back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

SOS κατοίκων για τη διάσωση της πλατείας ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους

Διαβάστε επίσης

Να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών, η πλατεία ΕΠΟΝ και παράλληλα να ανακαινιστεί, επιτέλους, το παρακείμενο ιστορικό κτίριο στο οποίο ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ ζητούν κάτοικοι των Αμπελοκήπων.

Η πλατεία ΕΠΟΝ

Η πλατεία ΕΠΟΝ έκτασης περίπου 1 στρέμματος στην καρδιά των Αμπελοκήπων (Έσλιν και Λαμίας) είναι διαμορφωμένη ως πλατεία (με παγκάκια, ψηλά δέντρα κλπ) εδώ και περίπου 60 χρόνια αλλά και πολλές δεκαετίες πιο πίσω ως κοινόχρηστος χώρος (αλάνα), όπως θυμούνται οι παλαιότεροι κάτοικοι οι οποίοι έπαιζαν μπάλα εκεί.

Η διεκδίκηση από ιδιώτη

Την πλατεία διεκδικεί ιδιώτης ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο δήμος Αθηναίων του έχει στην ουσία αναγνωρίσει δικαιώματα εκδίδοντας πράξη αναλογισμού το 2001 επί δημαρχίας Αβραμόπουλου κι ότι η πράξη επικυρώθηκε το 2012, από τον τότε περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό ενώ από το 1996 με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, είχε αναγνωριστεί η κυριότητα του, επί του οικοπέδου.

Η απόφαση του δήμου

Από την  πλευρά του ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε νέα ρυμοτομική απαλλοτρίωση στο ακίνητο, που εμφανίζεται να βρίσκεται σήμερα σε γκρίζα ζώνη, και, όπως επιβάλλεται από τον νόμο, την εγγραφή στον προϋπολογισμό ενός ποσού για αποζημίωση, που φτάνει σχεδόν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι ζητούν να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενδελεχώς, να ελεγχθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, που υποτίθεται ότι έχει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης ενώ αναρωτιούνται για τη μη άσκηση χρησικτησίας από τον δήμο.

«¨Ενα ακόμα θέμα που εγείρεται με την νέα απαλλοτρίωση είναι οι ιδιοκτήτες των γειτονικών διαμερισμάτων, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο όταν απαλλοτριώνεται κοινόχρηστος χώρος, συμμετέχουν στο κόστος» λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων Φαίδων Παπαθεοδώρου. «Αυτοί οι άνθρωποι αγόρασαν πιο ακριβά τις ιδιοκτησίες τους γιατί βρίσκονταν απέναντι μιας ήδη διαμορφωμένης πλατείας και τώρα ίσως κληθούν να ξαναπληρώσουν. Μιλάμε για ένα χώρο, ο οποίος από την δεκαετία του 50 δεν έχει περιφραχθεί ποτέ, τον θυμάμαι  ως αλάνα, που παίζαμε ποδόσφαιρο. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος από το 1967 και το 1981 ο αείμνηστος δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης τον διαμόρφωσε και τον εγκαινίασε ως πλατεία δίνοντάς της όνομα προς τιμήν της θρυλικής ΕΠΟΝ. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης εμφανίστηκε αρκετά χρόνια μετά».

«Δεν είμαστε ενάντια στο να πάρει κάποιος αποζημίωση αν πραγματικά την δικαιούται αλλά να μη χαθούν χρήματα τα οποία ο δήμος θα μπορούσε να αξιοποιήσει για άλλες ελλείψεις της πόλης για αυτό επιμένουμε να ελεγχθούν νομικά οι τίτλοι ιδιοκτησίας και όσα ισχυρίζεται ο φερόμενος  ως ιδιοκτήτης» τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο και καταθέσαμε τις απόψεις μας δεν διευκρινίστηκε τι μέλλει γενέσθαι με τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Επίσης δεν μας διευκρινίστηκε αν ο δήμος έχει εξαντλήσει τα νομικά μέσα για να διεκδικήσει την πλατεία ως κοινόχρηστο χώρο και να μην αναγκαστεί να πληρώσει αποζημίωση. Η όλη υπόθεση είναι εδώ και χρόνια περιπλεγμένη. Οι ευθύνες χάνονται μεταξύ των υπηρεσιών και στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων» επισημαίνει ο  κ. Παπαθεοδώρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων

Σε ανακοίνωσή του Συλλόγου για το θέμα αναφέρεται ότι «εδώ και πολλά χρόνια πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για όλη την Αθήνα την προστασία των τελευταίων ελάχιστων ελεύθερων χώρων πόσο μάλλον αυτών που ήδη είναι διαμορφωμένοι και χαρακτηρισμένοι ως πάρκα και πλατείες. Δεν υπάρχει επομένως καμία αμφιβολία πως για ακόμη μια φορά θα συντονίσουμε τη δράση μας όλοι μαζί οι φορείς των Αμπελοκήπων ώστε να υπερασπιστούμε την πλατεία μας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει υποχρέωση όχι μόνο να μεριμνήσει για τη διατήρηση της υπάρχουσας πολεοδομικής ρύθμισης (πλατεία) αλλά και να ελέγξει τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας των φερόμενων ως ιδιοκτητών».

Το Σπίτι της ΕΠΟΝ

Παράλληλα, και οι δύο Σύλλογοι ζητούν την ανακαίνιση και μετατροπή σε Μουσείο του παρακείμενου κτιρίου επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας, όπου ιδρύθηκε στην κατοχή η θρυλική αντιστασιακή οργάνωση νέων ΕΠΟΝ και το οποίο δυστυχώς κινδυνεύει να καταρρεύσει. 

«Το σπίτι της ΕΠΟΝ βρίσκεται στα 20 μέτρα από την πλατεία ΕΠΟΝ, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δυστυχώς έχει αφεθεί και εγκαταλειφθεί. Θεωρώ ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα ιστορικά μνημεία της. Αν δεν τα συντηρεί και δεν τα προστατεύει είναι αδίκημα. Το κτήριο είναι σε άθλια κατάσταση, δεν είναι επισκέψιμο, τα πατώματα είναι τρύπια κλπ. Πρόκειται για ένα τοπόσημο της Αθήνας που έχει εγκαταλειφθεί να καταρρεύσει» αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα