back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Δεν είσαι μόνος

Διαβάστε επίσης

Το 2015 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) ανακήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, ενώ για πρώτη φορά το 2020, ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, ως η πρώτη κοινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές διαφορετικές ημέρες εορτασμού ανά την υφήλιο, από πολλές ομοσπονδίες για τη νόσο της παχυσαρκίας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας (World Obesity Day – WOD), στις 4 Μαρτίου 2021, από την εταιρεία Novo Nordisk, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία, καθώς και η ανάδειξη του φετινού μηνύματος «Δεν είσαι μόνος!».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της νόσου που ονομάζεται Παχυσαρκία και κατά πόσο επηρεάζει όχι μόνο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά και την Ελλάδα.

Παγκοσμίως, από παχυσαρκία πάσχουν 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αλλά και της σοβαρότητας των περιστατικών των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία, καθώς το 39% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων.5,6

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πληθυσμού, σχετικά με την αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως, είναι η παράλληλη αύξηση και της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές.

Το 2020, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως ανήλθε στα 107 εκατομμύρια, ενώ αν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί, θα έχουμε παγκοσμίως περισσότερα παχύσαρκα από ελλιποβαρή παιδιά έως το 20229 και σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας σε 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως.

Σκοπός της εταιρείας Novo Nordisk Hellas είναι να «Αλλάξουμε την Παχυσαρκία», καθώς αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη, του καρδιαγγειακού νοσήματος και άλλων ασθενειών.

Η Novo Nordisk Hellas στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καθώς και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας, δημιούργησε την καμπάνια ενημέρωσης «Μην το ‘χεις βάρος», καθώς και τον ιστότοπο www.mintoxeisvaros.gr όπου ο αναγνώστης μπορεί αν βρει διαθέσιμες πληροφορίες για τη νόσο της παχυσαρκίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της. Παράλληλα μπορείτε να παρακολουθήσετε video της καμπάνια ενημέρωσης «Μην το ‘χεις βάρος» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=HNYv7jZ7xTc

Σχετικά με τη Novo Nordisk στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά το 1979, η Novo Nordisk δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα με την διακριτική επωνυμία «Νόβο Ελλάς Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.», εισάγοντας προϊόντα για το σακχαρώδη διαβήτη. Από τότε έως και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική Φαρμακευτική Αγορά, αυξάνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της και επενδύοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των διαταραχών ανάπτυξης. Η εταιρεία φέρει την ονομασία Νόβο Νόρντισκ Ελλάς Ε.Π.Ε. από το 1991. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, υλοποιώντας κατά βάση κλινικά προγράμματα για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το: www.novonordisk.gr.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα