back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Διαβάστε επίσης

Με περισσότερες από 670.000 αιτήσεις ήδη κατατεθετημένες λήγει σήμερα το βράδυ η παράταση της προθεσμίας υποβολής, νέων αιτημάτων για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και για τη διόρθωση λαθών σε στοιχεία που έχουν υποβληθεί για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης συνολικά θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη φάση 448.203 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 2,1 δισ. ευρώ.

Στην συνέχεια αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δικαιούχων και α εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο αλγόριθμος που θα ορίζει το τελικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας.

Είναι αναμενόμενο ότι ένα μέρος των αιτήσεων θα απορριφθεί όπως έγινε και στον  στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά το οποίο  από τις 550.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί περίπου 100.000 απορρίφθηκαν.

Στην αίτηση ενδιαφέροντος  οι  επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα ακριβή στοιχεία μείωσης του τζίρου για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο ενώ θα υπολογιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες η επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 :

τον κύκλο εργασιών για κάθε μήνα (επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ) ενώ

οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ :

– τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά κάθε μήνα,

–  το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019

–  το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί ενώ το υπόλοιπο 50% θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021.

Το Μάρτιο θα υπάρξει ένας ακόμα κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση το τζίρο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από το αν η αγορά έχει ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά ή όχι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα