back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα σενάρια για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Προκρίνεται η 1η Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης

H Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου προβάλλεται ως η πιθανότερη, στην παρούσα φάση, ημέρα επιστροφής των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία με την προϋπόθεση ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εξελιχθεί ομαλά και μετρηθούν οι επιπτώσεις στο ιικό φορτίο ανά την επικράτεια . Το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων  θα είναι οριζόντιο καθώς έχει αποσυρθεί πλέον το σενάριο επιστροφής στη διά ζώσης εκπαίδευση μόνο για τους μαθητές  μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  την οποία σήμερα υποδέχθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων τα δεδομένα της πανδημίας, με τις πληροφορίες να θέλουν την 1η Φεβρουαρίου ως ορόσημο για τις όποιες εξελίξεις .  Καθώς το θέμα της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςαπασχολεί εντονότατα την ελληνική κοινωνία,  βρέθηκε και στο επίκεντρο της ενημέρωσης την οποία παρείχε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων δεν μπορεί να αποφασιστεί άμεσα καθώς πρέπει αν προηγηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς . “Πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε σχέση με το άνοιγμα των δημοτικών. Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών”, υποστήριξε. Σύμφωνα με τον Χρήστο Ταραντίλη, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά “καθώς  δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα  από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας,  μόλις 0,14%”. 

Καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει το σταδιακό και ελεγχόμενο  άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με ενδιάμεσο σταθμό το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρωνπιθανότατα επίσης από την 1η Φεβρουαρίου- παρότι υπάρχουν και σενάρια για εκκίνηση του χειμερινού τουρισμού στις 25 Ιανουαρίου- το επόμενο βήμα, θα αφορά στην εστίαση .

Την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να θέσει  προς συζήτηση το ενδεχόμενο της άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό,  που αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων . Και ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, έχει τεθεί προς εξέταση  το άνοιγμα κάποιων επιπλέον δραστηριοτήτων, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν τα καταστήματα της εστίασης θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό  με…τραπεζάκια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους προς τα τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Newsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα