back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Λόφο του Στρέφη

Διαβάστε επίσης

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Κοτζιά, την 1η Φεβρουαρίου – οπότε συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της ΑΘήνας- απαντούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων και της ευρύτερης περιοχής στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη από ιδιωτική εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων “Υιοθέτησε την πόλη σου”.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, στην συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Εμμανουήλ Μπενάκη όπου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έδωσαν το παρόν περισσότεροι από 150 κάτοικοι της περιοχής.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρωξάνη Μπέη, Πέτρος Κωνσταντίνου και Ντίνα Ρέππα.

“Χρειάζεται διαβούλευση με τους κατοίκους” Ρωξάνη Μπέη, Αθήνα Είσαι Εσύ

Είναι μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη χωρίς καμία διαβούλευση. Ήρθε ένα θέμα με κάποια εισηγητικά, τα οποία ήταν λες και πρόκειται για μία δωρεά για ένα οποιοδήποτε μικρό χώρο στην Αθήνα όπως ένα πάρκο τσέπης. Ο λόφος του Στρέφη δεν είναι αυτό. Ο λόφος του Στρέφη είναι σύμβολο για την Αθήνα. Είναι μια συζήτηση που αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και της Αθήνας οπότε , αυτομάτως, χρειάζεται διαβούλευση. Αυτό φαίνεται και από τον κόσμο που μαζεύτηκε εδώ. Είναι κόσμος που φοβάται το μέλλον το λόφου. Φοβάται ότι θα γίνει κάτι κλειστό, θα χάσει τον χαρακτήρα του. Μια ιδιωτική εταιρεία κάνει μια πρόταση στην οποία ο ίδιος ο δήμος δεν έχει ελευθερία κινήσεων για το πώς θα γίνουν οι αναπλάσεις, έχει δεσμεύσεις οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αυτοδιάθεσης και απόφασης των υπηρεσιών και της διοίκησης του δήμου. Οπότε αυτό, από μόνο του, το θεωρούμε προβληματικό.

“Εκχωρείται δημόσιος χώρος” Πέτρος Κωνσταντίνου, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Από το πρωί, που βρισκόμαστε στη λαϊκή των Εξαρχείων, βλέπουμε έναν κόσμο αγανακτισμένο με την είδηση ότι ο Δήμος Αθηναίων ιδιωτικοποιεί τον Λόφο Στρέφη.
Δέχεται μία δωρεά για μια μελέτη ενώ στην πραγματικότητα, δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι για το τι πρόκειται να γίνει εδώ. Ο κόσμος θέλει έναν λόφο που όλοι θα μπορούν να τον επισκέπτονται, να αθλούνται, να κάνουν τη βόλτα τους. Αυτά δεν υπάρχουν σε αυτή τη μελέτη. Αντίθετα, υπάρχει ένα βήμα προκλητικό: εκχωρείται δημόσιος χώρος και ανατίθεται στις υπηρεσίες της Αθήνας να υπηρετήσουν αυτά τα σχέδια. Αυτή είναι η συζήτηση. θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας υποστηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις.

” Δεν θα περάσει” Ντίνα Ρέππα, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους της Δημαρχίας Μπακογιάννη κι ενός Χρυσαυγίτη ψήφισε να δοθεί ο Λόφος του Στρέφη σε μια ιδιωτική εταιρεία real estate που λυμαίνεται την περιοχή και τα ακίνητά της. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία θέλει να μετατρέψει, με αυτό τον υποτιθέμενο έξυπνο τρόπο (το πρόγραμμα “υιοθέτησε την πόλη σου”) , τον λόφο του Στρέφη σε αυλή για την επένδυση που έχει κάνει την περιοχή με τα ακίνητα. Είναι κατάπτυστη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως βλέπετε και από την κινητοποίηση, ο κόσμος είναι ενάντια στο να δοθεί ο Λόφος του Στρέφη. Είναι πρωτοφανές ότι μία εταιρεία επέλεξε να κάνει μελέτη – όχι έργο- δωρεάν. Στην ουσία θέλει να κατοχυρώσει ότι στον λόφο θα γίνουν αυτά που ευνοούν τα δικά της επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή. Οι κάτοικοι είναι εναντίον. Δεν πρόκειται να περάσει . Είμαι απόλυτα βέβαιη.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα