back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πως υπολογίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία, ανά κλάδο και περιοχή

Διαβάστε επίσης

Αυξημένο υποχρεωτικό ποσοστό τηλεργασίας στο 60% του προσωπικού, προβλέπουν τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας:

Για επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε περιοχές με «ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ», προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων ανεξαρτήτως αν αφορά ευάλωτη αυξημένου κινδύνου ομάδα. Ειδικώς στην παροχή υπηρεσιών υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 60%.

Διευκρινίζεται ότι, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60%, υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/ υποκατάστημα.

Γενικότερα, επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31 Μαρτίου, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Το ποσοστό αυτό, υπολογίζεται -επίσης- επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

α) η Περιφέρεια Αττικής,
β) οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
γ) οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου,
δ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
ε) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
στ) οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
ζ) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
η) η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
θ) η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,
ι) ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
ια) ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Από το Σάββατο έως και τις 16 του μηνός, εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα