back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση lockdown έως 15 Μαρτίου και “έξυπνα” μέτρα – Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στην Αττική

Διαβάστε επίσης

Η μηδενική μείωση στο ιικό φορτίο του κορονοϊού, η αύξηση στο 5.56% του  δείκτη θετικότητας του ιού με όριο το 4% και η ασφυκτική κατάσταση των νοσοκομείων αναφοράς της Covid-19 καθιστούν απολύτως απαραίτητη την παράταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού στην Αττική μέχρι την  Καθαρά Δευτέρα δηλαδή στις 15 Μαρτίου. 

Καθώς αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πολλαπλασιάζονται οι συζητήσεις για διαφορετικού τύπου μέτρα  με ” έξυπνο” χαρακτήρα δοθέντος ότι η εφαρμογή του lockdown δεν αποδίδει. Στόχος των ειδικών είναι η επανεξέταση του μείγματος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί με πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο . 

Μηδενική μείωση όσον αφορά στην Αττική δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαίδης. Τα νέα στοιχεία προέκυψαν το βράδυ της Δευτέρας και αφορούν την επιδημιολογική κατάσταση μέχρι και την Κυριακή. Ο κος Θωμαΐδης, εξήγησε μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ πως η αύξηση του ιικού φορτίου που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουρίου είχε καταγραφεί στο  200%. Ένα μήνα μετά, η μείωση υπολογίζεται στο  -20%, ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Ο κος Θωμαϊδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν σωστά την κατάσταση ενω επεσήμανε ότι χρειάζεται επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την περίοδο διαχρονικά παρατηρείται αύξηση των ιώσεων.

Ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στην τηλεόραση του Mega και εκτίμησε ότι μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει συμβεί μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα. Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στην ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.

Ασφυκτική έχει γίνει πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς ολοένα και αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις ασθενών από κορονοϊό, ενώ στο 5.56% έφθασε ο δείκτης θετικότητας του ιού με όριο το 4%. 

Χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα ανήλθε σε 406 ασθενείς, με το 70.4% των περιπτώσεων να αφορά άνδρες. Χθες μόνο οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 259, με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να φτάνει τους 292 ασθενείς.

Εκρηκτική, χαρακτήρισε την κατάσταση μέσω του Αθήνα 9.84 η παθολόγος στα επείγοντα περιστατικά Covid19 του νοσοκομείου Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Μαρία Αγρογιάννη. Όπως ανέφερε, τα τμήματα που μετατρέπονται σε μονάδες covid δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα ενημερώθηκαν με έγγραφο προς το νοσοκομείο ότι πρέπει να μετατραπούν κι άλλα τμήματα σε μονάδες για κορωνοιό. Η κ. Αγρογιάννη προειδοποίησε  ότι υπάρχει διασπορά του ιού στους χώρους του νοσοκομείου και ζήτησε μεταξύ άλλων να αποφορτιστούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τη διαδικασία των εμβολιασμών. 

Στα όριά τους  βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Αττική κάποια εκ των οποίων έχουν απομείνει  χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ όπως το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το Σισμανόγλειο.

Ελάχιστες είναι πλέον οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν μείνει σε «Αττικόν», «Θριάσιο»,«Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι κενές κλίνες σε ΜΕΘ της Αττικής, ανέρχονται συνολικά σε 26.

Το υπουργείο υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή  το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες τόσο για απλές εισαγωγές, όσο και για ΜΕΘ. 

Γίνονται προσπάθειες για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κορονοϊού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ. Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε Non Covid νοσοκομείο και η μετατροπή απλών κλινών και κλινών εντατικής σε κλίνες COVID. Το τελευταίο αυτό γίνεται με τη διακομιδή των ασθενών non-COVID που νοσηλεύονται σε αυτές σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Εχθές το μεσημέρι,  οι κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν περίπου 300 – από 250 πριν από δέκα ημέρες– και αναμένεται να αυξηθούν στις 340 έως το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη προβλέπει σε αυτή τη φάση τη μετατροπή

Στο πλαίσιο  του επιχειρησικού σχεδιου έκτακτης αναγκης από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για διακοπή των διακομιδών ασθενών με κορονοϊό από περιοχές όπως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λιβαδειά και Θήβα προς τα νοσοκομεία στην Αττική, με την εξαίρεση περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου προβλέπει σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση την ανάπτυξη κλινών εντατικής και σε χώρους των νοσοκομείων όπως μονάδες ανάνηψης και χειρουργεία (μάλιστα για τον λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί 150 αναπνευστήρες), αλλά και την περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για τη νοσηλεία και περιστατικών COVID-19.

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα