? Και απαντούσαν: ε και βέβαια τον έχουμε δει. Τους έλεγα μα εκεί έχω τραγουδήσει 15 τραγούδια. Και έπεφτε πολύ γέλιο εκείνη τη στιγμή, γιατί απαντούσαν κάποιος κάθε φορά: μα σοβαρά τραγουδούσες στον βιολιστή; Το έχουνε στο μυαλό τους μόνο σαν θέατρο, όμως είναι καλό αυτό.

Θα μου κάνετε ερώτηση ή να σας κάνω. To αποφάσισα, θα σας κάνω. Οι λέξεις έχουν ενέργεια;

 

Oι λέξεις έχουν συναίσθημα. Και δεν έχουν πάντα θετική ενέργεια, έχουν και αρνητική, έχουν και πονετική, έχουν και ερωτική. Η λέξη είναι πολύ μεγάλο πράγμα, ο ήχος είναι πολύ μεγάλο πράγμα, οι λέξεις (ανάλογα τη χροιά τους) έχουν χρώματα όπου και αν τα συναντάει κανείς ,είτε στη ζωγραφική, είτε στα μάτια, είτε στη ψυχή, είναι απαραίτητα για να μπορέσει κανείς να εκφράσει το αίσθημα του ,να εκφράσει την ιδέα του, την ιδεολογία του, είναι μεγάλο πράγμα η λέξη.

Σήμερα εκφράζουν όλη αυτή την δυναμική που μας περιγράψατε μόλις;

 Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις λέξεις. Μιλάνε με εικόνες, μιλάνε με τα κινητά, πολλές φορές δεν ξέρουνε να περιγράψουν μια εικόνα που βλέπουνε. Αν τους ζητήσεις να σου την εξηγήσουν πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τρεις το πολύ λέξεις. Γενικά οι λέξεις έχουν μειωθεί στη ζωή μας και φτωχαίνει το αίσθημα.  Οι άνθρωποι δυστυχώς έχουν απομακρυνθεί από τις ιδεολογίες, τις αξίες, από το διάβασμα από την ποίηση, δεν ξέρω αν ευθύνεται η παιδεία σε αυτό, τελικά νομίζω ευθύνεται . Για αυτό λέμε εμείς οι καλλιτέχνες , ότι το πρόβλημα είναι πάντα η παιδεία. Από εκεί ξεκινάνε όλα, διότι αποδίδει (όχι άμεσα) σε ένα λαό ειδικά , θα αποδώσει μετά από κάποια χρόνια.

Δεν θέλω με τίποτα να σας δια κόψω. Αλλά μου δώσατε φοβερή έμπνευση. Θα μπορούσε ένα τραγούδι , μια φορά την εβδομάδα ,μία ώρα (με όποιο τρόπο κρίνουν οι καθηγητές) με ποιότητα όχι ποσότητα και να βάζουν στα παιδιά να γράψουν μία έκθεση, με το μήνυμα που το καθένα θα λαμβάνει από αυτό που άκουσε?

Μακάρι, μακάρι, πολύ προοδευτικό αυτό που μόλις εκφράσατε. Μα υπάρχουν και στις πανελλαδικές εξετάσεις που στηρίζονται πάνω σε μια φράση ενός ποιητή, ενός συγγραφέα, γιατί όχι να μην συνέβαινε και αυτό στα σχολεία μια φορά την εβδομάδα στο μάθημα της έκθεσης. Υπέροχη ιδέα κ. Σούρδη. Το θέμα είναι το πόσο κοντά είναι τα σημερινά παιδιά, στην ποίηση και το διάβασμα. Δυστυχώς ελάχιστα παιδιά διαβάζουν και αυτό είναι εγκληματικό, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, είτε μέσω της παιδείας του σχολείου, όπως με την θαυμαστή ιδέα σας, είτε τι να πω αφού ζούμε στον κόσμο της διαφήμισης και της τηλεόρασης.

Μα και στο θέατρο θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιου είδους σεμινάρια με παλαιότερους ή νέους ποιητές, για τα παιδιά που θα τους τραβήξει την προσοχή και θα τα μυήσει στον θαυμαστό κόσμο της παιδείας που περιγράφεται κ. Βαλτινέ.

 

Ναι αγαπητή, πολλά μπορούν να γίνουμε εγώ ήμουν πάντα αν θέλετε, οπαδός των συναυλιών που περιέχουν ποίηση, και κείμενα. Είναι θησαυροί στιγμές της λογοτεχνίας και της ποίησης. Το κάνω πάντα, το κάνω ακόμα. Όπως υποστηρίζω πάρα πολύ τη μεταφορά των λογοτεχνικών έργων όπως στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση. Είναι ένας τρόπος για να φέρουμε κοντά μας τους θεατές που έχουνε μάθει μόνο να βλέπουνε, να τους φέρουμε κοντά στο βιβλίο.

Θα θέλατε να πάμε σε κάτι ποιητικό, αφού αυθόρμητα φτάσαμε ως εδώ, και να εκφράσουμε ποιητικά τις ανθρώπινες επιθυμίες?

Όποτε μιλάω για ποίηση έρχεται στο μυαλό μου ο αγαπημένος μου ποιητής που είναι ο Καβάφης. Ήταν σπουδαίος, εκείνος που με οδήγησε στο θέατρο. Γιατί ήταν θεατρικός ο Καβάφης.

Τίμιος, εμπειρικός πολύ, σου δίνει ολοζώντανες εικόνες, τις ζεις.Βγάζει μία αλήθεια ακέραιη.

(γέλιο ευχαρίστησης) Και δύο θα έλεγα και τρεις και τέσσερις. Εμένα μου αρέσει η –Σατραπεία-και τι δεν μου αρέσει από αυτόν τον τεράστιο ποιητή. Λέω να σας τη διαβάσω αμέσως τώρα.

Πάρα πολύ θα το θέλαμε, ανυπομονούσαμε να  έρθει αυτή η στιγμή on air.

Ας ξεκινήσω τη –Σατραπεία-

Έχουμε συγκλονιστεί με την απαγγελία σας, το ομολογώ. Η χροιά της φωνής σας ήταν ένα συναίσθημα που γέμισε εικόνες το στούντιο

Η –Σατραπεία- είναι από τα πιο επίκαιρα ποιήματα του κόσμου όλου οι πειρασμοί που υπάρχουν καθημερινά δίπλα μας και το θέμα είναι ο βαθμός της αντίστασης του καθενός, το συναντάμε καθημερινά όσο και αν νομίζουμε ότι οι καιροί είναι ειρηνικοί , ο πόλεμος είναι καθημερινός, το έχει πει και ο Ηρόδοτος . Είναι ο πόλεμος για τα πράγματα για αυτά που θέλει κανείς ή για αυτά που δεν θέλει και σε αυτά που πρέπει να αντισταθεί. Ο πόλεμος που υπάρχει στο ίδιο το σύμπαν.

Το σύμπαν δίνει κάποιες καταστάσεις για να μας κάνει και καλύτερους άραγε;

 

Όποιος παρατηρήσει το σύμπαν και τα ζώα θα έλεγα, που έχουν άμεση σύνδεση με αυτό, θα το καταλάβουν. Γιατί ο άνθρωπος σιγά, σιγά, εκφυλίζεται, αλλοιώνεται, ξεγελιέται από τη καθημερινότητα και από την ευκολία που του παρέχει η τεχνολογία, καμιά φορά νιώθει γίγαντας, μέχρι ξαφνικά να έρθει ένα μικρόβιο και να το κυνηγάνε όλοι με το τουφέκι (χαμογελάει) εκεί έξω στο δρόμο και στον αέρα, έτσι τότε καταλαβαίνει την μικρότητα του .

Ενώ ο σκύλος δεν είναι έτσι. Και να μην τον έχεις ταΐσει (πριν φύγεις , γιατί κάτι πολύ έκτακτο συνέβη) είναι σαν να το έχει καταλάβει και σε καλωσορίζει με άπειρη αγάπη και χαρά. Και σου δείχνει να του βάλεις απλά το μπολ του για να φάει. Είναι μαγικό με μία τεράστια ανιδιοτέλεια αγάπης αυτή η σχέση.

Τα ζώα είναι υπέροχα δεν πρέπει να κόβουμε την επαφή αν θέλετε καλύτερα την σχέση μας  με εκείνα. Η σειρά μου τώρα για μια άξαφνη ερώτηση προς εσάς. Πως αισθάνεστε που με έχετε απέναντι σας? Παύση! (Δευτερολέπτων ,λέει χαμογελαστά)Μπορώ να την κάνω να σιωπήσει (γελάει με την καρδιά του).

Είμαστε στο ελεύθερο ραδιόφωνο και δεν είμαστε κονσέρβα αγαπημένε μας, είμαστε live και μετά τι 01:00(χαμόγελα χαράς με χιούμορ ), ναι η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα, δεν περίμενα τέτοια ερώτηση. Από θαυμασμό έγινε και η παύση μου λοιπόν, ως προς το πρόσωπο σας ,το ταλέντο σας και την προσωπικότητα σας ,αγαπητέ.

Παλιά κάναμε πολύ ραδιόφωνο στην ΕΡΤ, κάναμε εκπομπές λόγου, έχω διαβάσει όλη την ποίηση , έχουμε κάνει –Τα Θέατρα Της Δευτέρας-. Το αγαπώ ιδιαίτερα και πάρα πολύ. Κάποια στιγμή, είχα μια  τρομερή επιθυμία να κάνω μια εκπομπή και εγώ, συνήθως το βράδυ με τραβάει περισσότερο, ενώ μπήκα στον πειρασμό δεν ενέδωσα. Και αρκούμαι στο να πηγαίνω στις εκπομπές άλλων και να λέω τις σοφίες μου. Όπως απόψε.

Ηθοποιός σημαίνει φως ;

 

Ο ηθοποιός, όπως και να έχει, πρέπει να εισβάλει στο αίσθημα , εκεί έγκειται αν θέλετε. Γιατί ουσιαστικά αυτή είναι η δουλειά μου. Nα μπορώ να καταλάβω την εμπειρία, να την παρατηρήσω και να την φανταστώ. Να την ταυτίσω με μια αλήθεια, στην εξωστρέφεια της ,στην παρουσίαση της προς το κοινό. Το πώς θα την εκλάβει ο θεατής, γιατί άμα φτάσει με θεατρικά τερτίπια και ψευταδούρες, δεν θα πείσει κανέναν. Και προχωρώντας στην Τέχνη το μεγάλο στοίχημα είναι η αφαίρεση, να μπορέσεις όσο γίνεται, λιγότερες εκφράσεις, να είσαι όσο γίνεται περισσότερο αληθινός. Αυτό το μεγάλο προχώρημα θα προσπαθώ μέχρι το τέλος. Ναι αφαιρέσω ως το τέλος την θεατρικότητα, την τεχνική και εκεί να μένει μόνο η αλήθεια. Αυτό είναι το μεγάλο μου στοίχημα.

Έχετε πονέσει από την απώλεια μιας μεγάλης αγάπης;

Βεβαίως. Και ποιος δεν έχει πονέσει από τον χαμό μιας αγάπης; Έχουνε χαθεί φίλοι, έχουνε χαθεί γονείς, έχουνε χαθεί συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα..που μας χάραξαν. Που τα κουβαλάμε όμως μέσα μας, -γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο-, πιστεύω πολύ σε αυτή τη φράση, γιατί αυτές οι εμπειρίες του πόνου, είναι εκείνες που μας πάνε μπροστά.

Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους μετά από τέτοιου είδους γεγονότα?

 Η χαρά μπορεί να μας εφησυχάζει, ο πόνος, η δυσκολία (βλέπε πανδημία) η απώλεια, όμως μας ατσαλώνει, μας διδάσκει, μας κάνει πιο προσεκτικούς για το μέλλον και πιο συμπονετικούς, πιο ταπεινούς. Είναι πράγματα που πρέπει να τα κατακτήσει κάποιος από μόνος του. Αυτός είναι ο προορισμός μας, αλλιώς γιατί περάσαμε από αυτή τη ζωή;

Θα διαφωνήσω.

(παύση δευτερολέπτων, επιφώνημα) Πείτε μου! Αυτό μου αρέσει πολύ τώρα.

Από την στιγμή που έχω έρθει σε αυτή τη ζωή, νιώθω ότι είναι καθήκον μου να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη.

Αυτό περίπου σας είπα και εγώ.

Το λέω από πλευράς, ότι μερικοί άνθρωποι, από τις όποιες συνθήκες ή την διαπαιδαγώγηση τους, να μην έχουν τα εφόδια να το κάνουν, έτσι να νομίζουν ότι δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν.

Έτσι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Να ψάξει να βρει τις συνθήκες, λοιπόν.

Θέλετε λοιπόν να βάλουμε ένα τραγούδι για τις χαμένες αγάπες και τον πόνο που απορρέει?

Ναι να βάλουμε γιατί ο κόσμος θα μας εγκαταλείψει στο τέλος, γιατί με όλες αυτές τις σοφίες που είπα σήμερα, έχουμε φορτώσει πολύ τον κόσμο (η φράση του μέσα πάντα με το αφοπλιστικό χιούμορ του καλεσμένου μας)

Ίσα , ίσα το αντίθετο. Τα μηνύματα που έχουν έρθει λένε τα καλύτερα για εσάς και την κουβέντα μας

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τραγούδι σε παρακαλώ, που είναι πάντα επίκαιρο, Ελένη Σούρδη. Τέλειο! Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και οι –Χαμένες Αγάπες-.

Μαζί μας και στο δεύτερο μισάωρο για να ευχηθούμε καλή εβδομάδα στο Μουσικό Ψυχογράφημα ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, τραγουδιστής  κ.α. πολλά. Η πολυδιάστατη προσωπικότητα της Τέχνης που ονομάζεται Γρηγόρης Βαλτινός. Άνθρωπος όμως πάνω από όλα και γοητευτικός και όμορφος όπως τον αποκαλεί όλος ο κόσμος που μας ακούει live αυτή τη στιγμή. Περνάμε αγαπημένε μας μία δύσκολη εποχή, με την πανδημία πολλά τα κρούσματα, όλοι με μάσκες και μία πόλη φάντασμα τις νύχτες.

Το φάντασμα σας, είναι μια αλήθεια, δυστυχώς αγαπητή

 

Θα ήθελα να σας κάνω μία ιδιαίτερη ερώτηση, γιατί κρατιόμαστε από την τέχνη και πως μπορεί να μας βοηθήσει.  Ως απλός πολίτης  αυτού του κόσμου εκτός από την βιολογική Πανδημία που μας θερίζει σήμερα, υπάρχει για εσάς  και η ψυχολογική – προσωπική στην κοινωνία μας; Εκείνοι οι  άνθρωποι που τρέφονται από την ματαιοδοξία τους, τη φιλοδοξία και το ανικανοποίητο γενικώς, γενιές τώρα. Για την Πανδημία προσπαθούν να βρουν εμβόλιο.  Για εκείνους άραγε υπάρχει το αντίδοτο;

Άχ (επιφώνημα, στενάχωρο) Το πιο απογοητευτικό και το πιο θλιβερό πράγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Μην έχετε και πολλές ελπίδες κρατήστε μικρό καλάθι. Το θέμα είναι, πόσο κανείς βελτιώνεται τελικά, περνώντας μέσα από αυτή τη ζωή, γιατί το απόλυτο δεν θα το βρούμε σε καμία γενιά. Είμαι λίγο αποκαρδιωτικός σε αυτή την απάντηση, αγαπητή.

Είστε ίσως και ρεαλιστής.

Κοιτάξτε, καμιά φορά απογοητεύομαι, γιατί τόσοι αιώνες, ποίησης, λογοτεχνίας, θεάτρου ,τραγουδιού, μουσικής, στίχου, ζωγραφικής, γλυπτικής, που ύμνησαν το πνεύμα την αισθητική, την ιδέα τις αξίες και συνειδητοποιούμε μερικές φορές ότι ελάχιστα έχουν βελτιώσει τον άνθρωπο όλα αυτά. Και αυτό είναι αποκαρδιωτικό.

Τότε γιατί συνεχίζεται με τόσο πάθος και αγάπη?

 

Γιατί Ελένη Σούρδη η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Και προσπαθούμε πάντα μέσα από μια παράσταση να μείνει μια φράση, όχι ειδικά στο σύνολο των θεατών, να μείνει μια φράση σε έναν θεατή κάθε φορά, ένας σπόρος είναι αρκετός, μπορεί να φτιάξει ολόκληρο δέντρο, ολόκληρο πλατάνι και ο ίσκιος του να δροσίσει πολύ κόσμο μετά.

Δεν θέλω να επέμβω δημοσιογραφικά, αλλά αισθάνεται κάτι μέσα μου, ότι η τέχνη ποτέ δεν θα μπορούσε να φτιάξει έναν ιό και το αντίδοτο

Πολύ καλό. Η δουλειά της τέχνης είναι να φτιάχνει αντίδοτα και ιούς πολλές φορές να μπολιάζει τον κόσμο, θα το λέγαμε με ποιητική αδεία να τον μολύνει με θετικά αντίδοτα για την ομορφιά της ζωής και του πνεύματος.

Φτάσαμε στο τέλος της εκπομπής και δεν το πήραμε σχεδόν χαμπάρι κ. Βαλτινέ

Ναι τελείωσε αυτό το μαρτύριο της συνέντευξης , γιατί πάντα το νιώθω έτσι, θα περάσω το πρόχειρο διαγώνισμα; Θα τα καταφέρω; Θα πω έτσι δυο εξυπνάδες να κάνω εντύπωση; (άπειρα όλων μας τα γέλια με το αφοπλιστικό για ακόμα μια φορά, χιούμορ του Γρηγόρη Βαλτινού)

Τα είπατε τέλεια, υπέροχα, περάσατε την τάξη.

Αχ, τα κατάφερα επιτέλους σας παγίδεψα κ. Σούρδη για να ακούσω αυτή τη φράση από το στόμα σας.

Αν μπόρεσε τελικά ένας δημοσιογράφος να σας αγχώσει και να σας βασανίσει, είναι μεγάλη μου τιμή απόψε αγαπητέ μας!(γέλια πολλά)

Είναι απίστευτο, όσο άνετος δείχνω τόσο εύκολα κομπλάρω (όχι βεβαίως πάντα, γέλια!)

Ναι έμεινα άφωνη, το διαπίστωσα απόψε. Αλλά δεν είστε μόνος και εγώ το παθαίνω κάποιες στιγμές, τι ωραίο να είμαστε, ο εαυτός μας. Μου αρέσει που αισθάνεστε έτσι, άρα είμαι και εγώ σε καλό δρόμο, με το να γίνεσαι ανασφαλής, πάντα προσπαθείς να βελτιώνεσαι ,να γίνεσαι καλύτερος/καλύτερη και είναι σαν να πήρα τελικά πτυχίο από τον Δάσκαλο μου. Το στοιχείο της ταπεινοφροσύνης είναι τεράστιο προτέρημα σε έναν άνθρωπο και σας ευχαριστώ που σήμερα μας το χαρίσατε, το τεράστιο αυτό συναίσθημα σας στο Μουσικό Ψυχογράφημα, ήθελα να το βγάλω στην επιφάνεια πάρα πολύ, γιατί σας θαυμάζω για αυτό.

Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση σας, τη φιλοξενία, πέρασα πολύ ωραία. Τέτοια ώρα δεν έχω ξανακάνει εκπομπή και μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι είναι μία ώρα, που θα επιλέξω όταν αποφασίσω να κάνω ραδιόφωνο.

Θα με παίρνατε παρτενέρ σας στην εκπομπή?

Ε, βέβαια, με μεγάλη μου χαρά.

Σας ευχαριστούμε από καρδίας που ήρθατε και θα ήταν μεγάλο δώρο να έρθετε ξανά

Αμέ βεβαίως, ξανά πότε έχετε εκπομπή, είναι καθημερινή, από Τρίτη ξημέρωμα μέχρι Σάββατο ξημέρωμα? Έκλεισε, εδώ θα τη βγάλουμε μέχρι Σάββατο ξημέρωμα

Δηλαδή μια εβδομάδα καθημερινά μαζί, θα έρθετε; (γέλια άπειρα της καρδίας)

Ναι σας είπα αγαπητή, με τα χάπια μας και τους καφέδες! (γέλια πολλά)

Να είστε καλά λατρεμένη παρέα, σας ευχαριστούμε για την υπέροχη συμμετοχή και την αγάπη σας στον καλεσμένο μας, καλή εβδομάδα

Το Βιογραφικό του κ. Βαλτινού, θα το βρείτε στην επίσημη σελίδα του στο facebook.

Εδώ ακούτε το radio live show μας

Ο κύριος Βαλτινός ήρθε στις αρχές της Πανδημίας, όχι στο αδίστακτο κλίμα του φονικού ιού. Σε μία στιγμή, ο ίδιος το εξέφρασε on air στο Pick UP, ότι όντως, ήρθε σε μια ανθρώπινη και αληθινή εκπομπή, (δεν το πίστευα λέει αρχικά και χαμογελούσε). Έτσι το βρήκε  πολύ επίκαιρο, αληθινό, ραδιοφωνικό και πρωτότυπο η   χαρακτηριστική φωτογραφία της συνέντευξης μας να είναι ραδιοφωνική και αυθεντική. Ήδη άλλωστε,  για τον καταξιωμένο μας ηθοποιό  θεωρείται αρχειακή και σπάνια, γιατί προέρχεται μεν από τα κινητά μας, αλλά απεικονίζουν: το ιστορικό στούντιο του Αθήνα 984.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα