back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε 76 Σαουδάραβες που σχετίζονται με τη δολοφονία Κασόγκι

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν πρόσωπα τα οποία απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban) και έχουν ως στόχο να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, εξ ονόματος των αρχών της χώρας τους, σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό.

Το μέτρο της αναστολής χορήγησης βίζας ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ονόματα και οι ιδιότητες των 76 Σαουδαράβων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση δεν αποκαλύφθηκαν.

«Ο Τζαμάλ Κασόγκι πλήρωσε με τη ζωή του επειδή εξέφραζε τις απόψεις του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι θέλει «να τιμωρήσει τις χώρες που απειλούν και επιτίθενται σε δημοσιογράφους ή σε αντιφρονούντες, εκτός των συνόρων τους, απλώς και μόνο επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους».

«Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι απειλές και οι επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία εναντίον ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων πρέπει να τελειώσουν. Δεν θα γίνουν ανεκτές από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα