back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Πρέσβης της Δανίας στην Αθήνα Κlavs A. Holm στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Ο Πρέσβης της Δανίας στην Αθήνα κ. Klavs AHolm μίλησε στον «Αθήνα 9,84» και την εκπομπή «Ο Γύρος του Κόσμου Σε Μία Ώρα» με τις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Εξήγησε πως η Δανία είναι ένα success story στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και γιατί κανείς πρέπει να επισκεφτεί την χώρα με τους “πιο ευτυχισμένους κατοίκους χώρα στον κόσμο”.

 

1       Ποια είναι η κατάσταση στη Δανία σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού;  Πως προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα σας;
 

Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά καλά να περιορίσουμε το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού.  Έχουμε περίπου 300 με 500 κρούσματα μόλυνσης της ημέρα, ενώ διενεργούμε πολλά διαγνωστικά τεστ, περίπου 110-140 χιλιάδες άτομα  εξετάζονται την ημέρα, σε ένα πληθυσμό που αριθμεί το μισό ελληνικό πληθυσμό.  Αυτό λοιπόν πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλά.  Από την Δευτέρα «ανοίγουμε» λίγο και τις δραστηριότητές μας. 

Οι εμβολιασμοί είναι λίγο περίεργο θέμα, διότι ελπίζαμε να είχαμε λάβει περισσότερα εμβόλια αλλά έχουμε και εμείς αντίστοιχους περιορισμούς με τις υπόλοιπες χώρες.  Ωστόσο η εμβολιαστική εκστρατεία πηγαίνει αρκετά καλά, καθώς το 5% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση και νομίζω κοντά στο 2% και την δεύτερη.

 

2. Τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης βοήθησαν στον περιορισμό των μολύνσεων από Covid-19.  Συμφωνείτε;

Ναι, υπάρχει ομαδικό πνεύμα στους πολίτες της Δανίας.  Οι περισσότεροι στηρίζουν τις προσπάθειες των Αρχών και οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι προσπάθειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα, με αρκετούς να πιστεύουν ότι θα έπρεπε να  έχουμε επαναφέρει περισσότερες δραστηριότητες, άλλους να μην κατανοούν γιατί ανοίγουμε τη μία δραστηριότητα και όχι κάποια άλλη.  Είναι πιστεύω παρόμοιος ο διάλογος με αυτόν που γίνεται και σε άλλες χώρες.

3.  Πως αντιδρούν οι πολίτες στα μέτρα;  Πειθαρχούν με τις οδηγίες της κυβέρνησης;

Ναι πράγματι πειθαρχούν.   Αλλά πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας βόλτα στους δρόμους της Κηφισιάς, όπου μένω, οι περισσότεροι στο δρόμο τηρούν τα μέτρα επίσης:  κρατάνε τις αποστάσεις, φορούν μάσκα.  Θα έλεγα λοιπόν ότι και οι Έλληνες είναι αρκετά πειθαρχημένοι.

4.  Ένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι και το κλείσιμο των συνόρων.  Αυτό το μέτρο βοήθησε;

Το πρόβλημα που οδήγησε σε αυτό το μέτρο είναι κυρίως η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού. Η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτερα και έχει εντονότερα συμπτώματα σε σχέση με τον αρχικό ιό. Γι’αυτό η κυβέρνηση έλαβε αυτό το μέτρο, του κλεισίματος των συνόρων-εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων-της χώρας μας.

5.  Η Δανία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.  Τι κάνει την χώρα σας τόσο ιδιαίτερη;

Είναι δύσκολο να διαφημίσεις μία χώρα, ωστόσο η Δανία είναι μία μικρή, ειδυλλιακή, τουριστική χώρα.  Έχει τη φήμη της οργανωμένης χώρας, είναι ψηλά στην διεθνή λίστα ανταγωνιστικότητας, είναι ιδανική για επενδύσεις αλλά φημίζεται και για το ευ ζην.  Οι Δανοί θεωρούνται οι πιο χαρούμενοι πολίτες στον πλανήτη. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον για την χώρα μας και προσελκύει ξένους τουρίστες.

Αν έρθει κανείς στη Δανία θα συναντήσει φιλικούς ανθρώπους, εύκολη διακίνηση-καθώς είναι μία μικρή χώρα.  Είναι επίσης μία «υγιής» περιβαλλοντικά χώρα, με υψηλών προδιαγραφών παραλίες και αρκετοί από τους τουρίστες που την επισκέπτονται, ενδιαφέρονται για την «πράσινη» ανάπτυξή της.   Έχουμε πολλά ποδήλατα, ειδικά αν παρατηρήσει κανείς την κίνηση νωρίς το πρωί θα δει ότι πολλοί πάνε στη δουλεία τους με το ποδήλατο.  Το 40% των κατοίκων της Κοπεγχάγης πάει με ποδήλατο στη δουλεία.  Άρα οι τουρίστες θέλουν να δουν τον συνδυασμό, μια μικρή χώρα και πως λειτουργεί η κοινωνία της.

6. Eίναι η Κοπεγχάγη μια «έξυπνη» πόλη που χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και οικολογικά αυτοκίνητα;

Ναι νομίζω ότι το «πιο έξυπνο» στην Κοπεγχάγη είναι το ποδήλατο, η χρήση των ποδηλάτων. Υπάρχουν βέβαια ποδηλατόδρομοι, δίνεται προτεραιότητα στα ποδήλατα στους δρόμους αντί στα αυτοκίνητα. Επομένως ναι, έχουμε πολλά ποδήλατα και ειδικές ρυθμίσεις για τη χρήση του.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μόλις έχουμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε τις υποδομές λειτουργίας τους και χρειάζεται να γίνουν περισσότεροι χώροι όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

7.  Ποιες «καλές πρακτικές» της Δανίας θα θέλατε να δείτε στην Αθήνα ή την Ελλάδα, γενικά;

Νομίζω ο τρόπος που έχουμε σχεδιάσει την Κοπεγχάγη θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την Αθήνα, θα έλεγα.  Έχουμε πολλούς χώρους πρασίνου, ειδικούς χώρους για ποδήλατα, όπως ανέφερα, περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε αρκετά σημεία της πολης.

Όλα αυτά προσελκύουν επισκέπτες και καθιστούν την Κοπεγχάγη μια ενδιαφέρουσα πόλη. Η Κοπεγχάγη άλλωστε έχει βραβευθεί πολλές φορές για την ποιότητα ζωής της από το λονδρέζικο περιοδικό Monocle και αυτό οφείλεται εξαιτίας του «εξυπνου» σχεδιασμού της πόλης και τις ορθές αποφάσεις που έχουν λάβει οι τοπικές διοικήσεις της, νομίζω.

8.  Πόσο δημοφιλής είναι η Ελλάδα στους πολίτες της Δανίας ως τουριστικός προορισμός;

Α, θα έλεγα είναι πάρα πολύ δημοφιλής! Και έχουμε αρκετή δουλειά εδώ στην πρεσβεία καθώς οι Δανοί που έρχονται στην Ελλάδα έχουν κάποια προβλήματα, χάνουν διαβατήρια, πορτοφόλια κτλ.

Τώρα, έχουμε περίπου 4,000 Δανούς τουρίστες κάθε χρόνο στην Ελλάδα και αυτό ειναι πάρα πολύ καλό για εμάς, καθώς αντιστοιχεί στο 7-8% του πληθυσμού. Επομένως, αυτό είναι το θετικό και ελπίζουμε πως αυτό το νούμερο θα αυξηθεί.

Επομένως, από ό,τι αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Και κάθε φορά που μιλά κανείς με έναν Δανό που έχει επισκεφθεί τη χώρα, όλοι έχουν να μοιραστούν σχεδόν πάντα μια καλή ιστορία για την Ελλάδα, για ένα νησί, για ένα ξενοδοχείο, για ένα πολύ καλό εστιατόριο, για ένα μέρος στην Αθήνα, που τους αρέσει πολύ. Θα το επαναλάβω, είναι πολύ δημοφιλής!

9.  Πως σχεδιάζετε να βελτιώσετε ή να ενισχύσετε τις διμερείς σχέσεις;

Αν συνεχίσουμε να μιλάμε για τουρίστες, υπάρχει προοπτική παραπάνω αύξησης του αριθμού των επισκεπτών. Αν προβάλετε το ελληνικό φαγητό, τους τουριστικούς προορισμούς και φυσικά το κρασί, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στη Δανία για το κρασί και τα ελληνικά κρασιά προσελκύουν το ενδιαφέρον. Επομένως, υπάρχουν ποικίλα στοιχεία με τα οποία μπορείτε να ενισχύσετε τις διαφημιστικές σας εκστρατείες.

Τώρα σε ό,τι αφορά το διμερές επίπεδο στην πρεσβεία εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να ενθαρρύνουμε τις δανέζικες εξαγωγές να έρθουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τη σχετική απόφαση για το «πακέτο» βοήθειας για την ανάκαμψη της Ε.Ε όπου θα δοθούν πολλά χρήματα και στη χώρα σας, επομένως έχουμε μεγάλα σχέδια ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα έχουμε μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών εξαγωγών στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και για τα ελληνικά προϊόντα στην Δανία. Επομένως, όλα είναι θέμα μάρκετινγκ και σε αυτό πρέπει να ενσκύψουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν προοπτικές στη Δανία.

Και το τελευταίο που θα ήθελα να σημειώσω αφορά την πολύ καλή πολιτική σχέση, που έχουν  οι χώρες μας. Αλλά επίσης θα πρέπει να πω πως οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών μας, έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και μάλιστα συνομιλούν τακτικά στη διάρκεια των συναντήσεων των ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες και πλέον εξετάζουμε τη δυνατότητα ανταλλαγής διμερών επισκέψεων είτε φέτος, είτε σίγουρα του χρόνου.

Επομένως έχουμε μια πολύ καλή σχέση σε μια πολύ καλή βάση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, που είναι ένα πολύ, πολύ καλό στοιχείο.  Και προσωπικά θέλω να τονίσω ότι έχω πολύ καλή προσβασιμότητα και συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους μου και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που εργάζομαι εδώ ως πρέσβης της Δανίας, στην Ελλάδα. 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ: 26-02 ΔΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα