back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Προσεχώς» η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Με μια φειδωλή ανακοίνωση- ως είθισται για την ανακοίνωση της διενέργειας διερευνητικών επαφών- αλλά για πρώτη φορά αδιευκρίνιστη χρονικά για την πραγματοποίησή τους, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι ο 61ος γύρος τους θα γίνει «προσεχώς» στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση απλά επιβεβαίωνε και επισήμως την επί της αρχής συμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών επανεκκίνηση των διμερών συνομιλιών. Από τη γείτονα η αντίστοιχη ανακοίνωση έγινε από την τουρκική προεδρία. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες έστελναν το μήνυμα της αναβολής της Συνόδου Κορυφής, που επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μετά την εξέλιξη αυτή πολύ πιθανόν η έναρξη των διερευνητικών να μετατεθεί μετά και τη νέα Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται τελικά να γίνει στις 1-2 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών έγινε μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν δύο ωρών διάρκειας τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον Σαρλ Μισέλ.

Εκτιμάται ότι στη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης υπήρξε νέα παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να αποφευχθούν πλέον οι προκλήσεις και οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Από πλευράς Ε.Ε και μέσω του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποιήθηκε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη αμοιβαίων βημάτων και πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρα. Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι την τηλεδιάσκεψη απασχόλησαν και άλλα ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, άρση της βίζας και η προοπτική μιας περιφερειακής διάσκεψης για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

Από την Αθήνα πάντως κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διεύρυνσης της ατζέντας και πως η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Αξιοσημείωτη ήταν την ίδια ώρα και η επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του. Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος νωρίτερα σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έστειλε σαφές μήνυμα εκ νέου στην Άγκυρα λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά όχι με το κόστος του εκφοβισμού».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα