back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου – Πως θα λειτουργήσει η αγορά – Τα σχέδια για την εστίαση

Διαβάστε επίσης

Σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου προαανατολίζεται η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας τα βήματα της επιστροφής στην νέα κανονικότητα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν ξανά ρολά 22 του μηνός. Δεν αποκλείεται να προηγηθεί το άνοιγμα υπηρεσιών όπως κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής στις 16 Μαρτίου. Το επόμενο βήμα θα γίνει στο δεύτερο 15νθημερο του Απριλίου με την επαναλειτουργία της εστίασης αλλά αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους ενώ το πιο κρίσιμο βήμα αναμένεται τον Μάιο που θα επιχειρηθεί να ανοίξει η τουριστική σεζόν.

Χρονικοί και χιλιομετρικοί περιορισμοί

Τα καταστήματα, σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας και με φυσική παρουσία στο κατάστημα. Κάτι που σημαίνει ότι το click away και το click inside μπαίνουν στο «ψυγείο», με την ευχή όλων να μην ξαναμπούν στις ζωές μας.

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» κι αντικαθιστά τα δύο προηγούμενα μέτρα για τα ψώνια, είναι η αποστολή SMS στο 13032, το οποίο έχει και χρονική, αλλά και χιλιομετρική διάρκεια.

Με αυτό το μήνυμα οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκονται στην αγορά για 3 ώρες. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να στείλει νέο sms εντός της ίδιας ημέρας, τότε θα λαμβάνει το μήνυμα «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή», κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέπεται μία μετακίνηση το 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους εντός του δήμου τους ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικεία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις για παράδειγμα σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός ορίων.

Με περιορισμούς το άνοιγμα της εστίασης

Από τις 16 Απριλίου, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της εστίασης. Και συγκεκριμένα να ανοίξουν μόνο εστιατόρια και καφέ, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο για καθήμενους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι. Αλλά και επιδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να διεξάγουν τακτικά υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους.

Στόχος είναι έστω ένα τμήμα της εστίασης να δουλέψει το διάστημα που θα απομένει μέχρι το Πάσχα και η ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν εν τω μεταξύ, το Μάιο θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και η εστίαση, αλλά και να ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση, πάνω στην ώρα για την υποδοχή των πρώτων τουριστών.

Επιχείρηση “Σώστε το καλοκαίρι”

Σχέδιο για άνοιγμα του τουρισμού αμέσως μετά το Πάσχα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Με δεδομένη την πτώση των κρουσμάτων, τον καλό καιρό και φυσικά τον εμβολιασμό ο οποίος, όπως φαίνεται θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Το ακριβές πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αφού στην εξίσωση υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η επιδημιολογική εικόνα των χωρών προέλευσης των τουριστών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού κ.α.

Οριστικές αποφάσεις για το πως θα ανοίξει ο τουρισμός θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που όπως όλα δείχνουν θα είναι απαραίτητο για τα ταξίδια εντός της Ε. Ε.

Ήδη στα σχέδια της κυβέρνησης για σωτηρία της τουριστικής σεζόν είναι η προβολή ελληνικών νησιών ως covid free με δεδομένο ότι οι κάτοικοι σε μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί. Στην εξίσωση για ένα ασφαλές καλοκαίρι θα μπει η προϋπόθεση οι τουρίστες που θα φτάνουν στα εν λόγω νησιά να έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στα covid free νησιά περιλαμβάνονται ήδη το Καστελόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Καστός όπου κάτοικοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου . Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός με τη μία δόση είναι: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα