back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λύθηκαν οι «παρεξηγήσεις» για τις αιγυπτιακές έρευνες στην ανατ. Μεσόγειο αλλά και τον East Med

Διαβάστε επίσης

Η έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με την προκήρυξη αιγυπτιακών οικοπέδων προς εκμετάλλευση αλλά και η διακίνηση σεναρίων από την Άγκυρα για έναρξη συζητήσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ με το Κάιρο ήταν αρκετοί λόγοι για να σπεύσει χθες στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας να συναντήσει τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς πάντως έσπευσαν να διαψεύσουν αιγυπτιακές πηγές μέσω του δικτύου Arab News σύμφωνα με τις οποίες το Κάιρο δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί με την Άγκυρα για το ζήτημα. «Η αιγυπτιακή πλευρά εμμένει στη θέση της που απορρίπτει τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας» ανέφεραν συγκεκριμένα οι διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο

Για «καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενώ προσέθεσε σε δηλώσεις του αργότερα στην Λάρνακα πως «η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του δόθηκαν και οι όποιες εξηγήσεις απαιτήθηκαν για το ζήτημα του επίμαχου θαλασσοτεμαχίου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται διόρθωση ώστε αυτό να σταματά στον 28ο μεσημβρινό, όπου σταματά και η οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου – Ελλάδας, χωρίς να επεκτείνεται σε μη οριοθετημένη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες Δένδια – Σούκρι έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με επίκεντρο τις πολύπλευρες θερμές σχέσεις των δύο χωρών, τις περιφερειακές εξελίξεις σε συνέχεια και του φόρουμ «Φιλία» και την ενίσχυση της συνεργασίας. Η παρουσία Δένδια στο Κάιρο ήταν και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, παρά τους χαμηλούς τόνους που επιδιώχθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε άλλωστε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, με τον οποίο συζήτησαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τον συγκεκριμένο οργανισμό και την ανάπτυξη ενός μνημονίου κατανόησης.

Εν συνεχεία ο κ Δένδιας είχε συνάντηση χθες με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Και στις δύο επαφές κυριάρχησε το Κυπριακό ενόψει της επικείμενης πενταμερούς στα τέλη Απριλίου αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Συζητήθηκε εξάλλου και το θέμα που έχει προκληθεί με τις πληροφορίες περί αλλαγής κατεύθυνσης του EastMed, κάτι που προκάλεσε πρόσφατα αμηχανία στη Λευκωσία. Σύμφωνα με δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βεβαίωσε πως καμία πλευρά δεν ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την Αίγυπτο». Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές θέλησαν να θέσουν τέλος σε μία ακόμα «παρεξήγηση».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα