back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Με τα λόγια (γίνεται)»: Φωνές πίσω απ’ τη γλώσσα – Μια προσωπική περιδιάβαση στην νεοελληνική ποίηση με την Μαίρη Γιόση

Διαβάστε επίσης

(Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου)

H Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» συνεχίζουν τον εορτασμό των 10 τους χρόνων, παρουσιάζοντας μια διαδικτυακή εκδήλωση με την ποιήτρια, φιλόλογο και μεταφράστρια Μαίρη Γιόση. Και αυτή η εκδήλωση, συνδυάζει την επέτειο του «Με τα λόγια (γίνεται)» με έναν κάπως «λοξό», δια της ποιήσεως, εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η εκδήλωση προβάλλεται την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στις 19:30, στα Youtube κανάλια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Με τα λόγια (γίνεται) και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το φετινό πρόγραμμα του “Με τα λόγια (γίνεται)” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρεις εκδηλώσεις στις οποίες δύο ποιήτριες και ένας ποιητής ξεδιπλώνουν μια πολύ προσωπική περιδιάβαση στην νεοελληνική ποίηση από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα. Επιλέγουν, διαβάζουν και σχολιάζουν ποιήματα που αποτελούν μέρος του προσωπικού τους «κανόνα».

Από τις/ους «μείζονες» δημιουργούς, παρουσιάζουν κάτι ενδεχομένως πιο «κρυφό» – αλλά και συστήνουν κάποια «κρυμμένα διαμάντια» λιγότερο δημοφιλών ποιητ(ρι)ών. Στην δεύτερη προσωπική ποιητική διαδρομή με ποιήματα από τον Σολωμό και τον Κάλβο έως σήμερα, ξεναγός είναι η Μαίρη Γιόση.

Η Μαίρη Γιόση

Είναι ποιήτρια, μεταφράστρια και φιλόλογος. Δίδαξε ως Καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ τραγωδία και ποιητική, αρχαϊκή λυρική ποίηση, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Το επιστημονικό έργο της περιλαμβάνει μελέτες (Μύθος και Λόγος στον Σοφοκλή, 1997), σχολιασμένες εκδόσεις (Πλάτωνος Ίων, 1998, Ευριπίδου Ηρακλής 2009), άρθρα, επιμέλειες και μεταφράσεις. Επιμελήθηκε τη συλλογική μετάφραση του Αίαντα του Σοφοκλή από την ομάδα Εν κύκλω (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος)· είχε την συνεπιμέλεια του συλλογικού τόμου Θέλξις. Δεκαπέντε μελετήματα για τη Σαπφώ (2005)· ενώ εξέδωσε, σε συνεργασία με την Α. Μελίστα, τη σχολιασμένη ανθολογία κειμένων Εξαίσιοι Γέλωτες. Το Γέλιο στην αρχαία ελληνική γραμματεία (2017), στην οποία συμμετέχει και ως συγγραφέας.

Το ποιητικό της έργο περιλαμβάνει πέντε βιβλία: Πασιφάη (1981), Τοπίο κατάβασης (1985), Ειδική διαδρομή (1990), Οι Γάμοι (1993), Χαμηλός Ουρανός (2006). Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, δημοσιευθεί σε περιοδικά, και μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.

 

Πληροφορίες

Ημερομηνία; Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, 19:30
Παρακολούθηση: Ελεύθερη online

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), [email protected], www.hau.gr/culture

Με τα λόγια (γίνεται), Facebook, blog.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα