back to top
19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Η δημοκρατία νίκησε», δηλώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Η πρόκληση – και η ευκαιρία – για τον Τζο Μπάιντεν είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Για το λόγο αυτό ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που σήμερα ορκίζεται,  δεν μπορεί παρά να επιτύχει στις κορυφαίες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος.

Όπως το έθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν θα πρέπει να οικοδομήσουν με τους εταίρους τους   «ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο  για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για έναν καλύτερο κόσμο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση του Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να έχει δεσμευθεί η νέα αμερικανική διοίκηση.

Οι πρώτες 10 ημέρες της προεδρίας  του Τζο Μπαιντεν θα είναι κυρίως αφιερωμένες  στην κατάργηση  μέτρων με τα οποία ο Ντοναλντ Τραμπ οδήγησε στο παγκόσμιο περιθώριο της ΗΠΑ τραυματιζοντας το διεθνές κύρος της Ουάσιγκτον.  Τουλάχιστον 17 προεδρικά διατάγματα, θα εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, με σημαντικότερα εξ αυτών την επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αντονι Φάουτσι θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ ήδη από αύριο ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα το οποίο  θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια για όλουςανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Επίσης με διάταγμα θα παραταθεί το μορατόριουμ στις εξώσεις και στην  αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Με σημερινό μήνυμα του προς τον ΟΗΕ, ο νέος πρόεδρος θα ζητήσει αμέσως  μετά την ορκωμοσία του την επιστροφή, εντός ενός μηνός, των ΗΠΑ  στην συμφωνία του Παρισιού για το παγκόσμιο κλίμα

Στην ίδια κατεύθυνση ενίσχυσης της παγκόσμιας συνεργασίας στην πολιτική κατά της κλιματικής αλλαγής ο Μπάιντεν  θα καταργήσει με διατάγματα του τα κρισιμότερα μέτρα απορρύθμισης  της περιβαλλοντική πολιτικής που έλαβε ο Ντοναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών θα ανακαλέσει  την άδεια κατασκευής του επίμαχου  πετρελαιαγωγού Keystone XL τον οποίο κατασκευάζει η TC Energy Corp. Η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την Αλμπέρτα του Καναδά  στη Νεμπράσκα έχει προχωρήσει  στον Καναδά ενώ στην αμερικανική επικράτεια η TC έχει αρχίσει την κατασκευή σταθμών άντλησης σε καθεμία από τις πολιτείες από όπου θα περάσει ο αγωγός.

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters θα καταργήσει το διάταγμα Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η  είσοδο πολιτών μίας σειράς χωρών, κυρίως μουσουλμανικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου των συνόρων και ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας στο Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, χώρες καταγωγής της πλειονότητας των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, ύψους 4 δισ. δολαρίων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Στο μέτωπο είναι η αντιμετώπιση της φυλετικών ανισοτήτων. Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα που θα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους, δήλωσε η Σούζαν Ράις, υποψήφια διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής.

Τα μέτρα αυτά θα είναι το πρώτο κύμα και θα ακολουθήσουν διατάγματα και προεδρικές πράξεις τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα μέλη του επιτελείου του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή:  Reuters, Washington Post, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα