back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Β. Καραμητσάνης στον Αθήνα 9.84: «Φυσικό και ψηφιακό στοιχείο είναι αλληλένδετα στο Animasyros13»»

Διαβάστε επίσης

Από σήμερα και για πέντε μέρες, μερικές από τις καλύτερες animation ταινίες από όλο τον κόσμο θα προβληθούν στο νησί της Σύρου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Animasyros. Φέτος η διοργάνωση μοιάζει πολύ με τους ήρωές της: ισσοροπεί αναμεσα στον αληθινό κόσμό και την άλλη διάσταση της ψηφιακής μορφής, παρουσιάζοντας μια phygital εκδοχή.  Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης μιλάει στον Αθήνα 9.84 για το ρεκόρ αιτήσεων και για την επιμονή του, το φεστιβάλ να διατηρήσει φέτος και τη φυσική του διάσταση.

Από τη Βάσια Μπακετέα

Β.Μ.Το φετινό Animasyros ήρθε αντιμέτωπο με τους περιορισμούς και τα μέτρα για την πανδημία, αλλά καταφέρνει τελικά να προχωρήσει τη διοργάνωση σε αντίθεση με τη σωρεία ακυρώσεων εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Πως αναδιοργανώθηκε το πρόγραμμα;

Η πανδημία δημιούργησε πολύ μεγάλο ζήτημα στα οπτικοακουστικά φεστιβάλ. Και όλο τον πολιτιστικό κλάδο. Αλλά τα φεστιβάλ που επηρεάστηκαν πιο πολύ, είναι αυτά που ήταν κοντά στα πρώτα βήματα του εγκλεισμού και μετά την άρση της καραντίνας, με τα τόσο αυστηρά μέτρα για τις δημόσιες συναθροίσεις και τις φυσικές εκδηλώσεις. Εμείς είχαμε το χρόνο και την αποφασιστικότητα να πούμε ότι φέτος θα κρατήσουμε και φυσική διάσταση στο φεστιβάλ, εκτός από την αναπόφευκτη, και για μας θετική εξέλιξη, ψηφιακή.

Β.Μ.Τι κερδίζει και τι χάνει από τις αλλαγές;

Το φεστιβάλ αναδιοργανώθηκε με τη λογική ότι τα δύο στοιχεία, φυσικό και ψηφιακό είναι αλληλένδετα και έτσι υιοθετήσαμε τον νεολογισμό phygital που είναι κράση της λεξης physical και digital, κάνοντας όλες τις φυσικές εκδηλώσεις σε υπαίθριο περιβάλλον, με την τήρηση βεβαίως όλων των μέτρων ασφαλείας όπως είναι οι μάσκες, η θερμομέτρηση κατά την είσοδο, η τακτική απολύμανση, η μέγιστη χωρητικότητα, και όλα όσα απαιτούνται από τις αρχές. Αλλά βεβαίως ενισχύσαμε πολύ και τη ψηφιακή μας παρουσία όπου θα μπορεί ο κόσμος που δεν μπορεί να έρθει στη Σύρο ή για κάποιους λόγους εμποδίζεται να έρθει στις προβολές, να μπορέσει να το κάνει μέσα από αυτήν την «οδό».

Έτσι αναπτύξαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα με τις παράλληλες αίθουσες σύγχρονης προβολής, που μπορεί κάποιος να τις επισκεφτεί από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου που ξεκινάει το φεστιβάλ. Εκεί μπορεί να δει κανείς όλο το πρόγραμμα ψηφιακά προσβάσιμο, ελεύθερο και δωρεάν για όλους χωρίς περιορισμό. Συνεχίζουμε και φυσικά και ψηφιακά, μέρος από τα εργαστήρια που είχαμε προγραμματίσει πριν από την πανδημία, που σημαίνει ότι θα έχουμε δύο εργαστήρια φυσικά για παιδιά και νέους, αλλά δυστυχώς αποκλείσαμε τις αγαπημένες μας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και βεβαίως μειώσαμε κατά πολύ τον αριθμό των συμμετεχόντων πάλι με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η Αγορά του φεστιβάλ που είναι το τρίτο συστατικό μαζί με την εκπαίδευση και τις προβολές, και είναι ο επαγγελματικός κόμβος που χρησιμοποιεί το φεστιβάλ για τους επαγγελματίες του παγκόσμιου animation, θα είναι και φυσικά και ψηφιακά προσβάσιμη. Όσοι βρεθούν στη Σύρο θα μπορούν με ασφαλείς συνθήκες να παραστούν φυσικά, όλοι οι υπόλοιποι στο κανάλι μας στο youtube, που τους καλούμε όλους να το ακολουθήσουν, θα μεταδοθεί με δυνατότητα διάδρασης. Στα σχόλια του youtube να θέτουν τις ερωτήσεις όσων παρουσιάζουν τα έργα τους και όλες τις υπόλοιπες παρουσιάσεις της αγοράς της φετινής. Σημαντικό είναι να πούμε ότι για μας ήταν πολύ σημαντικό στοίχημα η συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Σύρου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τις φυσικές δραστηριότητες, γιατί θεωρούμε ότι ένα φεστιβάλ που είναι ένα εορταστικό γεγονός θα έπρεπε να έχει και φυσικό συστατικό.

Για μένα είναι αναντικατάστατη η φυσική επαφή που προσφέρουν τα οπτικοακουστικά φεστιβάλ στους φιλότεχνους αλλά και στους επαγγελματίες και ήταν κάτι που δεν θέλαμε να χάσουμε.

Β.Μ. Με τον αριθμό ρεκόρ 3000 αιτήσεων, είχατε να επιλέξετε αναμεσα σε σημαντικές ταινίες από όλο τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι νέες φωνές. Η Ελλάδα δε, τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ σημαντική παραγωγή και παρουσία. Ποιους θα δούμε φέτος στο Animasyros;

Είναι πράγματι ρεκόρ. Ένα μεγάλο φεστιβάλ animation δέχεται πάνω από 2000 αιτήσεις. Φέτος ξεπεράσαμε και τον αριθμό ταινιών αλλά και τον αριθμό χωρών που εκπροσωπούνται που είναι πάνω από 100. Από τις 3000 αιτήσεις που δεχτήκαμε θα παίξουμε λίγο λιγότερες από 200 ταινίες, από όλο τον κόσμο απο πάρα πολλές χώρες, κυρίως μικρού μήκους αλλά και κάποιες μεγάλου μήκους. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και κάποιες ελληνικές που αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική δημιουργικότητα στα κινούμενα σχέδια. Το φεστιβάλ έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι αγαπά το ελληνικό animation και το κάνει πράξη. Ευτυχώς έχουμε και την στήριξη της πολιτείας, από το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΚ που έχουν θεσμοθετήσει ένα ειδικό βραβεία για ελληνόφωνη ταινία που απονέμεται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ.

Φέτος το Φεστιβάλ θα έχει ένα εθνικό αφιέρωμα στην πολύ δυναμική σκηνή της Τσεχίας με την στήριξη του Τσεχικού Κέντρου Αθηνών και ποντάρουμε στην αναγνώριση αυτής της τόσο σημαντικής κινηματογραφίας animation που φέρει αφενός το υπόβαθρο μιας χώρας που παλιά ήταν στο κομουνιστικό μπλοκ και έχει εξαιρετική παράδοση στην εικονογραφία και στο παραδοσιακό animation και της πολύ δυναμικής νέας γενιάς Τσέχων δημιουργών που θα εκπλήξουν το κοινό. Θα ήταν ενδιαφέρον ανάμεσα στα εργαστήρια να ξεχωρίσουμε τα εργαστήρια για την καλλιγραφία.

Φέτος για πρώτη φορά συνεργαζόμαστε με μια καταξιωμένη καλλιγράφο που σε συνεργασία με έναν animator θα κάνουν ένα εργαστήριο που θα σμίγουν τις τέχνες των κινουμένων σχεδίων με αυτήν της παραδοσιακής καλλιγραφίας και ενδιαφέρουσα συνέργεια είναι και με έναν μουσικό ραδιοσταθμό με τον οποίο κάνουμε ένα προτζεκτ που συνδέει το animation με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Παρακολουθήστε το Animasyros 13 Online, δωρεάν και χωρίς εγγραφή.

Όλες οι πληροφορίες στο animasyros.gr & στο live.animasyros.gr.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα