back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανεργία, ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Διαβάστε επίσης

Στην προμετωπίδα της κυβερνητικής ατζέντας αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης τοποθετούνται οι εξελίξεις ως προς την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό της ηγεσίας του υπουργείου, κυρίως για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή επιδιώκουν να «προκαλέσουν» ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την στήριξη της αγοράς εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η βαριά ατζέντα του υπουργείου Εργασίας -εν μέσω υγειονομικής κρίσης- θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για -κατά προτεραιότητα-τέσσερα μεγάλα ζητήματα:

Τις εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 360.000, δημιουργούν κρυφό χρέος άνω του ενός δις ευρώ, με τους δικαιούχους να δοκιμάζονται σκληρά και τους θεσμούς να ζητούν λύση.

Την αυξημένη ανεργία. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι έφθασαν το 1.181.000, το 50% εξ αυτών είναι μακροχρονίως άνεργοι και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στον κίνδυνο έκρηξης της ανεργίας την επαύριο της υγειονομικής κρίσης.

Την λήψη μέτρων στα εργασιακά. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αύξηση των υπερωριών, τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των συνδικάτων ακόμη και ως προς την διαδικασία λήψης απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση.

Tην εκ βάθρων αλλαγή της επικουρικής ασφάλισης, με την δημιουργία ατομικού λογαριασμού για κάθε ασφαλισμένο και την επιλογή ασφαλιστικού προγράμματος.

Με αυτά τα δεδομένα 56 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περισσότεροι από τους μισούς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 86 μέλη) υπό την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνουν στο σχετικό κείμενο, η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Επίσης, την κατηγορούν για ανεπάρκεια στη διεκδίκηση πόρων από το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη της εργασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της ανεργίας και εκφράζουν την αντίθεση τους τόσο για τις προβλέψεις του εργασιακού νομοσχεδίου όσο και για τις κυβερνητικές επιλογές στην επικουρική ασφάλιση.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα