back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση μειώνει εισακτέους και καθηγητές στα ΑΕΙ και προσλαμβάνει αστυνομικούς

Διαβάστε επίσης

Απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την επιδείνωσή τους, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για «υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων», καταγγέλλοντας «προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων».

«Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στην χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτά αλλά ευτυχώς όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων φαινόμενα, ώστε να παρουσιάσει τα Δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε πως τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι υπαρκτά σε ορισμένες σχολές «και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων: «Προφανώς και ο ευαίσθητος χώρος της δημόσιας ανώτατης παιδείας, ο κατ’ εξοχήν χώρος δημοκρατίας, ιδεών και μόρφωσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χώρος βανδαλισμών, βίαιων πράξεων, και παραβατικότητας» κάνοντας λόγο για «φαινόμενα που υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια, και αμαυρώνουν τόσο την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και την εικόνα του φοιτητικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που καμιά σχέση δεν έχουν μ’ αυτά».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «ναι, τα πανεπιστήμια δεν γίνεται να είναι πεδίο δράσης οποιουδήποτε προβοκάτορα, κακοποιού, ή ακόμα και κάποιων που εμφανίζονται με επαναστατικό μανδύα, για να διαπράξουν απεχθείς πράξεις», τονίζοντας ωστόσο πως «τα πανεπιστήμια, όμως, δεν μπορεί να είναι και δεν θα γίνουν, πεδία βολής της κυβερνητικής προπαγάνδας και συκοφάντησης. Πεδία καταστολής και αστυνομοκρατίας. Πεδία πειραματισμών εις βάρος της δημόσιας Παιδείας, που ανοίγουν το δρόμο στην κερδοσκοπία και στην Παιδεία για τους λίγους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Συγκλήτων στην δημιουργία σώματος 1.000 οπλισμένων αστυνομικών μέσα στα ΑΕΙ και εστίασε στις συγκεκριμένες και αναλυτικές αντιπροτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Στο νομοσχέδιο που συζητείται προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών
για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών, ούτε καν η προκήρυξη ακόμη και των θέσεων περίπου 300 καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα