back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Τουρκία απαγόρευσε τις διαφημίσεις σε Twitter, Periscope και Pinterest

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση των διαφημιστικών καταχωρίσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Periscope και Pinterest.

Η νέα νομοθεσία για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν περιεχόμενα κατ’ εντολήν των αρχών. Επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλουν ότι οι εταιρείες που λειτουργούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να διορίζουν τοπικούς αντιπροσώπους στην Τουρκία.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου «θα επιτηρηθεί επισταμένα από τους θεσμούς μας (…) Διώξεις θα ασκηθούν εναντίον των επιχειρήσεων που τους καταβάλλουν διαφημιστικά έσοδα», προειδοποίησε ο Τούρκος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν μέσω του… Twitter.

Ο Σαγιάν υπεραμύνθηκε αυτού του νόμου υποστηρίζοντας πως έχει στόχο την καταπολέμηση «του ψηφιακού φασισμού». «Η παρενόχληση, η δυσφήμηση και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων δεν είναι ελευθερίες, αλλά αδικήματα», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν αδιάκοπα της επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016, την οποία ακολούθησε εκτεταμένη καταστολή.

Χθες, Δευτέρα, το Facebook ανακοίνωσε πως θα διορίσει έναν αντιπρόσωπο στην Τουρκία,  επαναλαμβάνοντας ωστόσο την προσήλωσή του στην ελευθερία της έκφρασης. Πριν από το Facebook, άλλες πλατφόρμες, όπως οι YouTube και TikTok, είχαν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Facebook, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει κίνδυνος «να γίνουν τα εργαλεία μιας κρατικής λογοκρισίας».

«Καλούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην συμμετάσχουν στη λογοκρισία του Ίντερνετ στην Τουρκία και να αποφύγουν να διαβιβάσουν τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών τους, που θα μπορούσαν να τους εκθέσουν σε αυθαίρετες συλλήψεις και διώξεις», δήλωσε η Σάρα Κλαρκ της ένωσης υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Άρθρο 19.

Για να υποχρεωθούν οι απρόθυμοι, όπως το Twitter, να υπακούσουν, οι τουρκικές αρχές προέβλεψαν επίσης μια σταδιακή μείωση του εύρους της ζώνης τους: αυτή θα περιοριστεί στο μισό τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα μειωθεί κατά 90% τον Μάιο, πράγμα που σημαίνει πως οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

«Ελπίζουμε ότι τα Twitter και Pinterest, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την αποστολή αντιπροσώπων, θα κάνουν τα απαραίτητα το συντομότερο», δήλωσε σήμερα ο Σαγιάν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούνται στενά από την τουρκική κυβέρνηση και έχουν γίνει πολλές δίκες για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» ή για «τρομοκρατική προπαγάνδα» με βάση απλά μηνύματα στο Twitter.

Ο νόμος που απαιτεί την αποστολή ενός αντιπροσώπου στην Τουρκία ψηφίσθηκε εξάλλου έπειτα από αίτημα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ήθελε «να βάλει τάξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανάρτηση στο Twitter προσβλητικών σχολίων για την κόρη του και τον γαμπρό του.

Το 2019, η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση σε 408.000 ιστότοπους, 40.000 μηνύματα στο Twitter, 10.000 βίντεο του YouTube και 6.000 μηνύματα στο Facebook, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης για την Ελευθερία της Έκφρασης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα