back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Στο βάθος του αιώνα – Ένα αφήγημα για την Αθήνα» του Νίκου Βατόπουλου

Διαβάστε επίσης

Σε μία περιπλάνηση στην πόλη το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μπορούν να ενωθούν σε μια τυχαία μαγική στιγμή.

Ο γνωστός δημοσιογράφος περπατάει στους δρόμους της Αθήνας και θυμάται, στοχάζεται, ονειροπολεί. Η πόλη διαρκώς μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις εκάστοτε επιταγές, αλλά παραμένει πάντα ένα ενιαίο σώμα με ενσωματωμένες όλες τις βαθιές αλλαγές. Συνειρμικές σκέψεις και εικόνες, μνήμες από έντυπα, βιβλία και ταινίες, ακόμη και μυρωδιές, ξεπηδούν από την επαφή με τις γνωστές και άγνωστες γωνιές.

Η ιστορία σημαντικών κτιρίων, που δεν υπάρχουν πλέον, συναντά αυτή των ερειπίων από το παρελθόν με τις δικές τους κρυφές, γοητευτικές αναμνήσεις. Η αστική περιπλάνηση είναι, εν τέλει, μια πράξη ερωτική και η συμφιλίωση με την πραγματικότητα υποχρεωτική. Ένα βιβλίο γραμμένο ως παθιασμένο γράμμα αγάπης για την πόλη, αλλά και παράλληλα ένας ποιητικός στοχασμός για τα παιχνίδια της μνήμης.

«Η ίδια η πόλη, κάθε πόλη, ιδρύεται πάνω σε μία βάση μυστηρίου. Είναι βασικό όχι τόσο για τη λειτουργία της όσο για την κατανόησή της. Η Αθήνα μού ανοίχτηκε σαν μια σελίδα από τα παραμύθια που διάβαζα και σε κάθε γωνιά της έβρισκα ένα σημείο περιβεβλημένο με τον μανδύα ενός κρυμμένου θρύλου. Υπήρχαν πολλά. Ακόμα και σήμερα τα εντοπίζω όλα εκείνα τα παραμυθόσπιτα, όπως μπορεί να είναι κάθε σπίτι με λησμονημένες ιστορίες, χωμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, σε πίσω αυλές, σε ξεχασμένα οικόπεδα και σε στενούς δρόμους εντελώς άσημους, που δεν τους φτάνεις αν δεν έχεις κάποιο λόγο να πας ως εκεί. Όλα αυτά τα ψευδαισθητικά στοιχεία για την κατανόηση της πόλης που βασίζονται στην αλυσίδα του συνειρμού και που ανακαλούν καταχωνιασμένες μνήμες, αδέσποτες σκέψεις και πηγαίους συσχετισμούς προκύπτουν απρόσκλητα, αναβλύζουν όπως και η έμπνευση και εμφανίζονται διεκδικητικά στην προθήκη της πραγματικότητας».

Το βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου «Στο βάθος του αιώνα –  Ένα αφήγημα για την Αθήνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα